Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αίτημα των ...«Θεσμών», η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα!

«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας) αποτελεί η αρπαγή των αποθεματικών των δημόσιων φορέων, όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη.
Η συγκυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία πάντως συναντά τις αντιδράσεις σωματείων, φορέων του λαϊκού κινήματος, αλλά και τοπικών διοικήσεων.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες, ότι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ & δημόσιων φορέων, αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. 
Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που... «κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper...
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου