Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Λ. Μαγιάκης:«Θα τον κερδίσουμε τον Δήμο», σίγουρα ΝΑΙ

      ... επειδή οι πολίτες μάς εμπιστεύονται !
Οι αντίπαλοί σας προσάπτουν στον Συνδυασμό σας ότι υποκρύπτει κομματικά συμφέροντα και ότι αποκλείει ανθρώπους με κομματικά κριτήρια. Τι έχετε να απαντήσετε;
Σκόπιμα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να ταυτίσουν τον Συνδυασμό με συγκεκριμένο κόμμα και με αυτό τον τρόπο να αποδυναμώσουν την αυτοδιοικητική του αυτοτέλεια.
Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές κατεβαίνουμε με πολιτικό - και όχι κομματικό - στίγμα που αντιτίθεται στις μνημονιακές πολιτικές, στις περικοπές πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
στις απολύσεις και στο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη που αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και υπέρμετρα γραφειοκρατικό, εξαναγκάζοντας τους Δήμους στην απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους σε βάρος της τσέπης των δημοτών.
Ο Συνδυασμός «Ενότητα, Ανατροπή & Έργο για το Μαρούσι», στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, από την τοπική οργάνωση του ΕΠΑΜ και από προσωπικότητες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου που συμφωνούν με το παραπάνω πολιτικό πλαίσιο και διακρίνονται για την διαχρονικά έντιμη παρουσία τους στα πολιτικά δρώμενα της πόλης μας, όπως ο Ηλίας Γιαννακάκος και άλλοι συνδημότες μας.
Όσοι ισχυρίζονται ότι οι εκλογές αυτές έχουν αποκλειστικά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, απλά κρύβουν από τους δημότες την αποδοχή εκ μέρους τους των μνημονιακών πολιτικών ως μονόδρομου για την πατρίδα μας.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Συνδυασμού σας αν εκλεγείτε Δήμαρχος; Τι έχουν να περιμένουν από σας οι κάτοικοι της πόλης του Αμαρουσίου;
Βασική μας αρχή ήταν και παραμένει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή να υπηρετούν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις.
Ένας άλλος αέρας δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, διαφάνειας, ουσιαστικής συμμετοχής στην ιεράρχηση των αναγκών και στη λήψη των αποφάσεων θα σαρώσει τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής, των ανέξοδων υποσχέσεων, του Δήμου-λάφυρου για την παράταξη που διοικεί...
 Οι πολίτες κουράστηκαν όλα αυτά τα χρόνια να βλέπουν να ταυτίζεται ένας κατ’ εξοχήν δημοκρατικός θεσμός με το πρόσωπο του Δημάρχου και τον καθημερινό καταιγισμό τους με ‒χρυσοπληρωμένα από τους ίδιους‒ φωτογραφίες και δελτία τύπου.
Από κει και πέρα δύο θα είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία θα εργαστούμε:
Αυτό της κοινωνικής πολιτικής και της αλληλεγγύης, ώστε κανείς να μην αισθάνεται μόνος του στην κρίση και φυσικά αυτό της βελτίωσης της λειτουργικότητας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας στην πόλη μας.
Θα κινηθούμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και τεχνοκρατική επάρκεια, όπως ταιριάζει στην εποχή μας και απαιτούν οι πολίτες.
Σημαντικό θέμα είναι και η αναπτυξιακή προοπτική που θα δώσουμε στην πόλη. Και εκεί οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.
Καμία νέα υπερτοπική δραστηριότητα στο Μαρούσι.
Εντάξεις στο σχέδιο νέων περιοχών με χρήσεις αμιγούς κατοικίας. Μαρούσι της υποδοχής του πολιτισμού, των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, της ανάδειξης της κεραμικής τέχνης και της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Μια πόλη- πρότυπο όπου οι κάτοικοι αξίζει να ζουν, οι νέοι έχουν προοπτική, οι επαγγελματίες εργάζονται και επιχειρούν, οι καλλιτέχνες δημιουργούν και οι επισκέπτες ψυχαγωγούνται με την ουσιαστική σημασία του όρου.
Πώς νομίζετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε με δεδομένη την οικονομική συγκυρία αλλά και την υπερχρέωση του Δήμου;
Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε ότι το Μαρούσι αν δεν είχε υπερχρεωθεί στο παρελθόν από τις διοικήσεις Τζανίκου και της 1ης 4ετίας Πατούλη, ακόμα και σήμερα στην κρίση θα μπορούσε - δύσκολα βέβαια - να σταθεί όρθιο.
Δυστυχώς η διοίκηση Πατούλη ακολουθώντας μνημονιακά μονοπάτια, έδωσε προτεραιότητα στην εξόφληση των χρεών του παρελθόντος, καταδικάζοντας τους κατοίκους να διπλοπληρώσουν τις παλιές σπατάλες και να βιώσουν ταυτόχρονα την υποβάθμιση της πόλης τους.
Αυτή την πολιτική θα την ανατρέψουμε, μειώνοντας στο ελάχιστο τους ίδιους πόρους για την εξόφληση των χρεών του παρελθόντος και διεκδικώντας, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, τη δωρεάν επιχορήγηση για την εξυπηρέτηση τους.
Άλλα μέτρα που θα πάρουμε θα είναι η είσπραξη των οφειλών του παρελθόντος προς τον Δήμο (60 μεγαλο-οφειλέτες οφείλουν πάνω από 25εκ. και παραμένουν στο απυρόβλητο),
η επιβολή αυξημένων δημοτικών τελών στις κερδοφόρες υπερτοπικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ενώ θα διεκδικήσουμε από την οποιαδήποτε κυβέρνηση την κατάργηση νόμων που απάλλαξαν το «Golden Hall» από δημοτικά τέλη και το 2% που πλήρωναν στον Δήμο επί του τζίρου τους.
Επιπρόσθετα, μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε αμετάκλητα το «Mall» αυθαίρετο, θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια για την πληρωμή προστίμων και αποζημιώσεων που θα αξιοποιηθούν ανταποδοτικά για την πόλη.
Τέλος, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με ώριμες μελέτες που θα ικανοποιούν τις ανάγκες της πόλης και μια περιφερειακή αναπτυξιακή πολιτική συνολικά.
Όμως εκτός από χρήματα, που βέβαια είναι απαραίτητα, εμείς θα στηριχτούμε κυρίως στους εργαζόμενους του Δήμου, εμπνέοντάς τους σεβασμό για τους πολίτες που υπηρετούν, κινητοποιώντας τους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους, χωρίς παρεμβάσεις για εξυπηρετήσεις ημετέρων, αλλά με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και σταθερά προσηλωμένοι στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Δήμων.
Θα βελτιώσουμε την παραγωγικότητα του Δήμου απλουστεύοντας τις διαδικασίες, εφαρμόζοντας την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες και ‒όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο για την εποχή μας - με προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.
Ποιες σκοπεύετε να είναι οι σχέσεις σας με τον ιδιωτικό τομέα;
Να σας δηλώσω εξαρχής ότι ως επαγγελματίας έχω εργαστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για περισσότερο από 38 χρόνια. Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πατρίδας μας αλλά και τις αδυναμίες του.
Δημόσιες & κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες& ιδιωτικοποίηση είναι έννοιες ασύμβατες.
Αργά ή γρήγορα οι πολίτες θα πέσουν θύματα του βασικού νόμου της μεγιστοποίησης του κέρδους. Υπό αυτή την οπτική είμαστε αντίθετοι στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όταν η επένδυση γίνεται με ίδια κεφάλαια του εργολάβου. Οι πολίτες θα ξεπληρώσουν το κόστος της επένδυσης στο διπλάσιο τουλάχιστον.
Δείτε τι γίνεται με τα διόδια της Αττικής Οδού και των Αυτοκινητόδρομων.
Όταν όμως η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του Δήμου, τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις και δεν παρακάμπτονται με διαδικασίες «κατεπείγουσες» ή κατάτμησης έργων, τότε η συνεργασία μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο ο Δήμος θα είναι εξ ίσου δυνατός με τον Ανάδοχο, ώστε να μπορεί να τον ελέγχει.
Αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε και συνεπώς η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου πρέπει να είναι διαρκής, σε αντίθεση με την απαξίωση που σήμερα επιχειρείται από τους νεοφιλελεύθερους κατεδαφιστές του κράτους.
Πόσο σίγουροι είσαστε για τη νίκη σας στις επόμενες εκλογές δεδομένης και της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς σας σε σχέση με τον σημερινό Δήμαρχο;
Ναι, είμαστε σίγουροι για τη νίκη μας. Δεν εμφανιζόμαστε πρώτη φορά στο Μαρούσι.
Έχουμε πίσω μας τουλάχιστον μια δεκάχρονη πορεία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν ανήκαμε, ούτε ποτέ πρόκειται να ανήκουμε, στο «σταρ σύστεμ» και την αντίληψη της πολιτικής σαν αντικείμενο που υπόκειται σε κανόνες μάρκετινγκ.
Τον Δήμο θα τον κερδίσουμε επειδή οι πολίτες μάςεμπιστεύονται, γνωρίζουν την εντιμότητά μας, την προσήλωση μας στη Δημοκρατία,την αποφασιστικότητα μας να συγκρουστούμε με τις μνημονιακές πολιτικές και ταμεγάλα συμφέροντα και θα έχουμε το ίδιο όραμα για το πώς θέλουμε την πόλη μαςσήμερα και στο μέλλον.

                                           Την συνέντευξη πήρε η Αλεξάνδρα Πιτουρά
                                           & αναρτήθηκε από Kίνηση Ενεργοί Πολίτες
                                                    την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου