Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Διόρισαν μόνιμο Ιμάμη στην Αγιά Σοφιά...

Εμμένει ο Erdogan στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης
Συνέχεια στην ρητορική αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης, έδωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα.
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. 
Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», πρόσθεσε.
Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.
«Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικο Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».
«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», διεμήνυσε κλείνοντας.
 ------------------------------------------------------------------------------------------
Διόρισαν μόνιμο  Ιμάμη στην Αγιά Σοφιά...
Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.
Σύμφωνα με την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ, που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Όπως επισημαίνουν τουρκικά ΜΜΕ «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές την ημέρα».
Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.
Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς και είχε προβληθεί μάλιστα και από την τουρκική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου