Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η 5η Έκθεση Προόδου της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης (DGV)

Έκθεση προόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης  Νοέμβριος / Δεκέμβριος 2014
Περιεχόμενα
I Αποστολές ειδικών στην Ελλάδα
II Αποστολές ειδικών στη Γερμανία
III Φιλοξενούμενο άρθρο: Κείμενο των κ. Metz και Γκουντάρα: «Η εταιρική σχέση στην πράξη»
IV Επίκαιρα
V Ανακοινώσεις
I. Αποστολές ειδικών στην Ελλάδα
1. «Επιτακτικές δράσεις»: 
Συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη με ειδικούς στη διαχείριση αποβλήτων και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Στις 17 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο τηςΘεσσαλονίκης συνάντηση εργασίας και σεμινάριο (workshop) μεειδικούς στη διαχείριση αποβλήτων και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Την προηγούμενη ημέρα είχε λάβει χώρα το Ελληνογερμανικό Συμπόσιογια τη Διαχείριση Αποβλήτων, με θέμα «Στρατηγικές και τεχνολογίες για μια βιώσιμη ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων» (βλ. σχετικήέκθεση).
Σε στενή συνεργασία με Δήμους, επιχειρήσεις, ΜηΚυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Κοινωνικές ΣυνεταιριστικέςΕπιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και τους ειδικούς της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης θα προγραμματισθεί μαζί με ενδιαφερόμενους από τη 2ηΔημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης η ίδρυση μιας Κοιν.Σ.Επ. (ή ηανάθεση σε μία ήδη υπάρχουσα), με αντικείμενο την ανακύκλωση και τηβιώσιμη διαχείριση αποβλήτων. 
Στη Θεσσαλονίκη τα συμβόλαιαδιάθεσης αποβλήτων λήγουν το 2016. Τα ποσοστά ανακύκλωσηςεξακολουθούν να είναι χαμηλά στην Ελλάδα (18%) και ως εκ τούτου, οπροβληματισμός για τους «παράνομους» χώρους διάθεσης αποβλήτωνμε τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τονκρατικό προϋπολογισμό είναι έντονος. Έτσι, με την αύξηση τωνποσοστών ανακύκλωσης θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας καιθα ενισχυθεί η παραγωγή πρώτων υλών.Ένας συνεταιρισμός είναι μια σύμπραξη φυσικών ή νομικώνπροσώπων, με στόχο το όφελος ή την οικονομική και κοινωνική στήριξητων μελών, μέσω της συνεταιριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παγκοσμίως συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς περισσότερα από 700εκατομμύρια μέλη. Οι συνεταιρισμοί είναι κοινότητες κοινών αξιών και οι στόχοι τους, κατά κανόνα, διαφοροποιούνται από τους στόχους των
3
συμβατικών επιχειρήσεων. Ακολουθώντας την παράδοση των ιδρυτώντους, τα μέλη των συνεταιρισμών πιστεύουν σε ηθικές αξίες, όπως ητιμιότητα, η ειλικρίνεια, η κοινωνική ευθύνη, το ενδιαφέρον για τουςάλλους ανθρώπους, ενώ ως θεμελιώδεις συνεταιριστικές αξίεςθεωρούνται η αυτο-βοήθεια, η ατομική ευθύνη, η δημοκρατία, η ισότητακαι η αλληλεγγύη. Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν ως πρωταρχικό στόχο τημεγιστοποίηση του κέρδους, ωστόσο φροντίζουν για τη βιωσιμότητατους μέσω της επίτευξης κέρδους.
Στη συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, έγινε ανάλυση τωνομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικήςνομοθεσίας σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς. 
Ως παράδειγμα, ηγερμανική πλευρά παρουσίασε τη «Neue Arbeit Region Neckar- Alb»,συνεταιρισμό κοινωνικών επιχειρήσεων κοινωφελούς σκοπού. Στοβραδινό σεμινάριο παρουσιάστηκαν εφτά ελληνικές κοινωνικέςεπιχειρήσεις: η IONIAN-RECYCLE (περισυλλογή τηγανέλαιων καιεπεξεργασία για παραγωγή βιοκαυσίμων), μία Κοιν.Σ.Επ. για τηδιατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων που διαθέτει ένα λειτουργικόδίκτυο με 53 σημεία πώλησης, τέσσερις Κοιν.Σ.Επ., στις οποίεςμετέχουν και Ρομά και μία Κοιν.Σ.Επ. για την Προστασία τουΠεριβάλλοντος.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το γερμανικό μοντέλο συνεταιρισμών,υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών: γενικού και κοινωνικού σκοπού. ΟιΚοιν.Σ.Επ. αποτελούν κατάλληλες εταιρικές μορφές για δραστηριότητεςόπως η διαχείριση αποβλήτων, η εκμετάλλευση ανακυκλώσιμων υλικώναπό απόβλητα και η κομποστοποίηση των βιολογικών απορριμμάτων.Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Matthias Hoffmann ,Αναπλ. Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και ΒιομηχανικούΕπιμελητηρίου, ο κ. Αναστάσιος Βολιώτης, προϊστάμενος του ΤμήματοςΑνακύκλωσης της Θεσσαλονίκης, η κ. Στεφανία Πανταζή από τη ΜΚΟPraksis, η κ. Στέλλα Γκουδίνογλου από την Κοιν.Σ.Επ. Μυγδονία, οιειδικοί της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο κ. Volker Dembek (ΦόλκερΝτέμπεκ) και ο κ. Wolfgang Schreiber (Βόλφγκανγκ Σράιμπερ) και άλλοιεκπρόσωποι οικονομικών και διοικητικών φορέων. Ο στόχος όλων τωνΕλλήνων συμμετεχόντων ήταν κοινός: 
]«Ο δρόμος από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης στην οικονομική αυτοτέλεια». Η δημοτικήΔιοίκηση επιθυμεί μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να
4
επιλέξει τις κατάλληλες από τις ενδιαφερόμενες Κοιν.Σ.Επ. και ναξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα με τη συμμετοχή κοινωνικώνσυνεταιριστικών επιχειρήσεων στους κλάδους: 

Απόβλητα Ηλεκτρικού &Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, Ανακύκλωση, Ανακύκλωση Υφασμάτων,Ανακύκλωση Πλαστικών, Ανακύκλωση Επίπλων και ΟγκωδώνΟικιακών Απορριμάτων, καθώς και σε Συνεταιριστικά ΚοινωνικάΚαταστήματα.Όπως έχει προγραμματισθεί, οι ειδικοί της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης θα επικουρούν, σε επίπεδο τεχνογνωσίας, τη σύνταξη τωνσχετικών επιχειρηματικών σχεδίων (business plans), καθώς και τηνεπικοινωνία και τη συνεργασία με τον Δήμο. Ο σχεδιασμός θαδιαρκέσει ένα εξάμηνο, ενώ ο στόχος είναι να επιτευχθεί η υλοποίησηκαι η έναρξη στα μέσα του 2015, σε αντιστοιχία με τις προκηρύξεις τουΔήμου Θεσσαλονίκης στους τομείς «Απόβλητα και Ανακύκλωση2015/2016». Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως πρότυπο και επομένωςμπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλους Δήμους, περιοχές και Περιφέρειες.
2. «Επίμονες δράσεις»: Οι Σέρρες μπορούν να γίνουν Πράσινος Δήμος
Η πόλη και ο Δήμος των Σερρών – 45 χλμ. από τα βουλγαρικά σύνορα,στον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» – είναι ένα σημαντικόοικονομικό κέντρο, συγκοινωνιακός κόμβος και πανεπιστημιούπολη με11.500 φοιτητές σε σχολές και τμήματα Οικονομίας, Διοίκησης,Λογιστικής, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Σχεδιασμού & ΤεχνολογίαςΈνδυσης και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής. 
Στον τομέα του Τουρισμού ηπόλη έχει υποδομή 1.000 κλινών, κατά κύριο λόγο για επισκέπτες πουδεν ταξιδεύουν οργανωμένα και δεν τους αρέσουν οι διακοπές στηθάλασσα. Τα αξιοθέατα είναι, μεταξύ άλλων, η Λίμνη Κερκίνη, τοΧιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιάς (1.600 μ.), το Σπήλαιο της Αλιστράτης καιη περιοχή της Αμφίπολης. Από εκεί άλλωστε, ξεκίνησε η εκστρατεία τουΜεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανεργία φτάνει το 30%, ενώ η νεανική ανεργία
5
ξεπερνά το 50%. Η μικρή απόσταση που τη χωρίζει από τη Βουλγαρίαευνόησε τη μείωση των φορολογικών εσόδων.Στις 30 και στις 31 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε διεξοδικήελληνογερμανική συνάντηση, με πρωτοβουλία του πρώην ΔημάρχουReinhart Köstlin από την πόλη Άχερν. Συζητήθηκαν όλα τα σημαντικάδημοτικά ζητήματα, όπως η υποδομή, η διαχείριση αποβλήτων, ηοικονομική ανάπτυξη, η αγροτική οικονομία, η διαχείριση του δικτύουύδρευσης και ο τουρισμός. 
Οι συζητήσεις ήταν πολύ αναλυτικές καιαφορούσαν τις συνδέσεις φυσικού αερίου των νοικοκυριών, τιςμονώσεις των κτηρίων, τη χρήση λαμπτήρων LED στο σύστημα οδικούφωτισμού. Επίσης, συζητήθηκαν πολεοδομικά θέματα, όπως ηαναμόρφωση του κέντρου της πόλης, έτσι ώστε να είναι πιο πράσινοκαι φιλικό στους πεζούς και τους ποδηλάτες, η επέκταση του πάρκουτης πόλης και η περαιτέρω βελτιστοποίηση της διαλογής αποβλήτων(ανακυκλώσιμων, κομπόστ και μη ανακυκλώσιμων). Η ατζένταπεριλάμβανε και θέματα, όπως τα αδέσποτα σκυλιά και η νομοθεσίαπροστασίας των ζώων, ο θρησκευτικός τουρισμός και η παροχή νερούσε κοινωνικά αδύναμους.Συμπέρασμα: Έγινε μια καλή αρχή σε πολλούς τομείς, για μια σύγχρονηαστική ανάπτυξη (κατά ένα μέρος με ευρωπαϊκά προγράμματαστήριξης), ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εκτενέστερη ανταλλαγήεμπειριών με γερμανικούς Δήμους.Το εντατικό πρόγραμμα της συνάντησης κάλυψαν, μεταξύ άλλων, τρίατοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Το δελτίου Τύπου στα ελληνικά είναιαναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.serres.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2866&Itemid=214
6
3. «Πράσινες δράσεις»: Αποστολή ειδικών με θέμα τη Γεωθερμία
Η πολύ υψηλή θερμοκρασία βρίσκεται συνήθως σε μεγάλο βάθος. Ηγεωθερμική ενέργεια είναι η φυσική θερμική ενέργεια της Γης πουδιαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια και,εφόσον μπορεί να αντληθεί και να χρησιμοποιηθεί, συγκαταλέγεται στιςανεξάντλητες πηγές ενέργειας: οι θερμές πηγές στο εσωτερικό της γης ήσε βαθιά πετρώματα, όπου συμπιεσμένος όγκος νερού θερμαίνεται έωςότου φτάσει στο σημείο ζέσης, είναι για πολλές χώρες φορέας ελπίδαςγια την ανάπτυξη των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε απευθείας, για τη θέρμανση και τηνψύξη στην αγορά θέρμανσης (τεχνολογίες αντλιών θερμότητας), όπωςκαι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για συμπαραγωγή ενέργειας-θερμότητας.Στις 24 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στον Δήμο ΝέαςΠροποντίδας μια «ένθερμη» αποστολή ειδικών της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης (οι Δήμαρχοι κ. Hans-Juergen Moos και κ. Horst Kreuter,καθώς και ειδικοί στη Γεωθερμία). Η γεώτρηση στα γεωθερμικά πεδίακαι η υπόγεια θέρμανση του νερού θεωρούνται παγκοσμίως πολύελπιδοφόρες «πράσινες» μορφές ενέργειας. 
Αρχικά, ως«προθέρμανση», έγινε ξενάγηση στον Δήμο (από τον Δήμαρχο,κ.Εμμανουήλ Καρρά, τον Αντιδήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Τσομπανάκη,τον γεωλόγο, κ. Απόστολο Τζηρίνη) και κατόπιν, εκπρόσωποι τηςεταιρείας Geo-Thermal-Engineering Ε.Π.Ε παρουσίασαν σύγχρονεςμεθόδους στον τομέα της Γεωθερμίας, σχετικά με την αξιοποίηση και τηχρήση της γεωθερμικής ενέργειας. 
Η Γεωθερμία ασχολείται με την γεω-επιστημονική έρευνα, καθώς και με τη μηχανική και την τεχνική για τηνεκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας. Το απόγευμα έγινε συζήτησηγια τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. Κατόπιν, οι Έλληνεςσυνάδελφοι των σχετικών τμημάτων ξενάγησαν τους Γερμανούςεπισκέπτες στις δημοτικές επιχειρήσεις, στο γεωθερμικό πεδίοΕλαιοχωρίων, στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τον χώροΗ γεωλογική κατάσταση, το είδοςκαι το εύρος (έκταση και βάθος)των πόρων, η ποιότητα τους(θερμοκρασία, πιθανές ποσότητεςεξόρυξης, χημική σύνθεση), αλλάκαι η απευθείας χρηματοδότησητης έρευνας, η γεώτρηση και ηεκμετάλλευση αποτέλεσαν τουλικό για «ένθερμες» συζητήσεις
7
απόθεσης απορριμμάτων. Τις επόμενες ημέρες συζητήθηκαν τα θέματα«τουρισμός», «αγροτική οικονομία» (τοπική ανάπτυξη) και«εκπαίδευση».
4. «Δράσεις υπέρβασης»: Κοινή προσέγγιση ενός σκοτεινού κεφαλαίου
Στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2014, επισκέφθηκε τη μαρτυρική κοινότητα των Καλαβρύτων εξαμελής αντιπροσωπεία από τη Γερμανία. Είχανπροηγηθεί σχετικές συνομιλίες για την προετοιμασία της συγκεκριμένηςαποστολής από τον πρώην Δήμαρχο κ.Thomas Fettback (ειδικός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για νεανικές δράσεις) και τον StefanBücker (ειδικός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τον Τουρισμό) μετα Καλάβρυτα και τον Δήμαρχο κ. Λαζουρά.Συζητήθηκε η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του μνημείου – τοοποίο ανεγέρθηκε στην είσοδο των Καλαβρύτων τη δεκαετία του '60, στοσημείο που έγιναν οι φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώς στις 13Δεκεμβρίου του 1943 και το οποίο πρόκειται ενδεχομένως να επεκταθεί.
Για τον σκοπό αυτό θα διενεργηθεί κατ' αρχάς ένας ελληνογερμανικόςδιαγωνισμός ιδεών από φοιτητές Αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων τηςΠάτρας και της πόλης Biberach.Η συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με τον ΔήμοΚαλαβρύτων έχει μεγάλη σημασία για το έργο της ΕλληνογερμανικήςΣυνέλευσης. Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους Δήμους που στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο βίωσαν μια βαριά αδικία. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτωνείναι ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος του Δικτύου των 93 ΜαρτυρικώνΠόλεων και Χωριών της Ελλάδος που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμουπέφεραν πάρα πολύ από τη γερμανική κατοχή. Η ΕλληνογερμανικήΣυνέλευση είναι πεπεισμένη ότι το έργο που γίνεται με τους νέουςαποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την από κοινού υπέρβαση τουπαρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται νεανικές δράσειςσυνεργασίες που διαφέρουν από τις κλασικές ανταλλαγές μεταξύσχολείων και Πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οργανώσειςνεολαίας από τους χώρους του αθλητισμού, του πολιτισμού και της
8
κοινωνίας των πολιτών, αλλά και μία από τις λίγες εθελοντικές ομάδεςπυροσβεστών της Ελλάδας. Οι πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται σεεπίπεδο Δήμων. Μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ησυνεργασία ενδυναμώνεται και αποκτά νέα ώθηση.Η πόλη Biberach, τη δεκαετία του '80, έχει ήδη στηρίξει τον Δήμο τωνΚαλαβρύτων και έχει συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη με τηνκατασκευή χιονοδρομικού κέντρου. Σε συνεργασία με το ΠανεπιστήμιοΠατρών και την Ανώτατη Σχολή του Biberach, γίνεται αποκατάσταση τουμνημείου της 13ης Δεκεμβρίου του 1943. Η συνεργασία με ταΚαλάβρυτα αντικατοπτρίζει τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.Συγχρόνως όμως, δείχνει ότι μια ανοιχτή συνεργασία, σε συγκεκριμένηβάση, μπορεί να ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς προωθείκαι βελτιώνει τη μεταξύ τους κατανόηση. Η συγκεκριμένη προσπάθειαδιενεργείται από τους Δήμους κι έτσι προσεγγίζει τους νέους στοπεριβάλλον, στο οποίο ζουν.
9
II. Αποστολές ειδικών στη Γερμανία
1. «Δράσεις ουσίας»: Ελληνογερμανικό προπονητικό κέντροδιάσωσης στο βουνό
Επταμελής αντιπροσωπία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσηςεπισκέφθηκε, από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου, συναδέλφους στηΒαυαρική Υπηρεσία Διάσωσης Ορειβατών της πόλης Bad Tölz,προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση, με αντικείμενο τηδιάσωση στο βουνό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
 Τοταξίδι της αντιπροσωπείας έγινε με την υποστήριξη του ΙδρύματοςHanns-Seidel και αποτέλεσε συνέχεια του «Συνεδρίου τηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης για την προώθηση του χειμερινούτουρισμού» που είχε λάβει χώρα στον Βόλο.Η Βαυαρική Υπηρεσία Διάσωσης Ορειβατών ιδρύθηκε πριν από 100χρόνια, για να αναλάβει τις υπηρεσίες ατυχημάτων στις βαυαρικέςΆλπεις και απασχολεί 4.200 εθελοντές. Κάθε χρόνο διενεργούνταιπερίπου 12.000 επιχειρήσεις. Σήμερα, η Βαυαρική Υπηρεσία ΔιάσωσηςΟρειβατών αντιμετωπίζει πολλές νέες προκλήσεις: η αλλαγή τωνσυνηθειών του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τον ελεύθερο χρόνο και ηαύξηση του τουρισμού στις βαυαρικές Άλπεις συνεπάγονται μεγάληεπιβάρυνση για τη Βαυαρική Υπηρεσία Διάσωσης. Οι εξελιγμένες εγκαταστάσεις τελεφερίκ μεταφέρουν πολλούς εκδρομείς, ενώ τα ωραίαεστιατόρια στο βουνό προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, διαφημίζοντας
10
την πανοραμική θέα. Οι πολλές και διαφορετικές επιλογές αθλητικώνδραστηριοτήτων γεμίζουν με κόσμο περιοχές, που κάποτε ήταν έρημες.Το σύστημα τεχνητής χιόνωσης και οι εγκαταστάσεις προβολέωνεπιμηκύνουν την περίοδο του σκι, τα πάρκα ορεινής ποδηλασίαςσυνεπάγονται νέες εστίες επιχειρήσεων. Σε όλα αυτά προστίθεται τοαυξανόμενο ποσοστό ηλικιωμένων και δραστήριων ανθρώπων, οιοποίοι έχουν όλο και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το αποτέλεσμαείναι η αύξηση των επιχειρήσεων διάσωσης. Επιπλέον, η κλιματικήαλλαγή είναι αισθητή στις βαυαρικές Άλπεις, προκαλώντας αύξηση τωνκαθιζήσεων.Η ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα έχειπολύ έντονη επίδραση και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά: Γιατίκαι στην Ελλάδα η σχεδιαζόμενη επέκταση των αθλητικώνδραστηριοτήτων, όπως η ορειβασία, η αναρρίχηση, η ορειβατικήποδηλασία, το σκι και το ορειβατικό σκι, καθώς και η ανοδική αύξησητου τουρισμού έχουν φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για τηνΕλληνική Ομάδα Διάσωσης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θέλει ναείναι σε θέση ανταποκριθεί σε όλα τα καθήκοντα της και να διατηρήσειτο υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της. Μόνο στον Όλυμπο, τον πιογνωστό τουριστικό προορισμό με υψόμετρο 3.000 μ., ανεβαίνουν κάθεχρόνο περίπου 30.000 επισκέπτες.Μετά το συνέδριο στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε, το Φεβρουάριο του2014, το πρώτο «follow-up» στον Βαυαρικό Δρυμό και στοBerchtesgaden, με θέματα την ασφάλεια στις πίστες του σκι και τηνπεριβαλλοντική συνείδηση στο ορειβατικό και περιηγητικό σκι. Εκεί, τοΓερμανικό Ίδρυμα Ασφάλειας στο Σκι και η Βαυαρική ΥπηρεσίαΔιάσωσης σχεδίασαν την περαιτέρω συνεργασία των γερμανικών καιελληνικών δυνάμεων διάσωσης, σε πρακτικό επίπεδο.Το σύστημα εκπαίδευσης της Βαυαρικής Υπηρεσίας Διάσωσης (βασικήεκπαίδευση, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, εξειδικευμένοιεκπαιδευτές, ειδικές δυνάμεις) και τα τακτικά καθήκοντα επιμόρφωσηςβάζουν τις βάσεις για μία ποιοτικά υψηλή εκπαίδευση. Οι εθελοντέςΈλληνες διασώστες από τη βόρεια Ελλάδα έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρονγια την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών δράσεων στην κατάρτιση τωνμελών τους. Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στη διεξοδική παρουσίασηκαι εκμάθηση θεωρίας και πράξης ειδικών επιχειρήσεων διάσωσης,
11
όπως εναέρια διάσωση στο βουνό (Ομοσπονδιακή ΑστυνομίαOberschleissheim), εκκένωση τελεφερίκ, οργανωμένη διάσωση σεαδιάβατες περιοχές (σχοινιά Dyneema/ επικλινή τελεφερίκ) και διάσωσηαθλητών αλεξίπτωτου πλαγιάς. 
Η εκπαίδευση πολλαπλασιαστών θασυνεχισθεί το Φεβρουάριο του 2015, στο προπονητικό κέντρο τηςΕλληνικής Ομάδας Διάσωσης στον Όλυμπο και το καλοκαίρι του 2015θα γίνει εκπαίδευση στο κέντρο προσομοίωσης ορεινής και εναέριαςδιάσωσης στην πόλη Bad Tölz.2. «Δράσεις για το μέλλον»: Ανάπτυξη δομών διττού συστήματοςγεωργικής εκπαίδευσης στην ΕλλάδαΣτις 26 και 27 Νοεμβρίου, ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποίασυμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο Γεν. Διευθυντήςτου Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επισκέφθηκαν τη ΔημόσιαΓεωργική Σχολή Pfaffenhofen και συνομίλησαν με καθηγητές καιμαθητές, προκειμένου να ενημερωθούν και να εξετάσουν τις προοπτικέςτης γεωργικής εκπαίδευσης με το διττό σύστημα. Επιπλέον,ενημερώθηκαν για πολλούς εκπαιδευτικούς τομείς, όπως η γιδοτροφίακαι η τυροκομία της, η βιολογική χοιροτροφία, η οπωροκαλλιέργεια, ηβιολογική ορνιθοτροφία και η παραγωγή αβγών, η γαλακτοπαραγωγός
12
αγελαδοτροφία και η τυροκομία της, αλλά και για την προώθηση και τηναπευθείας πώληση γεωργικών προϊόντων.Ο στόχος ήταν να γνωρίσουν νέους επαγγελματικούς κλάδους, για ταοποίους υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα. Κατόπιν,συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναπτύξει η Γεωργική Σχολή Pfaffenhofen,από κοινού με την ελληνική πλευρά, ένα πρόγραμμα σπουδών για εκπαίδευση διττού συστήματος στην Ελλάδα. Η Ελληνική Εκκλησία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα γιατην επιχειρηματική γεωργία στην Ελλάδα. Η επίτευξη αυτού του σκοπούπροϋποθέτει τον καθορισμό των εκπαιδευτικών δομών και τωνεπαγγελματικών κλάδων.Σε προκαταρκτικό στάδιο, είχαν πραγματοποιηθεί συζητήσεις στοοικολογικό Κέντρο Γεωργικής Κατάρτισης της ΜΚΟ «Γη», στο ΠεριστέριΑττικής. Ο διευθυντής των ειδικών τμημάτων της Γεωργικής ΣχολήςPfaffenhofen, Joseph Amberger, τους είχε ενημερώσει για τιςεκπαιδευτικές δομές και τους επαγγελματικούς κλάδους και τους είχεπροσκαλέσει να επισκεφθούν τη Βαυαρία. Η ελληνική πλευράδιατύπωσε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουςμαθητευόμενους και τη χρηματοδότηση.
III. Άρθρο φιλοξενούμενο: Κείμενο τωνκ. Metz και Γκουντάρα
1. «Εταιρική σχέση στην πράξη»: 
Έλληνες Δήμαρχοι και πολιτικοίαπό την Αγιά και τη Λάρισα στο Ettenheim – ανασκόπηση από τουςΔημάρχους κ. Bruno Metz (Μπρούνο Μετζ) και κ. Αντώνη ΓκουντάραΣτις αρχές Νοεμβρίου, εξαμελής αντιπροσωπεία από την Αγιά και τηΛάρισα επισκέφθηκε την πόλη Ettenheim. Οι πολιτικοί της Τοπικής
13
Αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν, στο πλαίσιο της δημοτικής ανταλλαγήςκαι μεταφοράς τεχνογνωσίας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, για τηδιαχείριση αποβλήτων, την απομάκρυνση λυμάτων και τη διαχείρισητου δικτύου ύδρευσης στη Γερμανία. Άλλα θέματα ήταν η προώθηση τουτουρισμού και η πώληση οπωροκηπευτικών μέσω συνεταιρισμών. ΟΔήμαρχος, κ. Bruno Metz, είχε οργανώσει για την τετραήμερη παραμονήτων Ελλήνων συναδέλφων ένα ολοκληρωμένο και πολύ ενημερωτικόπρόγραμμα.«Με τη μεσολάβηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τουΓραφείου Δημάρχου στη Θεσσαλονίκη, είχα έως τώρα πολλές επαφές μεαρκετούς Δήμους και έκανα τις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε ναβρεθούν οι αρμόδιοι και να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες. Όταντο καλοκαίρι του 2014, έλαβα την πρόταση να υποστηρίξω τηνανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας με τον Δήμο Αγιάς, δέχτηκα μεμεγάλη χαρά. Τον Ιούλιο, κατά την επίσκεψη των συναδέλφων, έγινεαμέσως σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα, για τα οποία μπορεί ναγίνει ανταλλαγή εμπειριών», εξήγησε ο κ.Metz. Τέλος, στις 14Αυγούστου 2014, οι Δήμαρχοι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Ένασημαντικό σημείο της συμφωνίας ήταν «η συνεργασία για τη βελτίωσητης διαχείρισης αποβλήτων, όπως και κοινά προγράμματαανακύκλωσης, ενημέρωση πολιτών και ανταλλαγή εξειδικευμένωνγνώσεων σχετικά με τη χρήση των αποβλήτων για την παραγωγήενέργειας και θερμότητας.»
Η Αγιά βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει περίπου τον ίδιοπληθυσμό με το Ettenheim, επομένως ο Δήμαρχος της Αγιάς, κ.ΑντώνηςΓκουντάρας βρήκε πολλές αναλογίες. «Έχω επισκεφθεί πάρα πολλέςμονάδες διάθεσης αποβλήτων, αλλά κανένα άλλο σύστημα δεν μεέπεισε τόσο, όσο αυτό που είδα στη Δημοτική Επιχείρηση Kahlenbergστο Ringsheim», δήλωσε με ενθουσιασμό ο κ. Γκουντάρας, ο οποίοςείναι και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟ.Δ.Σ.Α) του Ν.Λάρισας. «Θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε δύοολόκληρες μέρες μόνο με αυτό το θέμα», τόνισε ο Δήμαρχος Αγιάς. Τοθέμα έχει μεγάλη σημασία και για τον Αντιδήμαρχο του ΔήμουΛαρισαίων, κ. Νικόλαο Καλτσά, υπεύθυνο της ΔιεύθυνσηςΚαθαριότητας & Ανακύκλωσης: «Η Λάρισα έχει 150.000 κατοίκους καιπαράγει το μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων στην Περιφέρεια. Εδώ καιΗ αποστολή ταξίδεψε στηναμπελουργική περιοχή Oberkirch. Στησυμφωνία συνεργασίαςπεριλαμβάνεται και η από κοινούπροώθηση της διάθεσης τοπικώναγροτικών προϊόντων στουςαντίστοιχους Δήμους των δύο χωρών
14
καιρό αναζητούμε λύσεις για καινοτόμο διάθεση αποβλήτων»,ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με νέες τεχνικές και σχέδια για σύγχρονηκαι φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία αποβλήτων. Το υψηλόποσοστό των επαναχρησιμοποιούμενων αποβλήτων εντυπωσίασε τουςΈλληνες επισκέπτες.Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στουδραγωγείο της πόλης Ettenheim, όπου η ελληνική αντιπροσωπείαενημερώθηκε από τον κ. Udo Schneider της Υπηρεσίας ΥπογείωνΈργων και τον κ. Klaus Jäger, Υπεύθυνο Ύδρευσης του Ettenheim καιτων γύρω Δήμων και Κοινοτήτων. Το πρωί του Σαββάτου είχεπρογραμματισθεί η συμμετοχή στα εγκαίνια της Martinimarkt Ettenheim,της μεγαλύτερης αγοράς στην περιοχή. Η ελληνική αντιπροσωπείέκανε επαφές με Γάλλους επισκέπτες από τον αδελφοποιημένο ΔήμοBenfeld, καθώς και με πολίτες του Ettenheim. Όλη η ομάδα δήλωσεενθουσιασμένη με την αγορά Martinimarkt Ettenheim και μάλιστασχεδιάζουν να λάβουν και οι ίδιοι μέρος. Η ημέρα ολοκληρώθηκε μεεκδρομή στην έδρα της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.Το δελτίο Τύπου του Ettenheim είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονικήδιεύθυνση:http://www.ettenheim.de/dynasite.cfm?dsmid=198&dspaid=100213
15
IV. Επίκαιρα
1. «Εκπαιδευτικές δράσεις»: Η ΜΚΟ «Γη» για το διττό σύστημαγεωργικής εκπαίδευσης
Τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε από την «Οργάνωση Γη»στην Αθήνα, το διττό σύστημα εκπαίδευσης στη Γερμανία, με έμφασηφυσικά στην ελληνική γεωργία. Το διττό σύστημα επαγγελματικήςκατάρτισης είναι χαρακτηριστικό του γερμανικού εκπαιδευτικούσυστήματος. 
Η «Οργάνωση Γη» είναι μια ελληνική ΜΚΟ καιδιοργανώνει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις που αφορούν την παιδεία καιπροσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στις σημερινές κοινωνικέςπροκλήσεις, σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Σε πρώτοπλάνο βρίσκονται θέματα, όπως η «πράσινη εκπαίδευση». Ηκαινοτόμος προσέγγιση της επαγγελματικής κατάρτισης και η καριέραπου προσανατολίζεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος, όπως γιαπαράδειγμα το επάγγελμα του γεωργού, αποτελούν ένα ελπιδοφόρομοντέλο που ξεπερνά τα ευρωπαϊκά σύνορα.Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία«μπόλιασε» το πεδίο του διττού συστήματος εκπαίδευσης,αναδεικνύοντας τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα και τη σημασία του, ωςπροτύπου εκπαίδευσης, για το μέλλον. Η Ελληνογερμανική Συνέλευσηέχει ήδη αναλάβει τον ρόλο του «πρεσβευτή» ανάμεσα στη Γερμανία καιτην Ελλάδα, σε διάφορα έργα σχετικά με το διττό σύστημα εκπαίδευσης,προσπαθώντας για παράδειγμα να ξεπεράσει γραφειοκρατικά εμπόδιαμε πρωτότυπους τρόπους. Ένα χαρακτηριστικό έργο τηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η διεπιστημονική και διεθνήςσυνεργασία με πολλά και διαφορετικά ιδρύματα, υπουργεία, αλλά καιυπηρεσίες. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι ένας εταίρος μεομαδικό πνεύμα, ενώ λειτουργεί και ως πλατφόρμα πληροφόρησης,μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.Η επίσκεψη στη ΜΚΟ και οι εντατικές συνομιλίες ήταν μέρος τουπρογράμματος της διήμερης αποστολής αντιπροσωπείας τουΕντεταλμένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και ΚοινοβουλευτικούΥφυπουργού, Hans-Joachim Fuchtel.
16
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση της Οργάνωσης Γη, πουιδρύθηκε το 2008, θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.organizationearth.org
2. «Δράσεις προώθησης»: Τοπικά προϊόντα Ζ& Τουρισμός στη Λέσβο
Οι συνεργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βάζουν τις βάσειςκαι δημιουργούν νέα σχέδια για την καλύτερη προώθηση των ελληνικώνγεωργικών προϊόντων και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας τους. ΗΛέσβος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησίτης Ελλάδας, ενώ έχει χαρακτήρα κυρίως αγροτικό. Η βασική πηγήεσόδων είναι το άριστης ποιότητας ελαιόλαδο, με προστατευόμενηγεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) στην ΕΕ. Στη Λέσβο, πολλοί παραγωγοίέχουν αναπτύξει σχέδια για να βελτιώσουν τα πρότυπα ποιότητας καιτην πιστοποίηση των προϊόντων, αλλά και το μάρκετινγκ τουελαιόλαδου. Στις 10 Νοεμβρίου του 2014 πραγματοποιήθηκε η 3ηδιάσκεψη με κεντρικό θέμα: τουρισμός και γεωργία.Η επιτυχημένη συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση στοναγροτικό τομέα αποδεικνύεται και από την ενισχυμένη παρουσία στιςεκθέσεις της Γερμανίας. Το 2014, ύστερα από χρόνια απουσίας, ηΕλλάδα εκπροσωπήθηκε ξανά με πάνω από 30 εκθέτες στην ΠράσινηΕβδομάδα (Grüne Woche), τη μεγαλύτερη γερμανική έκθεση αγροτικώνπροϊόντων που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο.Ένας ακόμα στόχος της συνεργασίας είναι η σύνδεση του αγροτικούτομέα με τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πουχρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα, διαφημίζουν με τονκαλύτερο τρόπο τον ελληνικό τρόπο ζωής και αποτελούν χωρίςαμφιβολία τουριστικό πόλο έλξης. Ένα ακόμα πεδίο με σημαντικήδυναμική είναι η βελτίωση της απευθείας εμπορικής προώθησης τωντοπικών προϊόντων στην ίδια την περιοχή, από αμπελουργούς καιπαραγωγούς.
17
3. «Δράσεις με κοινά οφέλη»: 
«CareTourism στη Ρόδο», Φάση II
Στις 20 Νοεμβρίου 2014 διοργανώθηκε στη Ρόδο συνέντευξη Τύπου μετην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και την πόλη της Ρόδου για το έργο«CareTourism» της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Αυτό το ιδιαίτερο,σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έργο στον τομέα του «CareTourism», πουπραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων, της πόληςτης Ρόδου, της Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου (επικεφαλής από τηνελληνική πλευρά) και της εταιρίας XP Xpert Cooperation GmbH(επικεφαλής από τη γερμανική πλευρά), έχει ως στόχο την ανάπτυξη καιτην καθιέρωση ενός νέου τουριστικού κλάδου και κατά κύριο λόγο τηνεπιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία νέων θέσεωνεργασίας, μέσω της συνεργασίας Γερμανών και Ελλήνων εταίρων.Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, χωρικός ΑντιπεριφερειάρχηςΔωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Ρόδου και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι,έδωσαν συνέντευξη Τύπου μαζί με την Ελληνογερμανική Συνέλευση,που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Γεράκη και τον δρ.Norbert Heller. Ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος έδωσε το παρών,ενώ υπήρξαν ανταποκρίσεις και από δημοσιογράφους του Deutschland- Radio, των περιοδικών Allianz Magazin και Freizeit Revue και τουτηλεοπτικού καναλιού ZDF.Το ZDF μάλιστα, συνόδευσε τους πρώτους τουρίστες τουΠρογράμματος «CareTourism» (Πιλοτική Φάση ΙΙ), που ταξίδεψαν γιατρεις εβδομάδες στη Ρόδο και κατέγραψε την αναχώρηση τους από τοΜόναχο, το τέλος της τρίτης εβδομάδας, την επιστροφή τους, καθώς καιτην εκδρομή στη Λίνδο, στις 19 Νοεμβρίου 2014. Η κ. Gabriele Breloer- Simon, υπεύθυνη παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, ήταν η επικεφαλήςτων συνεργατών και των ασκούμενων (σπουδαστές του ΚΕΚΝ.Δωδεκανήσου «Γ.Γεννηματάς») μαζί με τον ιατρό Παύλο Μπακίρηπου διευθύνει με τη νεοϊδρυθείσα υπηρεσία εξωτερικής περίθαλψηςAEGEAN HEALTH. Η συνεργασία της γερμανικής και της ελληνικήςυπηρεσίας περίθαλψης και των επικεφαλής τους, μπορεί πλέον, λόγωτης εμπειρίας από το πιλοτικό πρόγραμμα, να βελτιστοποιήσει τιςυπηρεσίες για τις επόμενες ομάδες τουριστών. Οι τουρίστες ήταν πολύσυγκινημένοι από την εντατική υποστήριξη και τη στοργική αφοσίωσηπου τους προσέφεραν οι ασκούμενοι και οι συνεργάτες. Όλοιχαιρέτισαν τις ποικίλες δυνατότητες που τους χάρισε η επαφή με το
18
ελληνογερμανικό προσωπικό περίθαλψης στη Ρόδο. Οι διακοπές τουςστη Ρόδο με το Πρόγραμμα «CareTourism» ξεπέρασαν, σύμφωνα με ταδικά τους λόγια, τις προσδοκίες τους. Οι δε αποδράσεις, όπως ηξενάγηση στη Ρόδο, η εκδρομή στον Προφήτη Ηλία, στον Έμπωνα, στηΣύμη και στη Λίνδο, τους άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.Ο Δήμαρχος της Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοίνωσε τη διεξαγωγήμεγάλου συνεδρίου με θέμα το Πρόγραμμα «CareTourism», στο πλαίσιοτης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ITB), τον Μάρτιο του 2015 στοΒερολίνο. Ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, ΠροΤουρ(κ. Χαράλαμπος Παλογιαννίδης), επιθυμεί να αναλάβει την οργάνωσημαζί με την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού2014, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Hans-Joachim Fuchtel και ηΥπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη είχαν βάλει τις βάσεις γιατην επέκταση του Προγράμματος «CareTourism» σε όλη την Ελλάδα.Εντωμεταξύ, υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους τουριστικούςπροορισμούς και ειδικά από την Κρήτη.Συνεχής ενημέρωση και ανασκόπηση Τύπου στην ηλεκτρονικήδιεύθυνση: http://www.pflegeurlaub-rhodos.eu
19
4. «Δράσεις για γερές βάσεις»: Ανακοίνωση για επέκταση των Πειραματικών Σχολών του ΟΑΕΔ
Ύστερα από τις αρχικές επιτυχίες των Πειραματικών Σχολών του ΟΑΕΔγια τον Τουρισμό, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης καιΠρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σε δελτίο Τύπου στις 26 Νοεμβρίου2014, προανήγγειλε την επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος στουςτομείς του «yachting και της κρουαζιέρας» στους προορισμούςΗράκλειο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Ο Υπουργός σημείωσε: «Σήμεραέχουμε τη χαρά να παρουσιαστεί ο απολογισμός από την πρώτη χρονιάλειτουργίας του Πειραματικού Τμήματος για τον Τουρισμό. Τααποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά και ως προς την εκπαίδευση τωνπαιδιών και ως προς το εργασιακό κομμάτι...» Συγχρόνως, τοπρόγραμμα θα επεκταθεί και στις ειδικότητες του αγροτοδιατροφικούτομέα, όπως επιβεβαίωσε και ο εντεταλμένος Σύμβουλος ΠεριφέρειαςΚρήτης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης. Οιδράσεις πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τοπικέςεπιχειρήσεις και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και ΒιομηχανικόΕπιμελητήριο.(Πηγή: Οικονομική εφημερίδα „euro2day“)
5. «Δράσεις ανάπτυξης»: Συνάντηση εργασίας για την προώθησητου τουριστικού προορισμού «Ήπειρος»
Η Ήπειρος βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και χαρακτηρίζεται απότην ιδιαίτερη ποικιλία της, καθώς διαθέτει ορεινές περιοχές καιπανέμορφες παραλίες, προσφέροντας πολλές εναλλαγές γιαποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Είναι ιδανική περιοχή για τονεναλλακτικό, τον ιατρικό και τον πολιτιστικό τουρισμό. Παρ' όλα αυτά,παραμένει μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας καιπαρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες νεανικής ανεργίας.Σχεδόν 340.000 κάτοικοι μοιράζονται σε τέσσερα περιφερειακάδιαμερίσματα και δεκαοχτώ Δήμους. Η ισχυρότερη οικονομικά περιοχήείναι τα Ιωάννινα.Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια εκδήλωση.Σε αυτή τη συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία τηςΕλληνογερμανικής Συνέλευσης και συζητήθηκε με τους ελληνικούςφορείς το Συνδυαστικό Τουριστικό Σχέδιο - Συνδυασμός ΤουριστικώνΠροσφορών» (Kombi-Tourismuskonzept). Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί
20
ένα κοινό τουριστικό σχέδιο από την Περιφέρεια, τους Δήμους, τιςεκκλησίες, τους τουριστικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Στις αρχέςτου 2015 έχει προγραμματισθεί ένα σεμινάριο (workshop) με ελληνικούςφορείς και Γερμανούς ειδικούς στον Τουρισμό. Η ΕλληνογερμανικήΣυνέλευση θα επικουρεί μαζί με τους Γερμανούς ειδικούς στονΤουρισμό τη διαδικασία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις,προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού«Ήπειρος».
 Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τηνΕλληνική Εκκλησία θασυζητηθούν οι δυνατότητες για καινούργια ελληνογερμανικάπρογράμματα νέων στην Περιφέρεια της Ηπείρου.
6. «Έξυπνες δράσεις»: LNG, το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στηνΕρμούπολη της Σύρο 
Όταν το φυσικό αέριο ψύχεται σε θερμοκρασία −164 bis −161 °Cμετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (συντομογραφία στααγγλικά LNG, Liquefied natural gas ή στα γαλλικά GNL, Gaz naturelliquéfié). Με τη διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται η κατά 600 φορές μείωσητου όγκου λόγω της αλλαγής φάσης (από αέριο σε υγρό). Το LNG/GNLέχει μεγάλα πλεονεκτήματα ειδικά σε ό,τι αφορά την αποθήκευση και τημεταφορά. Σε τεχνικό επίπεδο, το LNG/GNL δεν έχει το μειονέκτημα τουφυσικού αερίου, που μεταφέρεται και διοχετεύεται αναγκαστικά μόνομέσω ειδικών αγωγών, και επομένως ως υγρό μπορεί να μεταφερθεί επιτυχώς σε ειδικές δεξαμενές πλοίων, για αυτό και είναι ιδανικό για μιαθαλάσσια περιοχή όπως το Αιγαίο. Αν η απόσταση μεταξύ της πηγήςτου φυσικού αερίου και του καταναλωτή είναι μικρότερη των 2.000 χλμ.,τότε η μεταφορά τού πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) μέσω αγωγού,είναι πιο οικονομική.Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το φιλικόπρος το περιβάλλον LNG στις θαλάσσιες μεταφορές. Η ΓενικήΔιεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (MOVE) της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής ενέκρινε την αίτηση χρηματοδότησης για τη μελέτησκοπιμότητας, η οποία έγινε σε συνεργασία με την ΕλληνογερμανικήΣυνέλευση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το υγροποιημένο αέριο στιςθαλάσσιες μεταφορές. Η συμβολή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσηςήταν ...θεαματική! Τα έγγραφα με τις απαιτούμενες υπογραφές έφτασανμε μοτοσυκλέτα στο αεροδρόμιο για να σταλούν αεροπορικώς, στηνκυριολεξία την τελευταία στιγμή. Το περιστατικό είναι πλέον ένα από ταανέκδοτα που έχουν προκύψει από την ελληνογερμανική συνεργασίακαι τα οποία χαρακτηρίζουν τη σχέση φιλίας των δύο πλευρών...
21
Από τον Οκτώβριο του 2014 είναι διαθέσιμο το ποσό του ενόςεκατομμυρίου ευρώ. Τώρα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε θέσηνα εξετάσει, μεταξύ άλλων, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ναχρησιμοποιηθεί το υγροποιημένο αέριο στις θαλάσσιες μεταφορές και τιείδους υποδομή είναι απαραίτητη για τη φόρτωση και εκφόρτωση τωνπλοίων.Η Περιφέρεια αναμένει ότι το έργο θα βοηθήσει τόσο στο θέμα τηςπροστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θα φέρει και νέες αναθέσεις σταναυπηγεία. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα παρακολουθήσει τιςεργασίες της μελέτης και θα στηρίξει τη συνεργασία της ΠεριφέρειαςΝοτίου Αιγαίου με μια γερμανική πόλη που διαθέτει λιμάνι. Στο τέλοςΝοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη η εναρκτήρια εκδήλωσηκαι φυσικά θα υπάρξει συνέχεια.
7. «Τοπικές δράσεις»: Φόρουμ αμπελουργών της Ελληνογερμανικής
Συνέλευσης στη ΝάουσαΗ Ελληνογερμανική Συνέλευση, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας,διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Φόρουμ Αμπελουργών, το οποίο έλαβεχώρα την 1η Δεκεμβρίου 2014, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης ΒιομηχανικήςΚληρονομιάς «Έρια» στη Νάουσα. Τα βασικά θέματα ήταν η αγορά καιη οικονομία του κρασιού, ο οινοτουρισμός και η προώθηση τουπροϊόντος στην περιοχή. Η αντιπροσωπεία από το Ahrtal και οι Έλληνεςοικοδεσπότες συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται, έτσιώστε να αναπτύξουν καλύτερα τη δυναμική της αμπελουργικής ζώνης,την προώθηση των εξαιρετικών κρασιών και των αγροτικών προϊόντων,αλλά και τον τουρισμό
8. «Αστικές δράσεις»: Σύλλογος αδελφοποιημένων πόλεων Λειψία –Θεσσαλονίκη
Ο Σύλλογος αδελφοποιημένων πόλεων έχει προγραμματίσει δύοσημαντικές δράσεις για το 2015: 1. δυνατότητες εκπαίδευσης,κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στη Λειψία για συμβούλους από τηΘεσσαλονίκη, σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 2. τησυμμετοχή μιας ομάδας από τη Θεσσαλονίκη σε ένα διεθνές τουρνουά«In vino veritas» ή αλλιώς «Ενοίνω η αλήθεια»
22
ποδοσφαίρου νέων αθλητών. Ο Σύλλογος είναι ανοιχτός σε προτάσειςκαι ιδέες και για τις δύο δράσεις.Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:www.leipzig-thessaloniki.de
9. «Τεχνολογικές δράσεις»: Green Chiller για «δροσερή» συνεργασία!
Η Περιφέρεια Κρήτης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, οΣύλλογος «Green Chiller» και άλλοι ειδικοί από τη Γερμανία βρίσκονταισε επικοινωνία και με αμοιβαία στήριξη προσπαθούν να επιτύχουν τηνεφαρμογή της τεχνολογίας «Green Chiller». Το Δεκέμβριο έλαβε χώραμία συνάντηση εργασίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το «Green Chiller»είναι μία τεχνική, έτοιμη για εμπορική κυκλοφορία, που αφορά τημετατροπή της θερμότητας (ηλιακή θερμότητα και/ή συμπαραγωγήενέργειας-θερμότητας-κρύου) σε ψύξη. Αυτή η τεχνική, ονομάζεται και«πράσινη ψύξη», δεν εφαρμόζεται πολύ στη Γερμανία λόγω έλλειψηςηλιακής ενέργειας. Στη Γερμανία υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί έναΚέντρο Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν Έλληναεταίρο.Στην Κρήτη, οι εμπλεκόμενοι εξετάζουν την οικονομική αποδοτικότητατης νέας τεχνικής στο λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στονσταθμό επιβατών, σε τρία ξενοδοχεία και σε ένα σχολείο του Δήμου. Τοσυγκεκριμένο έργο βασίζεται στη συνεργασία της περιοχής του ΜέλαναΔρυμού με το Επιμελητήριο του Ηρακλείου. Αποτελεί ένα επιτυχημένοπαράδειγμα για το πως οι γερμανικοί και οι ελληνικοί Δήμοι και οιΠεριφέρειες μπορούν από κοινού να ανοίξουν νέα τεχνολογικά πεδία.Είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πως γερμανικοί και ελληνικοίΔήμοι και Περιφέρειες μπορούν από κοινού να ανοίξουν νέατεχνολογικά πεδία. Το Δεκέμβριο θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν τααποτελέσματα, έτσι ώστε μετά να κανονισθεί η χρηματοδότηση τωνπιλοτικών προγραμμάτων και κατόπιν να υλοποιηθούν. Το 2015 έχειπρογραμματισθεί μία ενημερωτική εκδήλωση, για να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία στο ευρύτερο κοινό.
23
V. Ανακοινώσεις
14 έως 17 Ιανουαρίου 2015
1. Workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα τη«Διαχείριση Αποβλήτων» στο Schwäbisch-Hall
Στα μέσα Ιανουαρίου 2015, έχει προσκληθεί εξαμελής αντιπροσωπείααπό την Ελλάδα, προκειμένου να επισκεφθεί εγκαταστάσεις στηνπεριοχή του Schwäbisch-Hall και να γνωρίσει συστήματα διαχείρισηςαποβλήτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στη Μονάδα
Βιολογικής Επεξεργασίας-Ζύμωσης στην πόλη Backnang, στηνΕπιχείρηση Καθαριότητας Πόλεων και στη Μονάδα ΘερμικήςΕπεξεργασίας στην πόλη Bamberg. Η ανταλλαγή εμπειριών θα γίνειπάνω σε θέματα, όπως η θερμική επεξεργασία αποβλήτων και ηπαραγωγή ενέργειας, η εκμετάλλευση ενέργειας, η τεχνολογία μεθόδωνεπεξεργασίας και η τεχνολογία απαερίων. Επίσης, θα γίνει παρουσίασητου σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Επαρχίας Schwäbisch Hall. Θαπροσκληθούν και δημοσιογράφοι.15 έως 17 Απριλίου 2015
2. 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV V)
Η 5η ετήσια Ελληνογερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί από τις15 έως τις 17 Απριλίου 2015 στην Ελλάδα. Εκκρεμεί η τελικήεπιβεβαίωση.Άνοιξη 2015
3. Προγραμματισμός αποστολής αντιπροσωπείας από τη Θάσο στοReutlingenΗ Θάσος επιθυμεί να εφαρμόσει νέες ιδέες και σχέδια στους κλάδουςτης ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων. Άλλωστε η διάθεσηαποβλήτων στο νησί πρέπει να επανασχεδιαστεί. Ο Δήμαρχος, κ.Χατζηεμμανουήλ, θα επισκεφθεί το Reutlingen την άνοιξη του 2015, μαζίμε αντιπροσωπεία από τον Δήμο του, προκειμένου να γίνει ανταλλαγήεμπειριών και μεταφορά τεχνογνωσίας.Αποστολή αντιπροσωπείαςΕλλήνων ειδικών απόΠεριφέρειες και Δήμους στηνΕπαρχία Schwäbisch Hall, μεθέμα τη «ΔιαχείρισηΑποβλήτων»
24
4. Προγραμματισμός εταιρικής αποστολής του Ταμιευτηρίου Freiburgστην ΑθήναΤα σημαντικά γεγονότα πρέπει να αναγγέλλονται εγκαίρως! Έχει ήδηξεκινήσει ο προγραμματισμός εταιρικού ταξιδιού 25 ατόμων, τουΤαμιευτηρίου Freiburg- Nördlicher Breisgau, το Σεπτέμβριο στην Αθήνα.Το ταξίδι αφορά κυρίως τις ΜμΕ (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) στουςτομείς της Μηχανικής Ακριβείας και της Πληροφορικής. Το πρόγραμμαδεν περιλαμβάνει μόνο συνομιλίες με φορείς της Οικονομίας, τουΕμπορίου και της Βιομηχανίας, όπως είναι οι Σχολές ΕπαγγελματικήςΚατάρτισης Διττού Συστήματος για τον Τουρισμό του ΕλληνογερμανικούΕπιμελητηρίου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών(ΕΒΕΑ), το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ή το Κέντρο Καινοτομίας, αλλά και πολιτιστικέςδραστηριότητες, όπως ξενάγηση στην Ακρόπολη ή στη θερινή κατοικίατου Όθωνα. Υπεύθυνος της αποστολής είναι ο Rainer Braun, διευθυντήςστο Ταμιευτήριο Freiburg.
25
Στοιχεία Έκδοσης
Εκδότης: Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV)
Γραφείο Διασύνδεσης στο Βερολίνο και Γραφείο DGV στην Ελλάδα,
Θεσσαλονίκη
Σύνταξη: Ρίβα Λάβα (V.i.S.d.P.)
Δ/νση Σύνταξης: Γραφείο DGV Ελλάδα
Ριζούντος 63
GR-55131 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη
Τηλ: +30 2310 69 21 15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου