Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Για την αναβίωση της οδού λιθαγωγίας

           Επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης 
προς τους Δημάρχους της περιοχής με θέμα την αναβίωση της οδού λιθαγωγίας
Αξιότιμοι κ. Δήμαρχοι, 
Είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η οδός λιθαγωγίας, εκκινώντας από το σπήλαιο των μουσών, διέσχιζε τους τρεις δήμους, στους οποίους έχουν εντοπιστεί σποραδικά ίχνη της και καταλήγοντας στην Ακρόπολη, αποτελούσε την μοναδική όδευση μεταφοράς των πολύτιμων ημίεργων που σμηλεύονταν επί τόπου στις πλαγιές του βουνού. 
Μαζί με την Μεσογείων αποτελούσαν τους βασικούς άξονες σύνδεσης της πόλης με το βορειανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου και τα Μεσόγεια. 
Ο Περιβαλλοντικος Σύλλογος Πεντέλης θεωρεί την οδό λιθαγωγίας, μαζί με το Πεντελικό, πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την περιοχή μας, η οποία αξίζει, ανάλογης της φήμης τους, ανάδειξη και προβολή με αναφορά στην μεγάλης και διεθνούς αναγνωρισιμότητας Ακρόπολη. 
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι η «αναπαράσταση» της οδού λιθαγωγίας στη σύγχρονη εποχή, με την δημιουργία πεζοπορικής διαδρομής (με πεζοδρομήσεις, σημάνσεις, κλπ.) από το Πεντελικό μέχρι την Ακρόπολη, θα αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, προς όφελος των κατοίκων της αλλά και των κατοίκων του λεκανοπεδίου. 
Με αυτές τις σκέψεις σας προτείνουμε να υιοθετήσετε την ιδέα και να εντάξετε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» τις αναγκαίες δράσεις στα όρια των Δήμων σας, με σκοπό την υλοποίηση μιας διαδημοτκής ιστορικής – πολιτιστικής διαδρομής που θα τονώσει την διαδημοτική επικοινωνία, θα συμβάλλει στην μείωση της χρήσης αυτοκινήτων και θα αποτελέσει πόλο έλξης χρηστών από όλο το λεκανοπέδιο αλλά και μερίδας αλλοδαπών επισκεπτών της Ακρόπολης. 
Για την Πρ. Δ.Ε. 
Ο Πρόεδρος 
Ο Γενικός Γραμματέας 
Κοσσοβίτας Κώστας 
Βαρλαμίτης Κων/νος
                             ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— 
                                        € « » ●► $    ▲▼◄► € € $$ € €   ◄ ►▲▼► ◄● « » €
ΠΗΓΗ://www.epentelimas.gr/index.php/2020/12/21/protasi-tou-syllogou-gia-anaviosi-tis-odou-lithagogias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου