Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μουτζαχεντίν από το Ιράκ στην Αλβανία!!!

Μετά την τελευταία επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Αλβανία δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και του Ιράκ (με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ) για να δεχτεί 3000 Ιρανούς μουτζαχεντίν της ομάδας Mojahedin Khalq που βρίσκονται στο Ιράκ.
Η εγκατάσταση τους στην Αλβανία έχει αρχίσει από το 2010 μετά από συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση Μπερίσα και υπολογίζεται πως υπάρχουν ήδη 300 μέλη από αυτή την ομάδα που έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμό κοντά στα Τίρανα. Με βάση την τελευταία συμφωνία ο αριθμός τους θα φτάσει τους 3000. Για την δημιουργία του οικισμού (ή οικισμών) που θα τους φιλοξενήσει έχουν δοθεί στην Αλβανική κυβέρνηση 20 εκατομμύρια δολάρια από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.
Ποιοι είναι οι Μουτζαχεντίν Kχαλκ;
Οι εν λόγω μουτζαχεντίν ανήκουν στην ομάδα Mojahedin Khalq (EMK), έχουν την καταγωγή από το Ιράν αλλά διαμένουν στο Ιράκ από την εποχή του πολέμου Ιραν-Ιρακ το 1980-1988. Πρόκειται για μια ομάδα που ανήκει στους Ισλαμιστές Σούνι οι οποίοι αποτελούν μειονότητα στο Ιράν και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για να ανατρέψουν το καθεστώς του Χομεϊνί εκμεταλλευόμενοι την δυσαρέσκεια τους και την προθυμία τους να πολεμήσουν κατά της πατρίδα τους. Αυτοί εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν για να πολεμήσουν κατά του Ιράν στην διάρκεια του πολέμου αλλά με την λήξη του πολέμου εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε μια μικρή κωμόπολη στο Νότιο Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν και απολάμβαναν ένα ειδικό ευνοϊκό καθεστώς.
Μετά το τέλος του πολέμου με το Ιράν, αυτή η ομάδα χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο κατά τον Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και μέλη της εντάχθηκαν στις ειδικές υπηρεσίες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν για να πολεμήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του και αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί ως βασανιστές και αδίστακτοι δολοφόνοι.
Με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι Mojahedin Khalq χάσανε την ευνοϊκή θέση τους αλλά κατάφεραν μια ευνοϊκή συμφωνία με το στρατό των ΗΠΑ που τους επέτρεψε να διατηρήσουν μια ελεγχόμενη αυτονομία εντός της πόλης τους στο νότιο Ιράκ. 
Όταν ο στρατός των ΗΠΑ αποχώρησε από το Ιράκ, η νέα σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ θέλησε να τους απελάσει στο Ιράν όπου τους περίμενε εχθρικό κλίμα και αυτό ανάγκασε την επέμβαση των ΗΠΑ για να βρει μια χώρα που θα τους δεχτεί ως πρόσφυγες.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να τους βρει μια αραβική μουσουλμανική χώρα να τους δεχτεί ως πρόσφυγες αλλά καμία από τις χώρες του κόλπου δεν τους δέχτηκε αν και ανήκουν στο δικό τους θρησκευτικό γκρουπ, λόγω του εγκληματικού τους παρελθόντος και παρόντος καθώς μέλη από την αμάδα αυτή πολεμούν στην Συρία στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατά της κυβέρνησης του Άσαντ και στην Υεμένη με την Al Kaeda κατά τον σιιτών ανταρτών Huthi.
Το θέμα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η ομάδα λειτουργεί σαν μια θρησκευτική αίρεση και είχαν κηρυχθεί από τον ΟΗΕ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις δυτικές οργανώσεις ως τρομοκρατική οργάνωση. Αν και η ομάδα δεν είναι πια στην λίστα του ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση αυτό δεν ισχύει για πολλές άλλες χώρες όπως το Ιράν, την Ρωσία και άλλες που τους θεωρούν ακόμη ως τρομοκρατική οργάνωση.
Πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν την Αλβανική κυβέρνηση να μην τους δεχτεί λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας που κρύβει αυτή η ομάδα και της θρησκευτικής κατάστασης στην Αλβανία καθώς και εξαιτίας της ανόδου του ακραίου ισλαμισμού στις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί στα Βαλκάνια. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η Haffington Post είναι η τελευταία εφημερίδα που προειδοποιεί την Αλβανική κυβέρνηση για το κίνδυνο που αποτελούν για την Αλβανία και την Ευρώπη η ομάδα Mojahedin Khalq (EMK).
Πηγή: www.himara.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου