Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Σε έξαρση ιλαρά και ερυθρά

Άμεσο εμβολιασμό των παιδιών συστήνει το Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου 
Τον άμεσο εμβολιασμό των μη εμβολιασμένων παιδιών και ενδεχομένως, την πραγματοποίηση αναμνηστικού εμβολίου σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους, συνιστά στους γονείς το Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έξαρση ιλαράς και ερυθράς.
Το ΚΕΠ Υγείας από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. (τηλ. 210  80 21 415) & το Πολυιατρείο του Δήμου Αμαρουσίου (τηλ. 213 2031910-1) από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. είναι στη διάθεση των δημοτών για περαιτέρω πληροφόρηση.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές αρχές να εντατικτην ώρα που 22.000 και πλέον κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ήπειρο από το αρχές του 2014.
οποιήσουν τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στην Ευρώπη,

«Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς χάραξης πολιτικής, το ιατρικό προσωπικό και τους γονείς να επιταχύνουν αμέσως τους εμβολιασμούς εναντίον της ιλαράς στις ευπαθείς ηλικίες προκειμένου να βοηθήσουν στο να εξαλειφθεί η επιδημία στην ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 22.149 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2014 σε 7 χώρες της περιοχής, κυρίως στο Κιργιστάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και τη Γεωργία όπως επίσης την Ιταλία, το Καζακστάν και τη Γερμανία, όπου ένα βρέφος ηλικίας 18 μηνών απεβίωσε την 18η Φεβρουαρίου. Η Ιταλία έχει καταγράψει 1.674 κρούσματα ιλαράς από τις αρχές του 2014, η Γερμανία 583, το Κιργιστάν 7.477 και η Ρωσία περισσότερα από 3.240.

Τι είναι η ιλαρά
H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.

Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής. Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους. Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. 

Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. 

Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
«Πρέπει να απαντήσουμε με συλλογικό τρόπο, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά στην εμβολιαστική κάλυψη» τονίζει στο δελτίο τύπου η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Σουζάνα Γιάκαμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου