Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

«Sunday Times»:Η Ελλάδα ως δούρειος ίππος της Ρωσίας ...

Ως δούρειο ίππο του Πούτιν χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο συνοδεύεται από επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να τραβά έναν τεράστιο ξύλινο ίππο πάνω στον οποίο κάθεται ο γυμνόστηθος Βλαντιμίρ Πούτιν!
Ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου».
Προστίθεται πως η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η παρέμβαση Τσίπρα στο θέμα της ευρωπαϊκής δήλωσης κατά της Μόσχας για την πρόσφατη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία «σόκαρε» τις Βρυξέλλες. 
Παρά το ότι τελικά επετεύχθη μία εύθραυστη ενιαία στάση, «τώρα η στρατηγική του Κρεμλίνου μοιάζει ξεκάθαρη: βλέπει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο για να επιτεθεί στην ΕΕ εκ των έσω», γράφει ο δημοσιογράφος των Sunday Times.

«Η συνειδητοποίηση αυτού έχει φέρει τους δυτικούς διπλωμάτες σε πανικό. Έχει δώσει επίσης στην κρίση του ευρώ μία απειλητική όψη που θα προκαλέσει ακόμα πιο τοξικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για το χρέος», προσθέτει η εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με κρίσιμους συμμάχους του Πούτιν όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα, οι οποίοι βρίσκονται στην αμερικανική λίστα κυρώσεων, όπως 
η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, Πρόεδρος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας 
και ο Αλεξέι Πουσκόφ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. 
Η πρώτη είναι και στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.
Γίνεται επίσης εκ νέου αναφορά σε φωτογραφία που δείχνει τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος σε διάλεξη που είχε εισαγάγει ο κ. Κοτζιάς είχε πει πως «η Ελλάδα θα πρέπει ‘να συμμετάσχει στην αναδημιουργία της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης’ με τη δημιουργία ενός ‘ανατολικού πόλου της ευρωπαϊκής ταυτότητας’ με τη Σερβία και άλλους υποστηρικτές της Ρωσίας».
Γίνεται εξάλλου αναφορά σε διασύνδεση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, που όπως τονίζεται ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο συνδεόταν με την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ασφαλείας της Μόσχας SVR μέχρι την υπαγωγή του στο γραφείο της ρωσικής προεδρίας το 2009.
Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Έρκι Λιικάνεν περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Προσθέτει όμως ότι «παρά τις εντάσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για την δημιουργία ενός νέου συστήματος επιτήρησης για την Ελλάδα, που δε θα περιλαμβάνει την τρόικα, την στιγμή που θα μπορούσε να της δοθεί παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της ή ακόμα και διακοπή στις πληρωμές των επιτοκίων».
Σε άλλο ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρεται πως οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι οι πιο σκληροί επικριτές της προσπάθειας της Ελλάδας να αποφύγει τις δεσμεύσεις της, φοβούμενες ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων και στις δικές τους χώρες. 
Γίνεται ωστόσο αναφορά σε επιχείρηση εύρεσης συμμάχων με τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα σε Κύπρο, Ιταλία και Γαλλία και στη μαζική κινητοποίηση των οπαδών του κόμματος Podemos στην Ισπανία, ως τη νεότερη εμφάνιση της αποκαλούμενης «Κόκκινης Άνοιξης» στην Ευρώπη.
Στο κύριο άρθρο στις οικονομικές σελίδες του Observer ο Αλέξης Τσίπρας απεικονίζεται ως Σίσσυφος που κουβαλά το χρέος της Ελλάδας προς μία αδιάφορη Άνγκελα Μέρκελ και στελέχη της τρόικα. 
Η άποψη της εφημερίδας είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποφύγει μία ταπεινωτική υποχώρηση είναι να σκληρύνει τη στάση του και να απειλήσει με έξοδο από την ευρωζώνη αν δεν πάρει τη διαγραφή του χρέους που ζητά. 
Η εφημερίδα θεωρεί «σχεδόν σίγουρο» ότι η Μέρκελ και οι υπόλοιποι εταίροι δε θα άφηναν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Οι Financial Times αναφέρονται σε διάλεξη στο Κέμπριτζ του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος σε αναφορά του στην Ελλάδα είπε πως οι κανόνες της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «δημόσιες και θα δε υπάρξουν εκπλήξεις υπό αυτή την έννοια». Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται εγγυήσεις υποδεέστερες των επενδυτικών βαθμίδων εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα προσαρμογής. Όσο για την πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, είπε πως αυτό είναι απόφαση που αφορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Πάντως ο κ. Κονστάνσιο επέκρινε τη «λανθασμένη άποψη» ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης οφείλονται αποκλειστικά σε προβλήματα στο κομμάτι της προσφοράς, σημειώνοντας ότι χρειάζεται «αύξησης της συνολικής ζήτησης», ώστε να αποφευχθεί η παγίδα του χρέους.
Ο οικονομικής συντάκτης-αναλυτής της Daily Telegraph Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ σχολιάζει πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές «παίζουν με τηνπολιτική φωτιά» σπρώχνοντας την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού. 
Παραθέτει προειδοποιήσεις από «βετεράνους του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», όπως ο καθηγητής Ασόκα Μόντι, πρώην επικεφαλής των προγραμμάτων διάσωσης του ΔΝΤ στην Ευρώπη, πως οι απειλές περί τερματισμού χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι «εξαιρετικά ανεύθυνες».
Ο Πάτρικ Κόκμπερν στην Independent παρομοιάζει την παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων στα ελληνικά δημόσια οικονομικά τα τελευταία χρόνια με τον ρόλο των «νεοφιλελεύθερων Αμερικανών στο Ιράκ το 2003-2004, όταν ανέλαβαν το ιρακινό κράτος και την οικονομία και την ισοπέδωσαν».
Τέλος, σε συνέντευξή του στους Financial Times ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας της Κίνας, της κατασκευαστικής China Pacific Construction Group, Γιαν Τζιεχέ δηλώνει πως αναζητά ευκαιρίας επέκτασης μεταξύ άλλων στην Ελλάδα.
 Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η οικονομία της Ελλάδας πλησιάζει στον πάτο και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να μπει κανείς. Δε με νοιάζει αν η χώρα μείνει ή βγει από την ευρωζώνη».
ΠΗΓΗ:www.analystsforchange.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου