Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ξεκίνησε η «6η Ελληνογερμανική Συνέλευση» στο Ναύπλιο

Ξεκίνησαν χθες στο Ναύπλιο οι εργασίες της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα: 
«Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης», η οποία διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, την περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Ναυπλιέων. 
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων είπε μεταξύ άλλων: 
«Μέσα απ’ τον διάλογο που ξεκινά σήμερα στο Ναύπλιο, προτάσσοντας το αυτοδιοικητικό συμφέρον, ξεκινάμε μια συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε ή να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της πολιτικής που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε»
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογράμμισε  ότι ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεπέρασε τις αρχικές επιφυλάξεις και έφερε στο πυλώνα των εξελίξεων την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Αυτοί οι θεσμοί, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνεργασία των αυτοδιοικητικών θεσμών, αποτελούν την πρώτιστη επιλογή για την εμπέδωση της ευρωπαϊκής συνείδησης, καθώς όλοι συνομολογούμε ότι η Ευρώπη έχει μέλλον».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τατούλης τόνισε:
«Δημιουργούμε ισχυρότερες θέσεις και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα», σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, αποτελούν την καλύτερη ασφάλεια και την καλύτερη εγγύηση για την εξέλιξη αυτού του θεσμού».
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις ενώ αναφερόμενος στην Γερμανία είπε:
«Πρέπει να τελειώνουμε ο καθένας με τις ευθύνες του» και πρόσθεσε:
«Κάποτε βοηθήσαμε και εμείς ως χώρα την Γερμανία, σήμερα θέλουμε πραγματική βοήθεια».
Όσον αφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, είπε ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται:
Διότι γνωρίζουν πως διαμαρτύρονται σε ανθρώπους που ακούν, επεξεργάζονται και κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των διαμαρτυρομένων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία ρηξικέλευθη αλλαγή και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, αυτό της παραγωγής, «που ισοδυναμεί με κοινωνική ευημερία».
Και αυτό το μοντέλο, όπως ανέφερε ο Κ. Αγοραστός, «θα πρέπει να το προτείνουμε εμείς από αυτή την Συνέλευση».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης  δήλωσε τα εξής: 
«Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου είναι μία ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας, μεταξύ των Δήμων της Ελλάδος και της Γερμανίας, στο πλαίσιο της μεγάλης οικογένειας που όλοι ανήκουμε, στην οικογένεια της Ευρώπης. 
Κοινός μας στόχος είναι, μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες των αυτοδιοικητικών δομών όλης της Ευρώπης, να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στείλουμε το μήνυμα προς τις κεντρικές κυβερνήσεις πως μέσα από την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Peter Schoof  Πρεσβευτης της Γερμανίας στης Ελλάδα, ο Roger Kehle Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ο Gerhard Bayer Έπαρχος του Σβεμπις Χαλ και ο Hans Joachim Fuchtel Υφυπουργός και Επιτετραμένος της Καγκελαρίου για την Εληνογερμανική Συνέλευση.
Κατά τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συζητηθούν οι προοπτικές ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές της Ελληνογερμανικής Τοπικής και Περιφερειακής Συνεργασίας.
Επιπρόσθετα θα διεξαχθούν παράλληλες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειριών στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τη σύναψη αδελφοποιήσεων μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της νεολαίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Παράλληλα στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούνεκπαιδευτικές επισκέψεις και φόρουμ με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το επιχειρείν.
Η εκδηλωση έκλεισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel προς τους συμμετέχοντες της 6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος απέστειλε τους χαιρετισμούς της στην 6η ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η Γερμανίδα Καγκελάριος, 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κ.Merkel εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιστορική πόλη της Ελλάδας, το Ναύπλιο.
«Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται το έργο που επιτελεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση», σχολίασε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει ελληνογερμανική συνεργασία και ο ένας μαθαίνει από τον άλλο.
                                          ΠΗΓΗ:www.parapolitikaargolida.gr/2016/11/6.html
Εάν θέλετς να δείτε το πρόγραμμα της «6ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης» αναλυτικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου