Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Στήριξη σε πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο & Σερβία, για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ!

Η Τουρκία & η Ουγγαρία δηλώνουν την υποστήριξή τους για ταχύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζουν την πραγματοποίηση εκτενών αμυντικών μεταρρυθμίσεων.
Τόσο αξιωματούχοι των Βαλκανίων όσο και εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας καλούν το ΝΑΤΟ και τα περιφερειακά μέλη του να εντείνουν την υποστήριξή τους για ένταξη στη Συμμαχία της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε), του Κοσσυφοπεδίου και της πΓΔΜ.
Αξιωματούχοι είπαν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα, λόγω των νέων προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι βαλκανικές χώρες που είναι υποψήφιες για μέλη του οργανισμού και οι οποίες επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη. 
 "Οι φανατικοί ισλαμιστές τζιχαντιστές αναζητούν γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη", δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μίμι Κοντέλι, αναφερόμενη στις προσπάθειες στρατολόγησης που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) στις μουσουλμανικές κοινότητες στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και αλλού στην περιφέρεια.
Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας θέτει το ερώτημα του κατά πόσον η Ευρωατλαντική κοινότητα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ώθηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
"Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν [σε συγκρούσεις στην αλλοδαπή] από τα Δυτικά Βαλκάνια γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικός", δήλωσε η Κοντέλι.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία, περιφερειακά μέλη του ΝΑΤΟ - καθώς και οι ΗΠΑ - επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για προώθηση της Διατλαντικής ατζέντας.
Η ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για την Ουγγαρία, διότι διασφαλίζει την περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.
"Δεδομένου ότι η σταθερότητα της περιοχής μπορεί να εξασφαλίζεται καλύτερα από μια ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική, η Ουγγαρία συνεχίζει να υποστηρίζει το συντομότερο δυνατό την ένταξη της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Σιγιάρτο.
Ο Σιγιάρτο επιβεβαίωσε τις αμυντικές υποχρεώσεις της Ουγγαρίας και τη δέσμευσή της να συμβάλει στο Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ, με σκοπό την ενίσχυση των Διατλαντικών σχέσεων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, Γιαν Στόλτενμπέργκ, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.
"Τα ουγγρικά στρατεύματα υπηρετούν σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο και η Ουγγαρία θα συνεισφέρει 500.000 δολάρια το χρόνο κατά την περίοδο 2015-2017 για τη λειτουργία της νέας διεθνούς αποστολής στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Σιγιάρτο.
Η σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αυξάνεται, δεδομένου του πολύπλοκου περιβάλλοντος που δημιουργείται από τις πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της τελευταίας να προσεγγίσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντούσκο Στογιανόφσκι, καθηγητής στο American University College στα Σκόπια.
"Η Τουρκία είναι το μόνο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει ενεργά την υπέρβαση του βέτο των Ελλήνων στην ένταξη της πΓΔΜ. 
Η προσέγγισή της βασίζεται σε μια ρεαλιστική ανάλυση που δείχνει ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο κενό ασφαλείας με την εξαίρεση της πΓΔΜ, και δεν βαρύνεται από πολιτικές κατευνασμού", είπε ο Στογιανόφσκι στους SETimes.
Άλλοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η ταχύτερη ένταξη θα βοηθήσει τη Συμμαχία να αντιμετωπίσει δύο σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας - τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στην περιφέρεια - καθώς αμφότερες αυξάνονται.
"Το Ευρω-Ατλαντικό σύστημα άμυνας παρέχει ασφάλεια στα μέλη του, αλλά θα βοηθήσει επίσης τους εταίρους του ΝΑΤΟ να λύσουν τα κοινά τους προβλήματα ασφάλειας με βάση τα πρότυπα που ορίζει τη Συμμαχία", είπε ο Μεχμεντίν Ταχίροβιτς, καθηγητής ασφάλειας στο πανεπιστήμιο Ντόνια Γκόριτσα στο Μαυροβούνιο, στους SETimes.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Συμμαχία εξέφρασε την προθυμία της να υποστηρίξει την υποψηφιότητα μιας χώρας, του Μαυροβουνίου, με απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
"Αυτή αποτελεί μια πολύ καλή αξιολόγηση για το Μαυροβούνιο και ένα ισχυρό μήνυμα [σχετικά με την ένταξη]", δήλωσε ο πρεσβευτής της Σλοβακίας στο Μαυροβούνιο Φράντισεκ Λίπκα.
Ωστόσο, ο Λίπκα πρόσθεσε ότι το Μαυροβούνιο και οι υπόλοιπες περιφερειακές χώρες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους όσον αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων στρατιωτικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
"Αν το Μαυροβούνιο θέλει να γίνει σημείο αναφοράς στην ιστορία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ορίσει η Συμμαχία. Όλα τα νέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις ίδιες ή παρόμοιες μεταρρυθμίσεις για να γίνουν συμβατά με τα παλαιότερα κράτη-μέλη. Το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση", δήλωσε ο Λίπκα.
Ομοίως, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι η Β-Ε εργάζεται για να υλοποιήσει τις αμυντικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη μείωση του αριθμού πλεοναζόντων όπλων, τη συστηματοποίηση της αποθήκευσης, τη μείωση του αριθμού των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την αύξηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.
"Η πρόοδος της Β-Ε στην πορεία της προς ένταξη στο ΝΑΤΟ [στέφθηκε από επιτυχία] επειδή κατάφερε να πληροί τα πρότυπα που απαιτούνται για την ένταξη, ενώ παράλληλα εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχεια της εντατικής συνεργασίας μεταξύ της Β-Ε και του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Μαρκ Φέργκιουσον, διοικητής των κοινών δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη που εδρεύει στη Νάπολη.
Ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ετοιμότητα του Μαυροβουνίου λόγω των κακών αποτελεσμάτων της χώρας όσον αφορά το κράτος δικαίου, καθώς και το χαμηλό ποσοστό στήριξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από το λαό.
Στη συνέχεια, οι αρχές του Μαυροβουνίου άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με θέματα του κράτους δικαίου, ενώ ο Πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς άρχισε να εκφράζεται περισσότερο υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας αύξηση της λαϊκής στήριξης.
Οι εμπειρογνώμονες εξήραν τη Συμμαχία για την αναγνώριση της προόδου που σημειώνουν οι χώρες, αλλά προτείνουν την απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ.
"Μόνο η πολιτική πίεση ή μια ελαφρώς τροποποιημένη προσέγγιση στην ένταξη μπορεί να ξεπεράσει τα φαινομενικά άλυτα εμπόδια που έχουν πολιτικό χαρακτήρα, όπως η διαφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και πΓΔΜ-Ελλάδας", είπε ο Ιβάν Μπαμπανόβσκι, καθηγητής στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια, στους SETimes.
Ο Μπαμπανόβσκι ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντέξει την τελμάτωση σε πραγματικές ή κατασκευασμένες πολιτικές διαμάχες, επειδή η συλλογική ασφάλεια θα πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων θεμάτων.
"Στην περίπτωση της πΓΔΜ, η οποία εδώ και πολύ καιρό πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το θέμα είναι η ηγεσία", είπε. "Οι ηγεσίες και ο πραγματισμός της Τουρκίας και της Ουγγαρίας ενδέχεται ακόμη να κάνει τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Εξάλλου, ο καθοριστικός παράγοντας για οποιαδήποτε πρόσκληση για νέα μέλη είναι αν ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία και θα προωθήσει τους βασικούς στόχους της διεύρυνσης: την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη".
Τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να προωθήσει την ένταξη των βαλκανικών κρατών; Μοιραστείτε τη γνώμη σας μαζί μας στο τμήμα των σχολίων.
 Της Κλαούντια Λουτόβσκα για τους Southeast European Times στα Σκόπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου