Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σε επίσημο προμηθευτή «κρατικής πρέζας», αναγορεύεται η κυβέρνηση!

Τη χορήγηση υποκατάστατων από πιστοποιημένους γιατρούς μέσω του ΟΚΑΝΑ στις συνοικίες, πρότεινε  ο  Γ. Πατούλης !!!
Δηλαδή "δέχθηκε" να επεκτείνει την πρόταση του υπουργού Υγείας για τη χορήγηση υποκατάστατων μέσω πιστοποιημένων φαρμακείων στις γειτονιές !!! Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου, ο κ. Γ. Πατούλης επαίρεται γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υιοθέτησε(λέει) την πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Δ.Δ.Υ, μαζί με τους Δημάρχους από τις όμορες περιοχές για την εγκατάσταση θεραπευτικών μονάδων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών ( ΟΚΑΝΑ) σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Προσθέτει δε με τόνους υπερηφάνειας, ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Λοβέρδος τον ευχαρίστησε προσωπικά, για τη "μέγιστη"συμβολή του στο σημαντικό αυτό ζήτημα !!!
Από την τοποθέτησή του δε, προκύπτει ότι έγιναν πλέον "κολλητοί" με τον κ. Λοβέρδο:
«Αυτή η διαδικασία αποδεικνύει ότι όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Οφείλω να πω ότι το Υπουργείο συνεργάστηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι πετύχαμε το άριστο αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία».
Αντιρρήσεις ωστόσο υπήρξαν. Χαρακτηριστικότερη εκείνη του Δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, γιατί στα Διοικητικά όρια του Δήμου, υπάρχουν εφτά δημόσια και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", η εμμονή της κυβέρνησης για τη γενίκευση της χορήγησης υποκατάστατων από σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία,οδηγεί  "στη διαγραφή της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών". Αφήνοντας, επισημαίνη η εφημερίδα, στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν τους νέους στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με τη συναίνεση των άλλων - πλην ΚΚΕ - κομμάτων, η κυβέρνηση αναγορεύεται επίσημος προμηθευτής «κρατικής πρέζας», επιστρατεύοντας γι' αυτό το αποδεκατισμένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Εκτός απ' τη συναίνεση των άλλων κομμάτων η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει και τη συναίνεση της Τοπικής Διοίκησης μέσω επιλεγμένων δήμων και χωρίς να έχει γι' αυτό τη γνώμη της ΚΕΔΚΕ ή άλλων κεντρικών φορέων.
Αυτές οι επικίνδυνες θέσεις έγιναν ακόμα πιο καθαρές στη χτεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με δημάρχους και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, και ο υφυπουργός Μ. Τιμοσίδης υποστήριξαν ότι πρέπει να μπουν - πλην των παιδιατρικών - όλα τα νοσοκομεία στο πρόγραμμα, καθώς υπήρξαν, όπως φάνηκε απ' τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των υγειονομικών περιφερειών, προβλήματα στον καταμερισμό σε επίπεδο νοσοκομείων Αττικής. Μία απ' τις κεντρικές ιδέες στις επιλογές της κυβέρνησης είναι ότι τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν τους χρήστες των δήμων όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Ομως και αυτή η επιλογή προσκρούει σε διάφορους περιορισμούς, όπως η καταγραφή στη «λίστα της ντροπής», όπως αποκαλούν όσους περιμένουν για υποκατάστατα στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Επιπλέον, υπάρχουν και οι αντιρρήσεις των κατά τόπους δημάρχων, όπως της Πεντέλης, γιατί στην περιοχή του υπάρχουν εφτά δημόσια και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ακόμα ακούστηκαν εξωφρενικές προτάσεις, όπως του δημάρχου Χαϊδαρίου, Δ. Μαραβέλια, να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο χορήγησης υποκατάστατων το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), στο οποίο λειτουργεί το επιτυχημένο πρόγραμμα «18 Ανω». Δηλαδή, εκεί που υπάρχει ένα στεγνό και αποτελεσματικό πρόγραμμα να προστεθεί και η ακύρωσή του. `Η ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, που πρότεινε να δίνονται υποκατάστατα και απ' το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), δίνοντας την ευκαιρία στον Α. Λοβέρδο να καλέσει τον Γραμματέα Πρόνοιας, Γ. Κατριβάνο, να εξετάσει σοβαρά αυτή την πρόταση για τα ιδρύματα Πρόνοιας. Δηλαδή, πέραν των όσων έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών θα αντιμετωπίζονται και ως ανάπηροι.
Κοινός παρονομαστής όλων όσων συμφώνησαν με το πρόγραμμα της κυβέρνησης ήταν ότι ο τοξικομανής είναι άρρωστος και επομένως μπορεί «να βρει την υγειά του» με ένα χάπι ή μια δόση υποκατάστατου. Στα πλαίσια αυτής της λογικής ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, πρότεινε τη χορήγηση υποκατάστατων από πιστοποιημένους γιατρούς μέσω του ΟΚΑΝΑ στις συνοικίες. Δηλαδή, ήρθε να επεκτείνει την πρόταση του υπουργού Υγείας για τη χορήγηση υποκατάστατων μέσω πιστοποιημένων φαρμακείων στις γειτονιές. Ακόμα και αυτά τα προγράμματα υποκατάστασης που ξεκίνησαν το 1996 και είχαν ως τελικό στόχο την απεξάρτηση, όπως έλεγαν οι σχετικές τότε υπουργικές αποφάσεις, αφού τα υποτίμησαν, τελικά τα καταργούν επιφυλάσσοντας για τον ΟΚΑΝΑ - μέσω του οποίου εφαρμόστηκαν - έναν εντελώς εποπτικό και διοικητικό ρόλο.
Ενοχη συναίνεση
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα Υγείας της ΝΔ, Θ. Γιαννόπουλου, στη σύσκεψη. Αφού υπερθεμάτισε για το πρόγραμμα της κυβέρνησης επισήμανε ότι χαίρεται που «ο ΟΚΑΝΑ μετεξελίσσεται σε ένα στρατηγείο» και παύει πια «να είναι ακόμα μία ΔΕΚΟ». Δηλαδή, η ΝΔ συνηγορεί στον ακρωτηριασμό του ΟΚΑΝΑ και απ' αυτούς τους ελάχιστους και περιορισμένους σχεδιασμούς που είχε με τα υποτυπώδη Εθνικά Σχέδια Δράσης. Μάλιστα, ο Θ. Γιαννόπουλος ζήτησε δύο δεσμεύσεις απ' τον υπουργό Υγείας: Να μην προχωρήσει σε νέες υποδομές μέσα στα νοσοκομεία και να μην προσλάβει προσωπικό!
Η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπανδρέου όχι μόνο υπερθεμάτισε για το πρόγραμμα αλλά το χαρακτήρισε στοίχημα για την Ελλάδα. Στη γραμμή του εκχυδαϊσμού της τιτάνιας προσπάθειας για απεξάρτηση κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. «Τα υποκατάστατα, είπε, δεν είναι ναρκωτικά. Συντηρούν το άτομο. Κι εκεί ο ψυχολόγος μπορεί να του πει ότι μπορεί να βγει απ' το πρόβλημα με ένα άλλο πρόγραμμα». Ο Τ. Κουράκης εξέφρασε τη χαρά του που τα νοσοκομεία δέχονται την εφαρμογή του προγράμματος, βρήκε ως μειονέκτημα ότι γι' αυτό θα γίνουν μετακινήσεις εργαζομένων γιατί υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, και κατέληξε με την επιθυμία να ανακοινώσει αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωμένα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απ' τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για να εισπράξει από τον Μ. Τιμοσίδη την απάντηση ότι στη ΔΕΘ ανακοινώνονται άλλα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου