Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΚΕΔΕ: «Μην πυροβολείτε την Αυτοδιοίκηση»

Δεν θα γίνει ο θεσμός μας το «μαύρο πρόβατο» ενός Κράτους που δεν φροντίζει να καταπολεμά την κακοδιοίκηση & τη διαφθορά
 Με αφορμή την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διετία 2015-2016 και  δημοσιοποιήθηκε χθες, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:
Πρώτον, για μια ακόμη χρονιά επιχειρείται να «φορτωθεί» στην Αυτοδιοίκηση το κύριο βάρος της διαφθοράς στη χώρα μας. 
Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν υπαχθεί σε προληπτικό έλεγχο νομιμότητας όλων των δαπανών τους, ακόμη και σε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας όλων των συμβάσεών τους. 
Δεν μπορεί ένα ελεγκτικό σώμα που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Κυβέρνησης(υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών) να στοχοποιεί τους Δήμους και μάλιστα να εκφέρονται στις εκθέσεις του, πηχυαίοι τίτλοι περί εκτεταμένης διαφθοράς στους Δήμους. 
Υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ. που παρέχουν εχέγγυα αμερόληπτης και αντικειμενικής κρίσης τους καθόσον αφορούν στη λειτουργία των Δήμων. 
Ας παύσουν λοιπόν οι Κυβερνητικοί Υπάλληλοι να λοιδορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεύτερον, είναι προφανές ότι συμφέρει κάποιους να ενοχοποιούν την Αυτοδιοίκηση για να αφήνουν τους δικούς τους εαυτούς στο απυρόβλητο. 
Πρέπει όμως να μας δικαιολογήσει το ΣΕΕΔ πώς στοχοποιεί τους Δήμους, ενώ στην έκθεσή του προκύπτει ότι από τους 871 ελέγχους που πραγματοποίησε, μόνον οι 119 αφορούν στους Δήμους; 

Γιατί δεν επισημαίνει το ΣΕΕΔ στις εκθέσεις του ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων τόσο οι αιρετοί, όσο και οι υπάλληλοι δικαιώνονται στα ποινικά δικαστήρια όπου αποδεικνύεται ότι οι εκθέσεις ελέγχου είναι πλημμελείς, αόριστες και δεν στοιχειοθετούνται με το περιεχόμενό τους οι σε βάρος των αιρετών κατηγορίες; 
Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η συκοφάντηση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στα μάτια των πολιτών αφού υπάρχει εκμετάλλευση των εκθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης
Τρίτον, είναι προφανές ότι οι συντάκτες αυτής της έκθεσης δεν έχουν ακούσει σοβαρά και υπεύθυνα στελέχη αυτής της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, να μιλάνε στη Βουλή για διαφθορά και να αναφέρουν ως τομείς που ανθεί το φαινόμενο το χώρο των δημοσίων έργων, των προμηθειών, της υγείας, των εξοπλισμών;
Και όχι την Αυτοδιοίκηση;
Τέταρτον, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει ένα θεσμό που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. 
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που στηρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τους πολίτες την περίοδο της κρίσης. Αν η χώρα βούλιαξε από την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τη διαφθορά, η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο έγκλημα που συντελέστηκε. 
Το 99.6 % του χρέους της χώρας το δημιούργησαν άλλοι και μόλις το 0,4% είναι η «συμβολή» της Αυτοδιοίκησης στο χρέος αυτό. 
Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν κρατικό υπάλληλο να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε «μαύρο πρόβατο» στα μάτια της κοινωνίας, για να προστατέψει τους πραγματικούς ενόχους της διαφθοράς στην Πατρίδα μας.
Τέλος, ασφαλώς κι αναγνωρίζουμε ότι και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης υπάρχουν περιστατικά διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, ότι υπάρχουν πρόσωπα που δεν τιμούν ούτε η θέση τους, ούτε τον όρκο που έδωσαν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. 
Όμως οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. 
Η πλειοψηφία των εργαζομένων και αιρετών στους Δήμους είναι άνθρωποι με ήθος, αξίες και ικανότητες. 
Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η πλειοψηφία να γίνει βορά στις ορέξεις των πραγματικά διεφθαρμένων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμφωνεί απόλυτα ότι είναι ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον περιορισμό και την πάταξη των φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, που αποτελούν προϋπόθεση για ποιοτικές κρατικές λειτουργίες.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή αλλά δεν είμαστε εμείς που νομοθετούμε σε αυτή τη χώρα.
Ούτε είμαστε εμείς ο θεσμός που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και μετέτρεψε την απιστία στην υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα.
                                                                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                 Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                                      E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου