Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Οδός Φραγκοκλησιάς:«Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» ...Καραμέρου!

Γ. Πατούλης: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας
το ίδιο να κάνει και η Περιφέρεια...
Επιστολή απέστειλε σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου μέσω του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Σμυρνή στον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αττικής Γ. Καραμέρο, με θέμα τις δυσμενείς επιπτώσεις για την οδική ασφάλεια από τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς.
Στην επιστολή του ο Αντιδήμαρχος παραθέτει όλες τις πτυχές του ζητήματος , ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα στη βάση της ισοτιμίας και του σεβασμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με τη λειτουργία της οδού Φραγκοκλησιάς αλλά και το ύφος της επιστολής που απέστειλε προς το Δήμο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμέρος , έκανε το παρακάτω σχόλιο:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει πως η παράδοση σε κυκλοφορία της οδού Φραγκοκλησιάς θα γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας , ας κάνει το ίδιο και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κι ας αφήσει τις υποδείξεις, γιατί προσφέρει κακές υπηρεσίες σε αυτόν που θέλει να εξυπηρετήσει.
Η κυκλοφορία στο νεοδιανοιχθέν τμήμα της οδού   Φραγκοκλησιάς θα γίνει με βάση τις κυκλοφοριακές μελέτες, κι όχι στη βάση «εξυπηρέτησης των φίλων και κολλητών μας». Αυτό ας το καταλάβουν όλοι, ο Δήμος Αμαρουσίου δεν καταλαβαίνει από πιέσεις και υποδείξεις.».
Στη συνέχεια, παρατίθεται η επιστολή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου κ. Δ. Σμυρνή, προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,
Κατανοούμε απόλυτα τις κοινωνικές σας ευαισθησίες οι οποίες είναι απόλυτα αιτιολογημένες και εστιασμένες, κυρίως, όταν αυτές υπαγορεύονται ή «επιβάλλονται» τρόπο τινά από επώνυμη καταγγελία συμπολίτη μας.
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο εκτενές δοκίμιο κατοίκου της ΠΕ «Πολύδροσο» Αμαρουσίου ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω και εν μέσω διαπιστώσεων και προτάσεων θέτει αγόγγυστα και θέματα οδικής ασφάλειας που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του από τη πρόσφατη λειτουργία του νεοδιανοιχθέντος οδικού τμήματος της οδού Φραγκοκλησιάς.
Κατανοούμε, επίσης,  την υπηρεσιακή-επιτελική σας ευθιξία και αποτελεσματικότητα ζητώντας την άμεση εξυπηρέτηση και επίλυση των αιτημάτων του καταγγέλλοντος συσχετίζοντάς  την και με σχετικό έγγραφο του ΟΑΣΑ που φέρεται να ταυτίζεται με τις καταγγέλλουσες απόψεις.
Εκείνο, όμως, το οποίο αδυνατούμε να κατανοήσουμε είναι το εισαγγελικά «εποπτικό» ύφος που απορρέει άμεσα από την επιστολή σας.
Στην μετακαλλικρατική εποχή μας οι ρόλοι έχουν αλλάξει.
Οι Περιφέρειες, ως αυτόνομοι αυτοδιοικητικοί φορείς δεν συντονίζουν, πια, το έργο των δήμων ούτε προβαίνουν, πλέον, σε έλεγχο νομιμότητας των δημοτικών αποφάσεων όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Σήμερα οι Περιφέρειες οφείλουν να προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη στους τόπους τους διαθέτοντας τους αντίστοιχους πόρους και την κατάλληλη μεθοδολογία. 
Έργο ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό αν σκεφθεί κανείς την επταετή δημοσιονομική ύφεση.
Οι κύκλοι εργασιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ των Περιφερειών και Δήμων ακολουθούν ασύμπτωτες τροχιές συγκλίνοντας μόνο στο επίπεδο της αγαστής και ισότιμης αλληλο-συνεργασίας, και όπου το επιβάλλει η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Συμμετέχετε πολύ καιρό στα κοινά και δεν δικαιολογείται η «άγνοιά» σας. Θα μπορούσατε απλά να διαβιβάσετε την αίτηση στα πλαίσια των δημοσιοϋπαλληλικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εκπόνηση μελετών καθώς και η σηματορύθμιση παραμένει αρμοδιότητα των δήμων κατά τον Καλλικράτη και τον ισχύοντα ΚΟΚ, τουλάχιστον, σε τοπικό επίπεδο.
Συνεπώς δεν δεχόμαστε αβασάνιστα την πρόταση:…
να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις….. τη στιγμή που ο δήμος μας είναι εκείνος που έχει αναθέσει την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης σε εξωτερικό μελετητή για το σκοπό αυτό. Επίσης θεωρούμε υποκριτικό και ισοπεδωτικό το γεγονός ότι ενώ ο Δήμαρχός μας ήταν εκείνος ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά την ανάγκη εκπόνησης μελέτης καθώς και της πρότασης μονοδρόμησης του εν λόγω τμήματος, εντούτοις, εσείς πλήρως απαξιωτικά μας εντάσσετε στη ίδια κατηγορία με τους γείτονές μας οι οποίοι κατά τη δική σας γνώμη αδρανούν χαρακτηριστικά.
Εάν και θα έπρεπε να έχετε, ήδη,  πληροφορηθεί την πλήρη εικόνα σας ενημερώνουμε ότι:
Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν ήταν υπεύθυνος για την απόφαση του ΣτΕ που νομιμοποιούσε την τροποποίηση του οικοδομικού τετραγώνου του Δήμου Χαλανδρίου και αποδέχετο πλήρως τη νέα χάραξη της οδού Φραγκοκλησιάς με τα δύο επάλληλα και αντίρροπα καμπύλα τμήματα. Μάλιστα σας γνωρίζουμε ότι ο δήμος Χαλανδρίου ήταν και ο κύριος φορέας κατασκευής της διάνοιξης.
Ο Δήμος Αμαρουσίου απέστειλε δύο (2) επιστολές προς το Δήμο Χαλανδρίου ζητώντας την παράταση παράδοσης στην κυκλοφορία της οδού Φραγκοκλησιάς θέτοντας τη νέα διοίκηση του Δήμου αυτού προ των ευθυνών της. Το νεοδιανοιχθέν τμήμα δεν θα έπρεπε να δοθεί στην κυκλοφορία προ της οριστικής παραλαβής της μελέτης. Εξάλλου αυτό προβλέπεται και από τον κυρωμένο ΚΟΚ ο οποίος απαιτεί την ύπαρξη υποστηρικτικών κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών σκοπιμότητας σε νεοκατασκευασθέντα οδικά τμήματα τα οποία είναι έτοιμα να παραδοθούν στην κυκλοφορία και τα οποία φέρουν νέες διατομές.
Ο Δήμος Αμαρουσίου δεν ήταν υπεύθυνος για την εγκατάσταση του Φ/Σ στη διασταύρωση της οδού Φραγκοκλησιάς με τη Λ. Πεντέλης. Μάλιστα, εσείς ο ίδιος προσωπικά προΐστασθε των εργασιών και απορούμε γιατί δεν ζητήσατε από τους μηχανικούς της Υπηρεσίας σας να σας προσδιορίσουν  κυκλοφοριακά και γεωμετρικά το νέο οδικό τμήμα που επρόκειτο να συνδεθεί  με το υφιστάμενο περιφερειακό οδικό δίκτυο της Λ. Πεντέλης.
Αλήθεια τι αναμενόμενους φόρτους χρησιμοποίησαν οι μελετητές για την οδό Φραγκοκλησιάς ώστε να προσδιορίσουν τον κύκλο χρονισμού του σηματοδότη. Χωρίς την έναρξη λειτουργίας του σηματοδότη αυτού δεν θα είχε παραδοθεί στη κυκλοφορία το παραπάνω οδικό τμήμα.
Σας ανήκει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το άνοιγμα της οδού και δεν έχετε το δικαίωμα να καταλογίζετε και να επιρρίπτετε ευθύνες στους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
Εφόσον από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην επίλυση του θέματος της οδού Φραγκοκλησιάς παρακαλούμε να μεσολαβήσετε τάχιστα προς το Δήμο Χαλανδρίου και να ζητήσετε  πάραυτα την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας της οδού μέχρι της οριστικής παραλαβής της μελέτης. Η μελέτη αυτή υπολογίζεται να είναι έτοιμη για διαβούλευση σε, περίπου, δεκαπέντε (15) ημέρες. Άλλωστε η οδός Φραγκοκλησιάς δεν έχει, ακόμη, αναλάβει τους κυκλοφοριακούς φόρτους που αναμένουμε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου