Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ψίχουλα για έργα υποδομής αλλά 5 εκ. € για τη «βιοκλιματική ανάπλαση»

            Ανακοίνωση της  Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στο Μαρούσι
Συμπρωταγωνιστές στο «θέατρο του παράλογου» ή οργανωμένα και αποφασιστικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική μιας δημοτικής αρχής, που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο βιτρίνας, τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας στερούνται βασικών έργων υποδομής;
Τη στιγμή που αρκεί μια ισχυρή νεροποντή για να χαθεί ανθρώπινη ζωή, να καταστραφούν λαϊκές περιουσίες - δημόσιες και οικογενειακές;
Αυτό είναι το ουσιαστικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εργαζόμενους στην πόλη μας σχετικά με τα τεκταινόμενα με επίκεντρο την πλατεία της Αγίας Λαύρας.
Ερώτημα, που αν το ψάξει κανείς σε όλο του το βάθος, θα πάψει να κοιτάζει μόνο το εξηντάχρονο δέντρο, που τόσο επίμονα του δείχνουν δημοτική αρχή και παρατάξεις του Ευρωμονόδρομου, θα δει το δάσος των αντιλαϊκών αποφάσεων και μέτρων που βρίσκονται πίσω από αυτό και τις συνέπειες των οποίων βιώνει καθημερινά.
Αποφάσεις και μέτρα που ξεκινούν στην προκείμενη περίπτωση από τα προγράμματα της ΕΕ, εξειδικεύονται από το δικό μας Υπουργείο Περιβάλλοντος, για να καταλήξουν στο δήμο μας ως «βιοκλιματική ανάπλαση» του ιστορικού εμπορικού κέντρου με προϋπολογισμό 7,6 εκ. €, το κατασκευαστικό μέρος του οποίου συμβασιοποιήθηκε στα 4,6 εκ. με εύλογο τελικό κόστος περί τα 5 εκ. ευρώ.

Έτσι, οι άνεργοι της πόλης μας, οι λαϊκές οικογένειες που πασχίζουν να επιβιώσουν με 700, 600, 500 ακόμη και λιγότερα ευρώ το μήνα, οι αυτοαπασχολούμενοι μισοάνεργοι, τα νέα ζευγάρια που βλέπουν τα όνειρά τους να μεταλλάσσονται στο χειρότερο εφιάλτη, μπορούν τώρα να κοιμούνται πιο ήσυχα, αφού σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του δήμου:
«Η οδός Πλαστήρα θα γίνει ο αέρινος δρόμος, η οδός Ερμού ο ηλιακός δρόμος, η οδός Διονύσου ο υδάτινος δρόμος και η οδός Δήμητρος ο γήινος δρόμος». Παράλληλα «η πλατεία Αγ. Λαύρας, με την οδό Μητροπόλεως θα αποτελέσουν μια δεύτερη ενότητα», που «έχει νόημα, ως μια μεγάλη είσοδος, ένα κάλεσμα προς το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου», σα να φταίει η πρόσβαση για την αναδουλειά του και όχι η ουσία της έλλειψης χρημάτων.
Μη κοιτάτε που οι πετσοκομμένοι κεντρικοί πόροι της Τοπικής Διοίκησης πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, μη κοιτάτε που ο καταχρεωμένος δήμος του Μαρουσιού προσπαθεί να απομυζήσει ό,τι περισσότερο μπορεί από το πενιχρό, όσο απόμεινε, εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, μη κοιτάτε που πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας (το μεγαλύτερο μέρος των λαϊκών στρωμάτων) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μη κοιτάτε που η καταιγίδα των αντιλαϊκών, φιλομονοπωλιακών μέτρων συνεχίζεται και επιδεινώνεται, η Διοίκηση του κ. Πατούλη βρήκε τρόπο να τα ξεπεράσει όλα αυτά. Σε μια προσπάθεια να πείσει τη λαϊκή οικογένεια, μαζί και το χειμαζόμενο εμπορικό κόσμο του ιστορικού κέντρου, για το ανεμοσκόρπισμα 5 ολόκληρων εκατομμυρίων διακηρύσσει, χωρίς φυσικά η ίδια να το πιστεύει: «Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου σηματοδοτεί την Αναγέννηση του Αμαρουσίου.»(!)
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στις αντιλαϊκές επιλογές της δημοτικής αρχής, έχει βαθύτερες ευρωενωσιακές ρίζες που οι άλλες, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση, διαμαρτυρόμενες και ημι-διαμαρτυρόμενες παρατάξεις, συνεπείς οδοιπόροι του ευρωμονόδρομου, αποφεύγουν να θίξουν. Το πρόγραμμα των «βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων» δεν αποτελεί εύρημα της δημοτικής αρχής, ούτε αποκλειστική έμπνευση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εντάσσεται σε μια συνολικότερη πολιτική της ΕΕ, που θέλει να εγκλωβίσει λαϊκά στρώματα στη λογική της συνυπαιτιότητας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και της μονόπλευρης ευθύνης για την αντιμετώπισή τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το υπόψη πρόγραμμα περιλαμβάνεται στα επιλέξιμα έργα του ΕΣΠΑ 2007–2013 (όπου, σημειωτέον, δεν περιλαμβάνονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας!), σε εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής που εκφράστηκε με το περιβόητο «Σύμφωνο των Δημάρχων για τη βιώσιμη ενέργεια στα αστικά κέντρα», που αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Σύμφωνο  αυτό προσχώρησε και η δημοτική αρχή της πόλης μας το Φλεβάρη του 2011 με προτεραιότητες τη «Βιοκλιματική ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου», τις «πράσινες ταράτσες», και την αναβάθμιση και διαχείριση με ΣΔΙΤ του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, άλλος ένας μποναμάς 7,4 εκ. ευρώ στο κεφάλαιο.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στο Μαρούσι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποκάλυψαν και κατάγγειλαν επανειλημμένα στους εργαζόμενους της πόλης μας τη σύμπλευση και συνέργεια ΕΕ – Κυβέρνησης – Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών, αντιλαϊκών πολιτικών της άρχουσας τάξης σε μια σειρά ζητήματα, μαζί και στο συγκεκριμένο, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση (10.12.12) ενάντια στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου 2011 – 2014». Με την ίδια πολιτική οπτική πρέπει να δει ο μαρουσιώτικος λαός και την άχρηστη, πλην πανάκριβη και όπως αποδείχτηκε επικίνδυνη, παρέμβαση στην πλατεία της Αγίας Λαύρας. Οι όποιες κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αυτοαναιρούνται με κεντρικό αίτημα «διεκδίκησης» «την άμεση διακοπή των εργασιών μέχρι την έκδοση των απαραίτητων αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να αποφευχθεί νέα ζημιά στα δένδρα και ατυχήματα με περαστικούς» (η υπογράμμιση δική μας).
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δουν το δάσος.  Απέναντι στα κάθε είδους πανάκριβα «Σχέδια Δράσης» του δήμου για τη «Βιώσιμη Ενέργεια» και τις «Βιοκλιματικές Αναπλάσεις», που μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου τροφοδοτούν, να  αντιτάξουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και σε έργα υποδομής. Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης ομβρίων, αποχέτευσης λυμάτων, αντισεισμικής θωράκισης δημόσιων χώρων , ασφαλούς στέγασης παιδικών σταθμών και μαθητών, διάνοιξης δρόμων, επαρκούς φωτισμού, εξασφάλισης ελεύθερων χώρων πρασίνου. Κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου που επιδεινώνει τους όρους διαβίωσής τους όχι μόνο μέσα από την εργασιακή εκμετάλλευση, μέσα από την υποβαθμισμένη παιδεία, υγεία, πρόνοια που όμως ακριβοπληρώνουν, αλλά και μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Οργανωμένα, μαζικά, συσπειρωμένοι στη Λαϊκή Επιτροπή στο Μαρούσι, έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας στην πόλη μας.

Μάρτης  2013
Κ.Ο.Β. του ΚΚΕ στο Μαρούσι  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου