Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ρένα Δούρου: Το προσφυγικό φαινόμενο & ο ρόλος της Τ.Α


Πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν για να μείνουν στην Ευρώπη. Κομβικός ο ρόλος των περιφερειών και των δήμων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία στην ένταξη των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό. Οι δυσκολίες για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ιδρύσει από τον Μάρτιο του 2016 Κέντρο Logistics για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών
Τι συνδέει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Πάπα Φραγκίσκο, τον προσφάτως επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, και τον νεαρό Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς;
Το γεγονός ότι κορυφαία θέση στην ατζέντα τους -ο καθένας από τη δική του σκοπιά- κατέχει το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε «φαινόμενο» και όχι σε κρίση, γιατί αυτή, όπως έχει περιγράψει η πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αν Μπρασέρ, «έχει μια κορύφωση, που παρέρχεται», ενώ δεν ισχύει το ίδιο με το «φαινόμενο», το οποίο έχει «μόνιμο χαρακτήρα».
Με άλλα λόγια, το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαινόμενο «ήρθε για να μείνει», όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ευρύτερα στη Γηραιά Ηπειρο. 
Είτε πρόκειται για την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Μηχανισμού του Δουβλίνου είτε για την εκπόνηση ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. 
Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο κομβικό ρόλο διαδραματίζουν ήδη τα τελευταία χρόνια οι περιφέρειες και οι δήμοι χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, που δέχονται πρώτες τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και καλούνται παράλληλα να συμβάλουν στην ένταξη των προσφύγων – μεταναστών στον κοινωνικό ιστό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής, με την ίδρυση τον Μάρτιο του 2016 του Κέντρου Logistics για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (που πλέον συνδράμει και κοινωνικές δομές για συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση), επιχείρησε να παρέμβει, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού στην πατρίδα μας. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. 
Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε με παρεμβάσεις στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα είτε με την αποστολή μαζί με τις Περιφέρειες του Λάτσιο και της Σικελίας κοινής επιστολής προς τους προέδρους της Κομισιόν, της Ευρωβουλής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, ιδίως των συνοριακών χωρών της ΕΕ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον ρόλο αυτό, αναλαμβάνουμε μια νέα πρωτοβουλία. 
Διοργανώνουμε αύριο(σήμερα) στις Βρυξέλλες διεθνή ημερίδα με θέμα 
«Μετανάστευση και άσυλο: Προς μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».
Στις εργασίες μετέχουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωβουλής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες κ.ά. 
Ο τίτλος της ημερίδας αντικατοπτρίζει τη συνθετότητα αυτού του θέματος, το οποίο, κατά γενική ομολογία, αναμένεται να έχει καθοριστικό χαρακτήρα για το μέλλον και τη μορφή των κοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου. Πρόκειται ίσως για το σπουδαιότερο διακύβευμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και των γειτονικών της χωρών. 
Κι αυτό γιατί οι πτυχές του προσφυγικού – μεταναστευτικού φαινομένου (η υποδοχή, η ενσωμάτωση, η εξωτερική διάστασή του, οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τις τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης) σχετίζονται με πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτή του ασύλου, της κοινωνικής συνοχής, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Θα διερευνήσουμε τις ανάγκες, τις προκλήσεις και θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε τις παραμέτρους πιθανών λύσεων των ζητημάτων που θέτει ένα φαινόμενο, με ζητούμενο την υποδοχή και ένταξη με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Προσπαθούμε έτσι να θέσουμε τους όρους ενός απαραίτητου όσο και επείγοντος δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία τείνουν να παγιωθούν πολιτικές αποκλεισμού, αυστηροποίησης, κλεισίματος των συνόρων, ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών.
Η πρόσφατη, άνετη επανεκλογή του υπερσυντηρητικού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, η αυστηροποίηση του πλαισίου για τη μείωση της μετανάστευσης από την κυβέρνηση συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία, οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ) για την αποπομπή όλο και περισσότερων προσφύγων – μεταναστών στα σύνορα χωρών όπως η Σερβία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία κ.ά. αποκαλύπτουν το μέγεθος των δυσκολιών για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου στη βάση της δίκαιης κατανομής της ευθύνης.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση, με την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενταξη, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ολιστικά το φαινόμενο. Απαιτείται όμως ευρύτερη κινητοποίηση των δήμων και των περιφερειών στην ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς, στο πρόσφατο για πρώτη φορά κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ το κρίσιμο αυτό θέμα απλώς… απουσίαζε. 
Είναι προφανές ότι ο τρόπος που ορισμένοι αντιλαμβάνονται τη μετάβαση στην «αυτοδιοικητική διακυβέρνηση» και την «τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη», μακριά από κάθε είδους ευρωπαϊκή προσέγγιση, περνά μέσα από κομματικά κανάλια και την άσκηση στείρας αντιπολίτευσης και κριτικής σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα!
Ωστόσο, σύντομα, λόγω της σημερινής συγκυρίας στη γεωπολιτική γειτονιά μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ίδιοι θα τεθούν αναγκαστικά προ των ευθυνών τους και τότε οι επικοινωνιακές λογικές δύσκολα θα καλύψουν τα κενά πολιτικής…
                                            της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ, περιφερειάρχου(-εύτριας) Αττικής 
                                                                   € $  ●► « » ▲▼◄
                         ΠΗΓΗ://neaselida.gr/milisan-sti-nea-selida/to-prosfigiko-kai-o-rolos-tis-aftodioikisis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου