Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Στο χείλος του γκρεμού!!!

Περισσότερο θλίψη & απογοήτευση μπορεί να νοιώσει κανείς παρά οργή ή θυμό, διαπιστώνοντας την πλήρη αδυναμία των ελληνικών κομμάτων να λειτουργήσουν ορθολογικά - με υπευθυνότητα, σύνεση & ψυχραιμία, απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Προβλήματα που δεν οφείλονται ούτε στην κυβέρνηση, στην οποία έχει επιβληθεί ένα πρόγραμμα σκόπιμης εξαθλίωσης της Ελλάδας, χωρίς να μπορεί εκ των πραγμάτων να αντιδράσει, ούτε στην αντιπολίτευση - η οποία έχει παραπλανηθεί, στην απαίτηση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Δεν όμως φείλονται ούτε στους Έλληνες, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί με μια απίστευτη στωικότητα τα πάντα, χωρίς να αντιδράσουν καθόλου - έχοντας χάσει εντελώς τον προσανατολισμό, την αυτοπεποίθηση, το ηθικό, την ηρεμία, την αξιοπρέπεια&την υπερηφάνεια τους.
Άλλωστε ο ένοχος είναι πλέον φανερός, σαφής, επακριβώς διαπιστωμένος: 
η Τρόικα, πίσω από την οποία κρύβεται η πρωσική Γερμανία και το ΔΝΤ, με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Πόσο μάλλον μετά τις τελευταίες, παράλογες απαιτήσεις της για νέα μέτρα, ακριβώς εκείνη τη στιγμή που η Ελλάδα έβλεπε κάποιο φως στο σκοτεινό τούνελ, στο οποίο βαδίζει επί έξι ολόκληρα χρόνια.
Βέβαια, όταν βλέπει κανείς τον πρωθυπουργό να ενοχοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση για την καταστροφή της Ελλάδας, παρά το ότι γνωρίζει πως αυτός έπαιξε στα στημένα από την Τρόικα ζάρια το μέλλον της χώρας του, δεν είναι καθόλου ευτυχής. 
Το ίδιο όμως συμβαίνει όταν ακούει έκπληκτος από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου είναι αδιάφορη «για το λαό», αφού δεν έχει στην κατοχή του μετοχές!
Η συμπαθέστατη αλλά απελπιστικά αδαής αντιπολίτευση, φαίνεται πως δεν γνωρίζει καν το γεγονός ότι το χρηματιστήριο, σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, είναι η καρδιά της οικονομίας - ο χώρος, στον οποίο χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις για να παράγουν προϊόντα, για να προσλάβουν εργαζομένους, για να τροφοδοτήσουν την αγορά & για να εξάγουν αγαθά, «εισάγοντας» θέσεις εργασίας.

 Δεν γνωρίζει επίσης πως από τις τιμές των μετοχών εξαρτάται η αξία των επιχειρήσεων – με βάση την οποία διαμορφώνονται όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και τα ακίνητα τους.
 Δυστυχώς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει πως οι τράπεζες, οι οποίες ανήκουν στο δημόσιο, έχασαν μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από το 20% της αξίας τους – ένα ποσόν που ανέρχεται σε αρκετά δις €.
Εκτός αυτού, οι τράπεζες αυτές δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν πια, κάτω από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ούτε τα νοικοκυριά, ούτε τις επιχειρήσεις.
 Επομένως, η Ελλάδα θα βυθιστεί ξανά στην ύφεση, θα χρεοκοπήσουν ακόμη περισσότερες εταιρείες, θα αυξηθεί η ανεργία, θα κλιμακωθούν τα ελλείμματα κοκ. – ακριβώς επειδή καταβαραθρώθηκε το χρηματιστήριο (γράφημα), χάνοντας πάνω από 10 δις €, στα πλαίσια ενός καλοστημένου από τους κερδοσκόπους παιχνιδιού (άρθρο), για το οποίο αδιαφορεί η αντιπολίτευση.
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι μπορεί να κάνει κάποιος, όταν η χώρα του έχει απόλυτη ανάγκη από μία ικανή κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρχει ένα κόμμα που να είναι πραγματικά σε θέση να κυβερνήσει - όταν διαπιστώνεται δηλαδή ένα τεράστιο κενό πολιτικής ηγεσίας, το οποίο είναι αδύνατο να καλυφθεί από το πολιτικό προσωπικό που υπάρχει.
Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η Ελλάδα δεν έχει αρκετά ικανά και επαρκή άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν τη συγκριμένη αποστολή, έχοντας τη δυνατότητα να τα καταφέρουν – αλλά ότι, τα άτομα αυτά είτε είναι απρόθυμα να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, είτε είναι αποκλεισμένα από μία «κομματική μαφία» που λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες, είτε δεν είναι αποδεκτά από εκείνους τους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν μόνο όσους τους υπόσχονται σαφή ανταλλάγματα (ρουσφέτια).
 Περαιτέρω, είμαι απολύτως σίγουρος ότι, οι Έλληνες δεν θέλουν να κυβερνηθούν από ένα κομμουνιστικό κόμμα – πόσο μάλλον από κάποιο που δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τον κομμουνισμό, ούτε αυτά που υπόσχεται. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα φιλελεύθερο κόμμα που έχει μεταλλαχθεί σε νεοφιλελεύθερο – υποταγμένο πλήρως στην Τρόικα, η οποία ουσιαστικά κυβερνάει απολυταρχικά τη χώρα.
 Επομένως, η Ελλάδα πλησιάζει με γρήγορο βηματισμό σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο, στο οποίο πιθανότατα θα φτάσει αφού διεξαχθούν οι εκλογές, με την ανάδειξη ενός νικητή – είτε είναι αυτός η σημερινή κυβέρνηση, είτε η αξιωματική αντιπολίτευση.

 Δυστυχώς αδυνατώ να προβλέψω τι ακριβώς θα συμβεί εκείνη τη στιγμή, όταν οι Έλληνες θα χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα -  ξυπνώντας από το όνειρο πως θα λυθούν τα προβλήματα τους από τις εκλογές και βιώνοντας την εφιαλτική πραγματικότητα, η οποία θα είναι απείρως χειρότερη από τη σημερινή.
 Ελπίζω και εύχομαι βέβαια να υπάρξει η ενδιάμεση, σοφή, μοναδική ίσως λύση – η συνεργασία των δύο αντιπάλων κομμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι η ιδανική. Αντίθετα, δεν καν αποδεκτή, ειδικά επειδή θα αποφύγουν ενδεχομένως την τιμωρία οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, καθώς επίσης οι περισσότεροι υπεύθυνοι της ελληνικής τραγωδίας.
 Εν τούτοις, εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω καμία άλλη υποφερτή λύση, καμία άλλη δυνατότητα να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή - ενώ διατηρώ την ελπίδα πως θα ξεπηδήσει αργά ή γρήγορα, από τα ερείπια και την καταστροφή, το νέο, αυτό που πραγματικά χρειάζεται η πατρίδα μας.
 Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος, να μην είναι οι συνθήκες τόσο σκοτεινές και να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας από τις εκλογές – ενδεχόμενο που φυσικά θα με ικανοποιούσε όσο τίποτα άλλο, αν και δυστυχώς δεν το πιστεύω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου