Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η δημιουργική λογιστική... & τα επικοινωνιακά φτιασιδώματα Πατούλη

Ο προϋπολογισμός της διοίκησης Πατούλη για το 2014 δεν είναι μόνον ένας προεκλογικός προϋπολογισμός. Είναι ένας προϋπολογισμός καταδικασμένος να αποτύχει, επιβαρύνοντας όμως, τους δημότες και όχι τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.
Δεν το λέμε εμείς: το λέει το υπουργείο Εσωτερικών, στο έγγραφο με ημερομηνία 20/9/2013 και στη σελίδα 6: «Ο προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες που δόθηκαν με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και ταυτόχρονα αποτέλεσαν κριτήρια της διενεργούμενης αξιολόγησης [...] δεν είναι ρεαλιστικός».
Η διοίκηση Πατούλη για μία ακόμη φορά επιχειρεί να φτιασιδώσει επικοινωνιακά την εικόνα και να ωραιοποιήσει καταστάσεις, κρύβοντας την αλήθεια από τους δημότες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν.
Μια απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού αρκεί για να ξεγυμνώσει τον κ. Πατούλη και τους συνεργάτες του:
1. Η ανταποδοτικότητα στα δημοτικά τέλη είναι ανύπαρκτη. Και πάνω από 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε αλλότριες και «σκοτεινές» δαπάνες που δεν σχετίζονται με την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο της πόλης. Τομείς που καθημερινά οι Μαρουσιώτες βλέπουν να υποβαθμίζονται, παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα γι' αυτό το σκοπό είναι πάνω από το διπλάσιο ποσό (20 εκατ. ευρώ).
2. Η «δημιουργική λογιστική» ζει και βασιλεύει και τον... προϋπολογισμό κυριεύει. Με αλχημείες που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας προβλέπονται έσοδα από παρελθόντα έτη, της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, όταν σε ετήσια βάση και στο συγκεκριμένο κωδικό δεν εισπράττεται ούτε 1 εκατ. ευρώ!
3.Από τον προϋπολογισμό, απουσιάζουν οι εκκαθαρίσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων και του Οργανισμού Εργασίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, με την ίδια «δημιουργική λογιστική» αποκρύπτεται ένα επιπλέον χρέος, το οποίο ξεπερνά τα 20-30 εκατ. ευρώ και θα το πληρώσουν σε βάθος χρόνου οι δημότες της πόλης μας - εφόσον, βέβαια, δεν κινδυνεύσει με τις αλχημείες της διοίκησης Πατούλη η οικονομική του βιωσιμότητα.

4.Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική και τις δομές αλληλεγγύης, για τις οποίες τόσο πολύ κόπτεται και νυχθημερόν διαφημίζει στα τηλεοπτικά κανάλια ο Δήμαρχός μας, είναι ανύπαρκτες. Όπως και τα κονδύλια για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για τα οποία προφανώς η διοίκηση Πατούλη δεν ενδιαφέρεται, παρά μόνον εάν κόβει κορδέλες ο ίδιος ο Δήμαρχος ή βγαίνει στο φόντο φωτογραφιών με απονομές κυπέλλων...
5.Συνοψίζοντας, επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι ο απολογισμός χρήσεως 2013 είχε (πραγματικά) έσοδα 53 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός 2014 ισοσκελίζεται στα 100 εκατ. περίπου. Από πού κι ως που;
Όλα αυτά, είναι το λιγότερο θλιβερά. Και καταδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή και οι προτεραιότητές της βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των δημοτών.
Γνωρίζουμε επίσης, εκ των προτέρων, την απάντηση που θα λάβουμε από το λαλίστατο (και ακριβοπληρωμένο) γραφείο Τύπου του Δημάρχου. Γνωρίζουμε ότι είναι κολλημένοι στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να καταλάβουν ότι οι ίδιοι διαθέτουν παρελθόν επτά (7) ετών και διαχειρίζονται τις τύχες του Δήμου μας. Και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Με στοιχεία και όχι γενικολογίες και αφορισμούς.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, κ. Πατούλη, για να αποδείξετε στους δημότες με ποιο τρόπο εννοείτε τη λογοδοσία.
Γιατί στη «δημιουργική λογιστική» και στην επικοινωνία, σας απονέμουμε τα εύσημα...
                  
                     Μπρέγιαννης Αλέξανδρος


    Επικεφαλής Αξ. Αντιπολίτευσης Δήμου Αμαρουσίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου