Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Πλατεία Αγίας Λαύρας : Ανάπλαση τώρα ;

            Στο πλευρό των φωνών διαμαρτυρίας, οι «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ»
Ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του Αμαρουσίου, βγαλμένο απ’ τα παλιά, είναι η Πλατεία Αγίας Λαύρας. Η ιστορική πλατεία της πόλης βρίσκεται στο κέντρο του Αμαρουσίου, ανάμεσα στη Λεωφόρο Κηφισίας και τις οδούς Μητροπόλεως, Σαλαμίνος και Γαρδέλη. 
Για του κατοίκους της περιοχής αποτελεί σύμβολο γαλήνης και ομορφιάς, καταφύγιο πρασίνου, δροσιάς, αναψυχής.
Η ανακοίνωση του Δημάρχου ότι εγκρίθηκε και ξεκινά η “ανάπλαση” της πλατείας, χτύπησε καμπανάκια στους κατοίκους και στους συλλόγους της πόλης. Η εν λόγω ανάπλαση γίνεται στο πλαίσιο της βιοκλιματικής ανάπλασης και της εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης του Αμαρουσίουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 7.195.000 ευρώ.
Στις 30 Ιανουαρίου σε σχετική εκδήλωση παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με τις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας να μη λείπουν. Όπως τονίζει ο αντιτιθέμενος Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ», η πλατεία είναι απολύτως βιοκλιματική, αφού είναι  η πλουσιότερη σε φυσική βλάστηση του Κέντρου του Αμαρουσίου. 
Φιλοξενεί σήμερα 184 δένδρα από τα οποία τα 66 είναι κωνοφόρα. Διαθέτει σπάνιες ποικιλίες δένδρων, ανάμεσα στα οποία νερόφραξους και κάρυες, ασυνήθιστα για τα δεδομένα των ελληνικών πόλεων.  Πολλά ξεπερνούν και τα 20 μέτρα σε ύψος. 
Στο κέντρο της υπάρχει υδάτινη επιφάνεια με σιντριβάνι. Μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό αστικό άλσος που με το ιδιαίτερο μικροκλίμα του δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στην περιοχή. Επιπλέον, είναι  στρωμένη με μάρμαρα Πεντέλης που είναι απαράδεκτο να αφαιρεθούν. Πόσο μάλλον εάν η συγκεκριμένη διαμόρφωση της πλατείας οδηγήσει στην προσθήκη των γνωστών τραπεζοκαθισμάτων.


Την αντίθεση τους προβάλλουν έντονα και οι δημοτικές κινήσεις «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» και «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ». Εύλογα είναι τα ερωτήματά τους, με κυρίαρχο το εάν υπάρχει ουσία στο κυνήγι της «ανάπτυξης» του Δήμου Αμαρουσίου μέσα από ένα  καινούριο πολυδάπανο έργο το οποίο ονόμασε βιοκλιματική ανάπλαση. Ποιος ο σκοπός αυτών των εξόδων, ποιος ο σκοπός της εκτίναξης του χρέους του δήμου για ένα έργο αμφιβόλου αποτελέσματος; Χρειαζόμαστε αψίδες, πίδακες νερού, φωτοβολταϊκά σε μια δύσκολη εποχή για τον καθένα; Κρίνεται απαραίτητη η υπερύψωση της πλατείας, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για πολλά δέντρα της; Κι αν ναι με ποια ακριβώς κριτήρια; Ποιο το όφελος για τους κατοίκους της πόλης μας;
Σε συνδυασμό με το νέο μέτρο ελεγχόμενης στάθμευσης, δίνεται επίσης το τελειωτικό χτύπημα στα εναπομείναντα μαγαζιά του Αμαρουσίου. Σε μια εποχή που πολλοί  συμπατριώτες μας κυριολεκτικά πεινάνε, μοιάζει παράταιρο στην πόλη αυτή να ξοδευτούν  χρήματα για να καταστραφεί ό, τι ωραίο μας έχει απομείνει. Τα αρνητικά στοιχεία φαίνεται πως επικρατούν χαρακτηριστικά των θετικών. Η μελέτη έχει πολλά κενά και αυτό είναι απόλυτα σαφές.

Οι «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΥΓΓΡΟΥ» τίθενται στο πλευρό των φωνών διαμαρτυρίας. Δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε ένα δέντρο να μην κοπεί. Οποιαδήποτε κίνηση τέτοιου τύπου είναι ανεπίτρεπτη. Στο βωμό της υπερβολής και του άκρατου επεκτατικού πνεύματος δε θα θυσιαστεί το πράσινο γύρω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου