Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ποιός θα είναι ο νέος βασιλιάς της Ευρώπης;

Στο σημείο εκκίνησης οι μελλοντικοί «τιμονιέρηδες» της ΕΕ
«Ποιός θα είναι ο νέος βασιλιάς της Ευρώπης;» - με τέτοιο τίτλο στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσιεύθηκε σχόλιο μετά την ανάδειξη από τους εκπροσώπους των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του τωρινού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπου της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς.
Η εκλογή του επόμενου «τιμονιέρη» της ενωμένης Ευρώπης θα συμβεί μετά τη λήξη της θητείας του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον Νοέμβτιο του 2014 και παίρνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του ίδιου έτους.
Η διαδικτυακή πύλη Euronews αναδημοσίευσε τις πρώτες δηλώσεις του υποψηφίου πρωθυπουργού της «ευρωπαϊκής κυβέρνησης»:
 «Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους και εγώ θα αγωνιστώ για την αποκατάστασή της. Θα αποδείξω ότι η Ευρώπη, που είναι η πιο ευημερούσα περιοχή του κόσμου είναι ικανή να κατανέμει τον πλούτο με τον πιο δίκαιο και έντιμο τρόπο».
 Όσον αφορά την κατηγορηματικότητα του προαναφερόμενου εκφραστικού λόγου του Μάρτιν Σουλτς, πολλοί εμπειρογνώμονες είχαν επισημάνει πολλές φορές ακόμα πριν την εκλογή του πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι αυτός ο σοσιαλιστής πολιτικός τείνει προς έντονες κρίσεις. Θα βοηθά τον Σουλτς αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα στον αγώνα που αρχίζει για το «βασιλικό θρόνο» στην ΕΕ ή το αντίθετο θα τον εμποδίζει;
Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους. Υπενθυμίζουν ότι οι επικείμενες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο του 2014 θα είναι οι πρώτες μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, τα αποτελέσματα των εκλογών θα πρέπει να παίρνονται υπόψη κατά την ανάδειξη της υποψηφιότητας για τη θέση του μελλοντικού επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, δεν πρέπει να μεγαλοποιούνται οι δυνατότητες μετατροπής των Σοσιαλδημοκρατών σε μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξάλου, ακόμα και αν οι Σοσιαλιστές θα πάρουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, η υποψηφιότητα δε του μελλοντικού επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναδειχθεί από τους πολιτικούς ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, ο Σουλτς, όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, είναι ο πρώτος, αλλά όχι και ο μοναδικός υποψήφιος για την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Οι «πράσινοι» της Ευρώπης αποφάσισαν να αναδείξουν αμέσως δύο υποψηφίους. Η συζήτησή τους θα διεξάγεται μέσω της online ψηφοφορίας.
 Το φαβορί της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (EL) είναι ο ηγέτης του ελληνικού Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) Αλέξης Τσίπρας
Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EVP), δεν έχουν αναδείξει ακόμα τον υποφήφιό τους. Έτσι λοιπόν, δεν ήρθε ακόμα η ώρα για προβλέψεις.
Εν τω μεταξύ, ο Γιοαχίμ Φριτς Βάναμε, διευθυντής του προγράμματος «Το Μέλλον της Ευρώπης» του γερμανικού Ιδρύματος Μπέρτελσμαν επισημαίνει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των νέων προσεγγίσεων.
- Ο διορισμός του Μάρτιν Σουλτς ως κύριο υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι καλό βήμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση, - δήλωσε ο Φριτς Βάναμε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας». - Πραγματικά, μέχρι τώρα οι υποψηφιότητες απλώς συντονίζονταν κεκλεισμένων των θυρών από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, ενώ τώρα στην ανάδειξή τους συμμετέχε και το Κοινοβούλιο, κάτι που στέλνει πολύ σαφές μήνυμα προς τους ψηφοφόρους: ξέρετε ποιόν ψηφίζετε.
Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι απλή, - παραδέχεται ο Γερμανός εμπειρογνώμονας, αλλά το κύριο, κατά τη γνώμη του, είναι ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας άρχισε πραγματικά να λειτουργεί. Οι συνάδελφοί του δεν αμφισβητούν τη θέση αυτή.
 * Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
Ολέγκ Σεβεργκίν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_11_07/249320056/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου