Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

8 αλήθειες για την ανάπλαση της Πλ. Αγίας Λαύρας

                  8 αλήθειες για την ανάπλαση της Πλατείας Αγίας Λαύρας    
                               Ούτε ένα δέντρο δεν πρόκειται να κοπεί
                Περισσότερο πράσινο και δέντρα στην πλατεία Αγίας Λαύρας,
                     μετά την ολοκλήρωση της βιοκλιματικής της ανάπλασης
Η έναρξη των εργασιών για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου του Αμαρουσίου ξεκίνησαν, από την πλατεία Αγίας Λαύρας.
Ήδη στο συγκεκριμένο χώρο έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Ο χώρος έχει περιφραχθεί περιμετρικά, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας βάση της σύμβασης με την οποία εκτελείται το έργο, προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι διερχόμενοι. Ενώ έχει ξεκινήσει και η απομάκρυνση των υφιστάμενων θάμνων και η μεταφύτευση τους σε άλλους χώρους εντός της πόλης, σε πάρκα, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και σχολεία.
Δεν κόβεται ούτε ένα δέντρο,η πλατεία Αγίας Λαύρας γίνεται ακόμη πιο «πράσινη».
Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να συκοφαντήσουν το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης του Κέντρου, λένε ψέματα.  Παραπληροφορούν τους κατοίκους του προαστίου μας, υποστηρίζοντας ότι με τις εργασίες ανάπλασης θα κοπούν δέντρα, θα μειωθεί το πράσινο της πλατείας, θα καταστραφούν τα μάρμαρα Πεντέλης με τα οποία είναι κατασκευασμένη η πλατεία σήμερα.
Οι 8 αλήθειες στα ψέματα της Αντιπολίτευσης για την ανάπλαση της Αγίας Λαύρας.


Δεν κόβεται ούτε ένα δέντρο, από τα δέντρα που βρίσκονται σήμερα στην πλατεία Αγίας Λαύρας.
Με την ολοκλήρωση της βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας , το πράσινο θα ενισχυθεί, θα γίνει ακόμη περισσότερο.
Σήμερα στην πλατεία Αγίας Λαύρας βρίσκονται 180 δέντρα και 830 θάμνοι και φυτά χαμηλού ύψους. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, τα δέντρα της πλατείας θα είναι 200 ( 20 περισσότερα) ενώ και οι θάμνοι που θα φυτευτούν θα είναι 850.
Τα σπασμένα μάρμαρα με τα οποία σήμερα είναι στρωμένη η πλατεία και αποτελούν αιτία πρόκλησης μικροατυχημάτων και πτώσεων για τους επισκέπτες περιπατητές της πλατείας, θα αντικατασταθούν από βιοκλιματικά υλικά ( γρανίτες με ειδική επεξεργασία, ξύλινα deck και ελαστικά δάπεδα) υψηλής ποιότητας και αντοχής. Επίσης, προβλέπεται η προσθήκη υδάτινων στοιχείων , αψιδωτών αρχιτεκτονικών στοιχείων με αισθητική και πρακτική λειτουργία καθώς θα λειτουργούν και ως πυροσβεστική αναμονή, Κεντρικού Συντριβανιού διαστάσεων 4,20Χ15,15μ. καθώς και η κατασκευή παρτεριών φύτευσης. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μια νέα παιδική χαρά, με σύγχρονα όργανα και παιχνίδια που θα πληρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας του ΕΛΟΤ.
Tα μάρμαρα που θα αντικατασταθούν καθώς και οι κυβόλιθοι των πεζοδρομίων περιμετρικά, αφαιρούνται προσεκτικά και συσκευάζονται ώστε να μεταφερθούν στις αποθήκες του Δήμου, με στόχο να  χρησιμοποιηθούν από τα εξωτερικά συνεργεία μας για την κάλυψη άλλων αναγκών ( π. χ. στρώσιμο πεζοδρομίων) και να εξοικονομηθούν με τον τρόπο αυτό πολύτιμοι δημοτικοί πόροι .
Θα τοποθετηθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός , κρήνες , κάδοι απορριμμάτων και νέο σύστημα φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ώστε να αναδεικνύεται η ομορφιά της πλατείας και να καταστεί η χρήση της ακόμη πιο φιλική για τους πολίτες.
Στην είσοδο της Πλατείας θα τοποθετηθεί τοπόσημο του Δήμου, που θα παραπέμπει στην ιδιαίτερη ταυτότητα και το εμπορικό  παρελθόν του προαστίου μας στην κεραμοποιεία
Τα φυτά χαμηλού ύψους που αντικαθίστανται , ήδη μεταφυτεύονται σε χώρους που υποδεικνύει η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου. Δηλαδή σε υφιστάμενους χώρους πρασίνου, πλατείες και πάρκα, καθώς και σχολεία.
Η αλήθεια είναι ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών , η πλατεία Αγίας Λαύρας θα γίνει ακόμη πιο όμορφη, ακόμη πιο «πράσινη», ακόμη πιο φιλική και προσβάσιμη στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου