Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Για ΄Οσκαρ ή για Χρυσό Βατόμουρο η παράσταση για το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα»;

                                                         ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα είναι απλήρωτοι καθώς οι απαιτούμενες επιχορηγήσεις για τη λειτουργία του δεν έχουν καταβληθεί. 
Είναι γνωστό επίσης ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος προσπάθησε να επιβάλλει κόμιστρο για τη μεταφορά των εκπαιδευόμενων, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν τα χρήματα να υποστηριχθεί η υπηρεσία. 
Τέλος, είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση εργασίας επειδή δεν πληρώνονταν.
Η ύπαρξη των προβλημάτων αυτών δεν είναι κάτι καινούριο. 
Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις αντιξοότητες που η κρίση και τα μνημόνια επέβαλαν στο Ίδρυμα και κοινωνοί του θέματος είναι και το αρμόδιο Υπουργείο, και η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αμαρουσίου.
Όμως, παρόλο που εδώ και 4 μήνες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, παρόλο που το ζήτημα της χρηματοδότησης της μεταφοράς των εκπαιδευομένων προέκυψε ήδη από το Φεβρουάριο, το Υπουργείο, η Περιφέρεια και τα κόμματα σιωπούν. 
Οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε απεργία το Μάρτιο, αλλά το Υπουργείο, η Περιφέρεια και τα κόμματα σιωπούν. 
Αρχές Απριλίου διακόπτεται η λειτουργία του Σικιαριδείου, αλλά ακόμη το Υπουργείο, η Περιφέρεια και τα κόμματα σιωπούν.
                                                  ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Στις 19-4-2017 όμως (έχει σημασία η ημερομηνία), μήνες μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αίφνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα κ. Καραμέρος φέρεται να καλεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (της οποίας τις πολιτικές πιστά υπηρετεί από τη θεσμική του θέση) να λύσει το πρόβλημα.
Στις 24-4-2017, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας (ΝΕΒΑ) ΣΥΡΙΖΑ και της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου επισκέπτεται το Σικιαρίδειο και εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι το πρόβλημα θα λυθεί και παράλληλα κατηγορεί τον δήμαρχο Γ. Πατούλη ότι δημιουργεί αδικαιολόγητη σύγχυση στους γονείς των παιδιών του 1ου  Ειδικού νηπιαγωγείου και 1ου Ειδικού δημοτικού που φιλοξενούνται στο ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ.
Παράλληλα, γίνεται «μπαράζ» δηλώσεων Γ. Πατούλη (και Σταθούλη) με Περιφέρεια, ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ και Θ. Φωτίου, όπου ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο. 
Μάλιστα, σε μία αποστροφή του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Θ. Φωτίου, αναφέρεται ότι το Σικιαρίδειο θα χρηματοδοτηθεί «εφόσον το αιτηθεί» (υπονοώντας ότι δεν το αιτήθηκε ακόμα;) και –διαρκούσης της επίσχεσης- ότι το Σικιαρίδειο «δεν έκλεισε, αλλά αναβαθμίζεται».
Στις 24-4-2017 Αντιπροσωπεία της ΛΑΕ και ο κ. Μαγιάκης συναντούν στο Δημαρχείο Αμαρουσίου εργαζομένους του Σικιαριδείου. 
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Μαγιάκης αιτείται να εγγραφεί ως μέλος της ΛΑΕ Αμαρουσίου.
Στις 25-4-2017, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ δημοσιοποιεί «αποκλειστικές πληροφορίες» της προαναγγέλλοντας τη χρηματοδότηση του Σικιαριδείου με 633.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής που εγκρίθηκε από την κ. Δούρου «μετά και από τις εκκλήσεις του κ. Καραμέρου».
Στις 18-4-2017, εκδίδεται η υπ’ αριθμ. ΑΔΑ 7ΔΞ57Λ7/ΥΘΣ (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) απόφαση της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Δούρου, με την οποία το Σικιαρίδειο εντάσσεται στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 -2020 και χρηματοδοτείται συνολικά με 633.000 ευρώ σε 4 δόσεις, από 1-5-2017 έως 31-12-2020. 
Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης αυτής από την Περιφέρεια γίνεται στις 26-4-2017. http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=23018:h-perifereia-attikis-enisxyei-me-633-600-evro-to-sikiarideio-idryma&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31
Περισσότερα στοιχεία υπάρχουν και στο //cityleaks.gr/2017/04/29/%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF/
                                                      ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΣΚΑΡ;
Υποψήφιοι:
1.Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής κ. Γ. Καραμέρος, ο οποίος:
α) ενώ δεν έκανε ούτε καν μία δήλωση όσο εκτυλισσόταν το πρόβλημα από τον Φεβρουάριο 2017, βγήκε στη δημοσιότητα δήθεν διαμαρτυρόμενος, ενώ ασφαλώς γνώριζε ότι την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση (δεν θα’ θελα ούτε καν να σκεφτώ ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα ενημερώνεται για τα θέματα του τομέα του από τα δελτία τύπου της Περιφέρειας).
β) Στη δήλωσή του καταγγέλλει δήθεν την Κυβέρνηση, τις πολιτικές της οποίας  όμως πιστά υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια.
γ) Με την πρόσκλησή του προς την Κυβέρνηση να λύσει το θέμα, χωρίς να αναφέρει ότι η Περιφέρεια είχε ήδη προβεί σε διευθέτησή του,  κλιμακώθηκε μία κρίση που αφορούσε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η πρωθύστερη γνωστοποίηση της (εγκεκριμένης προ της ανακοίνωσής του) χρηματοδότησης να τον κάνει να φαντάζει ως «ήρωας» (βλ. πρωτοσέλιδο άρθρο ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ 29-4-2017: «ΕΣΠΑσε το «μπλόκο» του Σικιαριδείου η Περιφέρεια»).
δ) Φρόντισε προ της επίσημης ανακοίνωσης της χρηματοδότησης, να έχει προλάβει η ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ και η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου να έχουν επισκεφτεί το Σικιαρίδειο, ώστε να ενισχύσει το θετικό του έρεισμα σε αυτές, που το χρειάζεται αν επιδιώξει να λάβει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα βήματά του στην (κεντρική;) πολιτική σκηνή.
2.ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου:
Ενώ παρέμεναν σιωπηλές όσο διαρκούσε το πρόβλημα, ενώ δεν έχουν κάνει καμία παρέμβαση για τα ζητήματα του Αμαρουσίου, ή για τα προβλήματα που μαστίζουν το χειμαζόμενο λαό (και τους Μαρουσιώτες) όπως ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, μείωση αξίας της περιουσίας των πολιτών, για πρώτη φορά ενεργοποιούνται στο Σικιαρίδειο, εκδηλώνοντας βεβαιότητα ότι το πρόβλημα θα λυθεί, ενώ ήδη γνωρίζουν ότι έχει βρεθεί μία αρχική λύση. 
Με τον τρόπο αυτό, δείχνουν κοινωνικό πρόσωπο και βρίσκουν την ευκαιρία να επιτεθούν στον Γ. Πατούλη.
3.ΑΜΑΡΥΣΙΑ: Στις 25-4-2017 παρουσιάζει ως «αποκλειστική πληροφορία» της τη χρηματοδότηση του Σικιαριδείου από την Περιφέρεια ενώ έχει στη διάθεσή της (και δημοσιεύει) τον κωδικό της ανάρτησης της σχετικής απόφασης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 
Η έννοια της δημοσιογραφικής αποκλειστικότητας, είναι η δημοσίευση μία πληροφορίας που δεν την έχει κάποιος άλλος.
Εδώ, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παρουσιάζει ως «αποκλειστικότητα» τη δημοσίευση στο φύλλο της στις 25-4-2017 μιας πληροφορίας που είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο ήδη από τις 20-4-2017! 
Επαίρει δε τον εαυτό της για την ποιότητα της δημοσιογραφικής δουλειάς της (να μην ελέγξει – ερευνήσει το στοιχείο που της δόθηκε από την πηγή της) και πιθανολογεί τη συμβολή της στη θετική έκβαση της χρηματοδότησης ακόμη κι αν παραδέχεται ότι δεν είναι η ολοκληρωτική λύση του προβλήματος.
4.Περιφέρεια Αττικής:  
Εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για ένα σημαντικό θέμα όπως η χρηματοδότηση του ταλαιπωρημένου Σικιαριδείου, οκτώ ολόκληρες μέρες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, με αποτέλεσμα μέσα στο χρόνο αυτό να παιχτεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, έστω και χωρίς δική της σκοπιμότητα. 
Στο σχετικό δελτίο τύπου, (όπως και στα δημοσιεύματα) παρουσιάζεται η χρηματοδότηση ως πρωτοβουλία της Περιφέρειας, χωρίς να αναφέρεται ότι ήταν αποτέλεσμα της επεξεργασίας της με αρ. πρωτ. 590/29.09.2016 [αρ. πρωτ. 3979/30.09.2016 Ε.Υ.Δ.Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής] Αίτηση Χρηματοδότησης Πράξης – Πρότασης χρηματοδότησης που κατήρτισε το Σικιαρίδειο.
5. Θεανώ Φωτίου: 
Ενώ ο λόγος γίνεται για το Σικιαρίδειο, εκείνη απαντά για το παρεμπίπτον θέμα των Ειδικών Σχολείων που φιλοξενούνται σε αυτό.
Ενώ το Σικιαρίδειο δεν λειτουργούσε λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, ανακοίνωνε ότι «το Σικιαρίδειο δεν έκλεισε, αλλά αναβαθμίζεται». 
Υπονοεί δε, ότι το Σικιαρίδειο δεν έχει αιτηθεί ακόμη χρηματοδότηση από το Υπουργείο.
Ο καθένας μπορεί να αναδείξει το νικητή κατά την κρίση του.
                                                               ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
Εδώ αδιαφιλονίκητος νικητής και μάλιστα… χωρίς ανταγωνισμό, ως μοναδικός υποψήφιος, είναι ο…. Λευτέρης Μαγιάκης!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Αμαρουσίου, έχει ειλικρινή ευαισθησία στο ζήτημα των ΑΜΕΑ και έχει δείξει διαχρονικά αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο Σικιαρίδειο, πράγμα που οφείλει να ομολογήσει ακόμα και ο πιο αρνητικά διακείμενος απέναντί του.
Και φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο Λευτέρης Μαγιάκης ήταν παρών στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και ανακύκλωνε στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τις ανακοινώσεις τους, όμως ουδέποτε η παράταξή του τοποθετήθηκε δημόσια, επισήμως, πχ σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα. 
Προφανώς, κατά τη συνήθη του πρακτική, ο κ. Μαγιάκης δεν ήθελε να προβεί σε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως εναντίωση στον ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει ακόμη την παράταξή του.
Τα μέλη της παράταξής του που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονταν στις αναρτήσεις του που αφορούσαν το Σικιαρίδειο, όσο διαρκούσε το πρόβλημα. 
Αντίθετα, τα ίδια μέλη αυτά, όταν η κ. Θ. Φωτίου ανακοίνωνε ότι «το Σικιαρίδειο δεν έκλεισε, αλλά αναβαθμίζεται» ανακύκλωναν θριαμβευτικά τα δελτία τύπου της.
Έτσι, ο κ. Μαγιάκης αφέθηκε στην αβάσταχτη μοναξιά του, να αγωνίζεται μόνος του για το Σικιαρίδειο και να βλέπει τελικά να εισπράττουν εύσημα των αγώνων κατά σειρά όλοι όσοι σιωπούσαν!
Ίσως να μην είναι τυχαία η απόφασή του να βρει αποκούμπι τελικά στη ΛΑΕ μετά από τόσο καιρό… 
Οψόμεθα τις συνέπειες που θα έχει αυτή του η επιλογή στη συνοχή της (υπόλοιπης) παράταξής του. Μετά από τόσους φιλοΣΥΡΙΖΑΪΚΟΥΣ του αγώνες, μετά από τόση προσπάθεια να τους κρύψει από τους «συντρόφους του στη ΛΑΕ» και μετά από το σήριαλ της δια χειρός του φιλοτεχνημένης διαγραφής μου χάριν της ΕΝΟΤΗΤΑΣ της παράταξής του, τελικά του απομένει το … βατόμουρο!
                                           -----------------------------------------------------------
                                                                   Μαίρη Διακολιού
                                        Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                                                       Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου