Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τα Αιτήματα του Συλλόγου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ» για την πλατεία Αγίας Λαύρας

Η νέα μελέτη (Τεχνική Έκθεση Εργασιών), που βάσει του νέου νομοθετήματος  περί προδιαγραφών για μελέτες διαχείρισης  στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου Υ.Α. 125837/726/3.6.2013 (ΦΕΚ 1528Β/21-6-2013) - εκπονήθηκε από  την Περιφέρεια Αττικής , τον Οκτώβριο του 2013 (και έλαβε την επαλήθευση του Δασαρχείου Πεντέλης  με την  ΔΥ14-11-2013 και  την ΔΥ 3-12-2013), προβλέπει την κοπή - εκρίζωση 8 μεγάλων αιωνόβιων δένδρων (πεύκων) και τη στήριξη άλλων 9, με 2-3  αντηρίδες (πατερίτσες) στο καθένα.
Τα  πεύκα αυτά βέβαια   δεν επιτελούσαν  ρόλο απλώς  διακοσμητικό , όπως υποστηρίχθηκε από την πλευρά των υπευθύνων για τα έργα του Δήμου μας.  Αποτελούσαν οργανισμούς  με λειτουργίες ευεργετικές για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας (οξυγόνο, σκιά, απορρόφηση άνθρακα, απορρόφηση ρύπων της ατμόσφαιρας και σωματιδίων). 
Και, στο όνομα μιας «ανάπλασης» αποκαλούμενης «βιοκλιματικής», τα  κατέστρεψαν, ως γνωστόν,  οι παράνομες χωματουργικές εργασίες του εργολάβου. 
Οι λόγοι της κατάρρευσής τους  όμως δεν αναφέρονται  στην Τεχνική Έκθεση Εργασιών.
Όπως δεν αναφέρονται και οι λόγοι αποξήλωσης  της υπόλοιπης  βλάστησης, οι λόγοι δηλαδή της καταστροφής των παρτεριών της πλατείας.
Στην Τεχνική Έκθεση Εργασιών εξάλλου δεν περιγράφηκε η υφιστάμενη βλάστηση, πράγμα που προβλέπεται ρητά  στο Αρ.3, παρ.1 Δ(VII) της Υ.Α. 125837/726/3.6.2013. (Η επιφάνεια που μετράται ως 44 % κάλυψη με χώμα, επί της συνολικής έκτασης που θα έχει η πλατεία, δεν είναι απαραίτητα  φυτεμένη έκταση , αφού περιλαμβάνει και την παιδική χαρά) και  το ποσοστό της  κάλυψης με γρανιτένιες πλάκες είναι απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μας, δεδομένου ότι  η  νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η επιφάνεια κάλυψης με πλάκες και δομικά υλικά πρέπει να είναι έως 10% σε νέες διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων.
Θεωρούμε απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι δεν διατηρούνται οι  χωμάτινες επιφάνειες, με αποτέλεσμα 84 δένδρα να βρίσκονται εκτός παρτεριών, σε σχάρες,  και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η πλήρης ασάφεια  και αοριστία της Τεχνικής Έκθεσης  εργασιών σχετικά με την αντικατάσταση των κατεστραμμένων δένδρων (αναφέρει μόνο ποώδη φυτά και θάμνους, ενώ  ποσόν για νέα δένδρα δεν προβλέπει καθόλου ο προϋπολογισμός)  αλλά και η παντελής απουσία δέσμευσης για τη διατήρηση των υφιστάμενων δένδρων.
Κι αυτά, ενώ ο Δήμαρχος Αμαρουσίου επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει (και δημοσίως) ότι θα αυξηθούν , με την ανάπλαση, η  βλάστηση της πλατείας και ο αριθμός ο συνολικός των δένδρων της. Χαρακτηριστικές  είναι οι   παρακάτω  φράσεις που εμπεριέχονται στην  τεχνική έκθεση:
 «Τα περισσότερα υφιστάμενα δένδρα θα διατηρηθούν στις θέσεις τους …Καλό θα ήταν ο χώρος των παιδικών χαρών να κυριαρχείται από φυλλοβόλα και όχι αειθαλή δένδρα ….η υφιστάμενη βλάστηση να αναδειχθεί …παρέχοντας σκίαση στους χώρους εστίασης» !
Εμείς, προκειμένου να περισωθεί από το χαρακτήρα του αστικού άλσους που είχε μέχρι πρότινος αυτή η πλατεία, ό,τι μπορεί, έστω και τώρα, να περισωθεί, ζητάμε,  η  φυτοτεχνική  μελέτη που γίνεται τώρα
1.Να  περιλαμβάνει περιγραφή της υφιστάμενης βλάστησης (αυτή που  θα έπρεπε να περιλαμβάνει και η Τεχνική Έκθεση Εργασιών)
2.Να προβλέπει τη διατήρηση των χωμάτινων επιφανειών , ούτως ώστε να μη βρίσκονται τα δένδρα εκτός παρτεριών, σε σχάρες, πράγμα που συνεπάγεται βεβαίως και την περαιτέρω μείωση των γρανιτένιων πλακών.
3.Να προβλέπει την αντικατάσταση των δένδρων που καταστράφηκαν  με όμοια δένδρα, αειθαλή και όχι φυλλοβόλα
4.Να εμπεριέχει δέσμευση για τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων δένδρων.
5.Να μην εμπεριέχει  καθόλου υπερύψωση της  πλατείας.
6.Να αναφέρει για  την Παιδική Χαρά προδιαγραφές που θα τηρηθούν κατά την κατασκευή της.
7.Να προβλέπει στοιχεία αρχιτεκτονικά που να ταιριάζουν με το ύφος της συγκεκριμένης πλατείας (Το τοπόσημο π.χ. από ανοξείδωτους ιστούς φωτισμού, το διακοσμητικό κεραμικό αγγείο, καθώς και  τα αψιδωτά αρχιτεκτονικά στοιχεία που προορίζονται να τοποθετηθούν προς την οδό Μητροπόλεως  ουδεμία σχέση έχουν  με το χαρακτήρα του αστικού άλσους της πλατείας αυτής)
Ζητάμε επίσης η στάση να παραμείνει στην αρχική της θέση, μπροστά στην πλατεία  (σύμφωνα άλλωστε με την αρχική μελέτη και τον προϋπολογισμό), διότι η πρόσβαση στη σημερινή στάση είναι επικίνδυνη, λόγω έλλειψης ορατότητας και πεζοδρομίου.
Ελπίζουμε  τα αιτήματά μας  αυτά να ληφθούν σοβαρά υπόψη , τόσο κατά τη διαμόρφωση  της  Φυτοτεχνικής  Μελέτης, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών  που θα ακολουθήσουν.
                                                  
                                         Για  το  Διοικητικό  Συμβούλιο
        Η   Πρόεδρος                                                                   Ο  Γεν. Γραμματέας
Δήμητρα  Κρεκούκια                                                              Χρήστος  Παπαζλιώτης
====================================================================
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ» Χατζηαντωνίου 13, Μαρούσι 151 24, Τηλ. 2108064848, e-mail: pl_kastalia@yahoo.gr        
                                                      Μαρούσι,10-4-2014
                                                          Αρ. Πρωτ: 145
                          Προς Δήμαρχο Αμαρουσίου, Κύριο Γεώργιο Πατούλη                                         
                               & Τεχνική  Υπηρεσία Του Δήμου  Αμαρουσίου
Κοιν:  Περιφέρεια Αττικής , Γενική Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών,
               Δ/νση Τεχνικών Έργων , Λ. Συγγρού 80-88  Αθήνα
           Περιφερειάρχη Αττικής κ.  Γιάννη  Σγουρό,  Συγγρού 15-17 Αθήνα , 117-43
           Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής,  Συγγρού 15-17, Αθήνα
           Διεύθυνση  Δασών Ανατ. Αττικής, Δασαρχείο Πεντέλης, Κλεισθένους 403,
               Γέρακας, ΤΚ:15344, Υπόψιν: Κα  Λυκούδη
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου