Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Μαιρη Διακολιού:Είμαστε θετικοί με την συγκροτηση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων

Από την αρχή της νέας δημοτικής θητείας η παράταξη μας "Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή" τόσο με παρεμβάσεις της εκπροσώπου της, δημοτικής συμβούλου Μ. Διακολιού, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με ανακοινώσεις, είχαμε καταστήσει σαφές το αίτημα προς την δημοτική αρχή Θ. Αμπατζόγλου να συγκροτηθεί Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων. 
Δεν επρόκειτο για μία πρωτότυπη ιδέα του πολιτικού μας φορέα, ούτε για ένα ιδεολογικό πυροτέχνημα. Στηρίζαμε το αίτημά μας: 
α) στη σχετική νομοθεσία που υπαγορεύει την υποχρεωτική σύσταση της εν λόγω επιτροπής, 
β) στην εμπειρία και επιστημονική θεωρία χρόνων που έχουν συσσωρεύσει άνθρωποι και θεσμοί, εγχώριοι και διεθνείς, που προτρέπουν στην ανάληψη σχετικής ευθύνης και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για κοινωνικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους με άμεσο αντίκρισμα, 
γ) στην επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων έμφυλων διακρίσεων αλλά και έμφυλης βίας κάθε είδους που υφέρπει στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας, μέσα σε σπίτια, χώρους εργασίας, χώρους άθλησης κ.α., όπως απέδειξαν οι ενδεικτικές αποκαλύψεις που απασχολούν την δημόσια συζήτηση τελευταία.
Μετά από δύο χρόνια επίμονης αντιπολιτευτικής δραστηριότητας μας για το θέμα, η δημοτική αρχή οδηγήθηκε στο αυτονόητο. 
Ανέθεσε το ζήτημα της Ισότητας ως αντικείμενο δημοτικής πολιτικής (μεταξύ άλλων αντικειμένων) στην Αντιδήμαρχο κ. Ελ. Λέκκα και προχωρά στη διαδικασία σύστασης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Φύλων. 
Οι ενέργειες αυτές μας ικανοποιούν. 

Γιατί ο Δήμος είναι δυνατόν να αποκτήσει το μηχανισμό για να μπορεί να ενσωματώσει την διάσταση του φύλου στις δραστηριότητες του και γιατί είναι πιθανό να αποκτήσει ένα ανεξάρτητο, ειδικό συμβουλευτικό σώμα, που - υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις θα μπορέσει να βοηθήσει την κ. Ελ. Λέκκα να υλοποιήσει τις σχετικές πολιτικές. 
Πολιτικές που δεν αποτελούν κάποιου είδους πολυτέλεια, αλλά άμεση ανάγκη. 
Για παράδειγμα, η πανδημία και οι συνέπειες της είναι πλήρως αποδεδειγμένο ότι πλήττουν με ανισότητα τις ενήλικες γυναίκες κάθε γενιάς (άνεργες, εργαζόμενες, μητέρες, ηλικιωμένες). Συνεπώς, υπάρχει άμεση ανάγκη παρέμβασης με πολιτική και έργο. 
Αν προσθέσουμε σ' αυτήν τη νέα ανάγκη, τις έμφυλες ανισότητες που προϋπήρχαν και δημιουργούσαν καίρια προβλήματα, γίνεται κατανοητή η χρησιμότητα της ενεργοποίησης αυτών των "εργαλείων", έστω και τώρα, μέσα στην όξυνση του προβλήματος στην χώρα και την πόλη μας. Βεβαίως, η παράταξή μας θα προτιμούσε η όξυνση στον συγκεκριμένο τομέα, να μας είχε βρει οργανωμένους, άλλωστε γι' αυτό έγκαιρα είχαμε επανειλημμένα υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Έχουμε την ικανοποίηση ότι για ακόμη μία φορά, ασκώντας την ευθύνη της αντιπολίτευσης, επιφέραμε ένα θετικό αποτέλεσμα. 
Όχι για την παράταξή μ
ας, αλλά για το σύνολο του Δήμου μας και των πολιτών του. 
Όμως, την ευθύνη για το αν αυτά τα σημαντικά "εργαλεία" θα αποδώσουν πραγματικά, χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα για το καλό των πολιτών μας, την έχει η δημοτική αρχή. 
Έχει κρίσιμη σημασία με τι είδους πνεύμα θα συστήσει τον δημοτικό τομέα και σε τι κατεύθυνση θα τον λειτουργήσει. Θα είναι κρίμα στο όνομα παραπολιτικών επιδιώξεων, να γίνουν κέλυφος αδειανό ουσίας οι νέες θεσπίσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, η παράταξή μας θα παρακολουθεί και θα συνεχίσει να κάνει τις προτάσεις της και την κριτική της, όπου θα χρειαστεί.
                                                                 Μαίρη Διακολιού
                                Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης "Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή" 
                                                                     Δημοτική Σύμβουλος
                                                                            Δικηγόρος

                           ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ———
                     ~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~.. .~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~..~`~.
                                 € « » ●► $ ▲▼◄► € € $$ € € ◄ ►▲▼► ◄● « » €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου