Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Θέματα T.A στο επίκεντρο της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Διεύρυνση φάσματος ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην T.A Ελλάδας & Γερμανίας
Η Ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνογερμανική Συνέλευση - DGV) αναπτύχθηκε θετικά σε ικανοποιητικό βαθμό και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Κατά την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων στο Δημαρχείο της Στουτγάρδης, παρουσία του κοινοβουλευτικού Υφυπουργού και Εντεταλμένου της Ομοσπονδιακής Βουλής για την Ελλάδα, Χανς -Γιόαχιμ Φούχτελ, μέλος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, και του προέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ρότζερ Κέλε, καθώς επίσης και μιας αντιπροσωπείας ελλήνων δημάρχων υπό την ηγεσία του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κου Γιάννη Μπουτάρη, αντιπροέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παρουσιάσθηκαν αφενός τα αποτελέσματα των εν εξελίξει έργων και αφετέρου τέθηκαν σε εκκίνηση νέες πρωτοβουλίες και σχέδια.
        Ιδρυση γραφείου Δημάρχων στην Στουτγάρδη
Ιδρύεται  και θα έχει έδρα στα γραφεία της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στην Στουτγάρδη ακόμα ένα γραφείο Δημάρχων, μετά την λειτουργία των ήδη λειτουργούντων από την άνοιξη του περασμένου έτους γραφείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ο βασικός στόχος της ελληνογερμανικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι και παραμένει η άμεση παροχή υποστήριξης στους Έλληνες δημάρχους από τους γερμανούς συναδέλφους τους ή άλλους ομότιμους εμπειρογνώμονες τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κος Ρότζερ Κέλε, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, συμπληρώνοντας ότι «επιθυμούμε να επεκτείνουμε την προσφορά μας στους έλληνες συνεργάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επίδειξη έμπρακτων εφαρμογών στην Γερμανία» .
Αναφέρεται ότι συμμετέχουν εθελοντικά 120 αντιπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην μεταφορά τεχνογνωσίας εκ των οποίων οι 100 εμπειρογνώμονες προέρχονται από την περιοχή Βάδης-Βυρτεμβέργης. 
Έχουν ήδη εμπλακεί σε συνεργασίες με 26 ελληνικές πόλεις και περιφέρειες και καλύπτουν στην πράξη συγκεκριμένες ανάγκες υποστήριξης. 
«Τα έργα μας περιλαμβάνουν το συνολικό φάσμα των δημοτικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών από την δαιχείριση στερεών αποβλήτων μέχρι την ενέργεια και από την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν μέχρι μέτρα για την νεολαία. Οι δήμαρχοι ανταλλάσουν ωστόσο απόψεις και σχετικά με την οργάνωση ενός δήμου ή την βελτιστοποίηση της διαχειριστικής λειτουργίας του», σημείωσε ο κος Ρόλφ Γκάινερτ, τέως Δήμαρχος και συντονιστής της ελληνογερμανικής μεταφοράς τεχνογνωσίας για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Ο κος υφυπουργός, Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος υποστηρίζει την συνεργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσέθεσε: «Η Ελληνογερμανική μεταφορά τεχνογνωσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευνοϊκή για όλους τους εμπλεκομένους. Μέσω της συνεργασίας των δημάρχων οδηγούμε τους ανθρώπους στις ρίζες τους και ενώνουμε έτσι την Ευρώπη.»
Προσφορά επίδειξης έμπρακτης άσκησης καθηκόντων τοπικής αυτοδιοίκησης στους Έλληνες δημάρχους και υπαλλήλους διοίκησης, επί τόπου στην Γερμανία
Στο νεοϊδρυθέν Γραφείο Δημάρχων συντονίζονται άμεσα περαιτέρω πρωτοβουλίες προσφοράς για τους Έλληνες δημάρχους και ειδικούς της διοίκησης.
Στα πλαίσια του έργου «Εφαρμογή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Γερμανία»έχουν την δυνατότητα οι Έλληνες αρμόδιοι λήψης αποφάσεων στην τοπικήαυτοδιοίκηση να προτείνουν τομείς θεμάτων τα οποία τους απασχολούν ιδιαίτερα.  Σε ανταπόκριση, το Γραφείο Δημάρχων στηνΣτουτγάρδη θα αναζητήσει ένα γερμανικό δήμο, πόλη ή κοινότητα οι οποίοι θαμπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη στο συγκεκριμένο θέμα. Οι Έλληνες δήμαρχοιμπορούν στην συνέχεια να ταξιδέψουν οι ίδιοι στην Γερμανία για να παρακολουθήσουντην εφαρμογή λύσεων στην πράξη, ή να στείλουν συνεργάτες τους για πρακτικήεκπαίδευση. 
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες και συνεργάτισσές μου των ελληνικών δήμων και κοινοτήτων, να συζητήσουμε με τους αντίστοιχους συνεργάτες του εγχειρήματος στην Γερμανία, για τις προκλήσεις προ των οποίων βρίσκονται όλοι οι δήμοι και κοινότητες της Ευρώπης», δήλωσε ο κος Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Ειδικά για τους νέους υπαλλήλους της διοίκησης, η προσφορά εκπαίδευσης αποτελεί μια καλή ευκαιρία για διεύρυνση της επαγγελματικής εμπειρίας και της βελτίωσης της γερμανικής γλώσσας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Η γερμανική πλευρά θα ωφεληθεί αντίστοιχα από την ανταλλαγή και από τα ερεθίσματα που θα προσφέρουν οι Έλληνες συνάδελφοι.
Συμμετοχή Ελλήνων εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση σε σεμινάρια εξειδίκευσης που προσφέρονται από τη Σχολή Διοίκησης της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων
Διατίθενται σε Έλληνες εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, οι οποίοι διαθέτουν ήδη πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας, 10 θέσεις συμμετοχής σε σεμινάρια εξειδίκευσης που οργανώνονται από της Σχολή Διοίκησης της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης-Βυρτεμβέργης.
«Αποτελεί για εμάς πολύ ευχάριστο γεγονός η ευκαιρία που μας δίνεται να υποστηρίξουμε τους Έλληνες συνεργάτες και συνεργάτισσες με τον τρόπο αυτό, προκειμένου να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις νέες γνώσεις στην καθημερινή τους εργασιακή ενασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κος Ρότζερ Κέλε.
Θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2015 στην Ελλάδα
Ταυτόχρονα με την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων κατά την σημερινή ημερίδα, καταρτίσθηκαν επίσης οι βασικοί άξονες του προγράμματος της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V) η οποία θα λάβει χώρα τον ερχόμενο χρόνο πάλι στην Ελλάδα. 
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κος Ρότζερ Κέλε και ο Δήμαρχος κος Γιάννης Μπουτάρης συμφώνησαν ότι «το δίκτυο τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης-DGV φέρνει τις δύο χώρες πάλι πιο κοντά».
                               ΠΗΓΗ:www.grde.eu/el/anakoinoseis
-------------------------------------------------------------------------------
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την Ελληνογερμανική Συνέλευση βρίσκεται επίσης στην διάθεσή σας ο κος Ανδρέας Φ. Φρέντριχ,
συνεργάτης Τύπου του γραφείου διασύνδεσης του Εντεταλμένου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) και κοινοβουλευτικού Υφυπουργού Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ
(τηλ. +49 30/ 18535 2375, κινητό +49 171/2736290, +30 6979232324 ή
E-Mail andreas.fraedrich@grde.eu).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου