Τον Ιούνιο θα κριθεί τελικά η συνταγματικότητα...
Μάχη δόθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τη συνταγματικότητα της «τακτοποίησης των αυθαιρέτων» που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα από τον νόμο αντίτιμα (πρόστιμα) ή πρόκειται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του ν. 4014/11 μέχρι 30-6-13, μετά τη νέα παράταση που δόθηκε.
Το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων νέας γενιάς για 30 χρόνια, καθώς και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την ρύθμιση αυθαιρέτων («Πράσινο Ταμείο») κ.λπ, προσέβαλλαν στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, κάτοικοι του Αμαρουσίου και άλλων περιοχών που υποστηρίζουν ότι ο ο νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, την συνταγματική αρχή της ισότητας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κ.λπ.
Πάντως η μέχρι τώρα νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι κατά των αυθαιρέτων και ειδικά της νέας γενιάς.
Οι νομικοί εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κτιστεί νόμιμα και θίγονται από τις πολεοδομικές παραβάσεις, «σφυροκόπησαν» με σφοδρότητα τον ν. 4014/11 ως αντισυνταγματικό
Εθεσαν ζήτημα παραβίασης των αρχών του Συντάγματος για τον ορθολογικό σχεδιασμό, την ισότητα και το κράτος δικαίου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη συνεχή εξυπηρέτηση από το κράτος του πελατειακού συστήματος που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες και προσβάλλει τους νομοταγείς πολίτες.
Η εκπρόσωπος του Δημοσίου παραδέχθηκε ότι ο «νόμος Τρίτση» 1337/83 είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» για τα αυθαίρετα πριν από 30 χρόνια, αλλά ζήτησε από την Ολομέλεια ΣτΕ να αλλάξει την αυστηρή νομολογία της για τα αυθαίρετα, γιατί η «τακτοποίηση» ενισχύει τώρα με το «πράσινο ταμείο» το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (με έργα αποκατάστασης, εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.), προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσει και στην κάλυψη δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Εισήγηση
Τη νομολογία του ΣτΕ ανέλυσε η εισηγητής της υπόθεσης, Σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας τις αποφάσεις της τελευταίας 3ετίας που είχαν κρίνει ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον ν. 1337/83 και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα αυθαίρετα «νέας γενιάς», δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31-1-83.
Προδιαγράφοντας τον επιπλέον προβληματισμό που θα ακολουθήσει για τους επόμενους 2-3 μήνες η Ολομέλεια ΣτΕ για να κρίνει αν ο ν. 4014/11 θα καταρρεύσει ή όχι, η ανώτατη δικαστής ξεχώρισε το «σημείο - κλειδί» για την επικείμενη δικαστική κρίση και τις καταγγελλόμενες συνταγματικές παραβάσεις.
Και εξήγησε ότι αυτό που θα κριθεί είναι τελικά «εάν η αντιμετώπιση της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα σε συνδυασμό με τη γενικευμένη και διαχρονική μορφή που έχει λάβει η αυθαίρετη δόμηση μετά την πάροδο 30 ετών από τη θέσπιση του ν. 1337/83 και με την πρόβλεψη παρεμβάσεων πολεοδομικής εξισορρόπησης με διάθεση τμήματος των εσόδων, αποτελούν ή όχι εξαιρετικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την απόκλιση από τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο. Και ακόμα αν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιβάρυνση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διαφοροποίηση της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ...
Πάντως όπως σημειώνει το "www.realestatenews.gr", μέχρι να ληφθεί η απόφαση «το ΣτΕ διατάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταματήσουν την επεξεργασία αιτήσεων που στηρίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας να συνεχίσουν την επεξεργασία μόνο των αιτήσεων που στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, για να αποδειχθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής (για τον φέροντα οργανισμό και τις χρήσεις) μέχρι τις 28-7-11.
Όλες οι αιτήσεις που δεν στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, μένουν «στον αέρα» και δεν επιτρέπεται να υποβληθούν ή να ελεγχθούν καν, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα συνέλθει τον Ιούνιο για να κρίνει τη συνταγματικότητα όλου νομοθετικού πλαισίου για τα αυθαίρετα και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά 3-4 μήνες. Τους ανώτατους δικαστές απασχόλησαν ιδιαίτερα οι συνεχείς καταγγελίες (που επιβεβαιώθηκαν και από το ΥΠΕΚΑ) ότι πολλοί σπεύδουν να κτίσουν νέα αυθαίρετα για να εκμεταλλευθούν τις παρατάσεις των προθεσμιών για τις αιτήσεις τακτοποίησης και να βεβαιώσουν με υπεύθυνες δηλώσεις τους ό,τι δήθεν είχαν κτίσει πριν από τις 28-7-11».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, "www.realestatenews.gr" & www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου