Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ρεαλιστικός & αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2014, ισχυρίζεται η Διοίκηση Πατούλη

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, ο προϋπολογισμός του 2014, τον οποίο η πλειοψηφία χαρακτήρισε ρεαλιστικό και αναπτυξιακό, έχοντας ταυτόχρονα ως επίκεντρο τον άνθρωπο... 
Σε ότι αφορά τους στόχους που υπηρετεί ο προϋπολογισμός, αυτοί σύμφωνα με την Διοίκηση Πατούλη είναι:
Ο μηδενισμός των χρεών του παρελθόντος,
Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Δήμου, 
Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των πρότυπων κοινωνικών υπηρεσιών και
Η εκτέλεση έργων που έχει ανάγκη η πόλη.
Στο δελτίο τύπου που μας εστάλη από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι «ο προϋπολογισμός του 2014 στηρίζεται στις ισχυρές βάσεις των σωστών επιλογών που η Διοίκηση Πατούλη πήρε από το 2007...». Και προσθέτει:
«Αφού απετράπη την κρίσιμη διετία 2007 - 2008 η οικονομική κατάρρευση του Δήμου από τη βαριά κληρονομιά των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εφαρμόστηκε με συνέπεια από το 2009 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νοικοκυρέματος με μείωση του αριθμού των Νομικών Προσώπων του Δήμου από 23 σε 3, με περιστολή των άσκοπων δαπανών, με επαναδιαπραγμάτευση των δανείων του παρελθόντος, με όφελος πολλά εκατομμύρια για το Δήμο, καθώς και με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων σε βάθος 25ετίας».
                Χρόνο με το χρόνο μειώνουμε τα χρέη
Με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν ο Δήμος Αμαρουσίου πέτυχε σε διάστημα ελάχιστων ετών να αποπληρώσει οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 
Ο πίνακας οφειλών του Δήμου το 2007 έφτανε τα 60 εκατομμύρια ευρώ και με τη σταδιακή αποπληρωμή όλα τα προηγούμενα χρόνια και το νοικοκύρεμα, το 2014 ο πίνακας οφειλών θα είναι μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο που επιτρέπει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2014, τρία χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπε αρχικά το πρόγραμμα εξυγίανσης του Δήμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος έγινε χωρίς να καταργηθεί καμία υπηρεσία, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες, σε μία περίοδο που μειώθηκε και εξακολουθεί μειώνεται κατακόρυφα η κρατική χρηματοδότηση.
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η δική μας πολιτική που αποτυπώνεται τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 είναι μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί από ανθρώπους και απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να ζουν σε μια ανθρώπινη πόλη. Είναι μια πολιτική που υπηρετεί το συμφέρον της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και όχι μια πολιτική που υπηρετεί κομματικά συμφέροντα και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αποδείξει την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Φέρνοντας σήμερα για ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2014 που βάζει τις βάσεις για την μόνιμη έξοδο του Δήμου από το φαύλο κύκλο των χρεών, έναν προϋπολογισμό με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό που εγγυάται τη διατήρηση μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες  μας, αλλά και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών που θεωρούμε απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της πόλη μας. Αποδεικνύουμε ότι έχουμε σχέδιο να παραμείνει ο Δήμος Αμαρουσίου, ένας Δήμος σύγχρονος, με ανθρώπινο πρόσωπο.»

      Προτεραιότητα η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής
Ο προϋπολογισμός του 2014  διασφαλίζει ότι:
Θα επωφεληθούν όλοι νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη μείωση κατά 12% των ανταποδοτικών τελών για το 2014.
Θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερες από τις 1.648 οικογένειες που επωφελήθηκαν το 2013 από τις απαλλαγές ή μειώσεις κατά 50% των δημοτικών τελών.
Θα συνεχισθεί η παροχή πρότυπων κοινωνικών υπηρεσιών στις δεκάδες οικογένειες της πόλης μέσα από τις πρότυπες κοινωνικές δομές. (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικό Πολυιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Γωνιά Αγάπης και Αλληλεγγύης, Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Προγράμματα Πρόληψης Υγείας, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης  παιδιών και νέων με αναπηρία, Κέντρο Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ, κ.τ.λ.) Στο Μαρούσι κανείς δεν είναι μόνος. Αυτή είναι η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής. 
Το ΚΑΠΗ θα αποτελέσει & τη χρονιά αυτή κυψέλη δημιουργικής απασχόλησης & αναψυχής.
 Ο Δήμος Αμαρουσίου θα είναι κοντά στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και στους οποίους χρωστάμε την ίδια τη ζωή μας.
Με το δίκτυο των 13 Δημοτικών Σταθμών και ένα ακόμη που θα κατασκευασθεί στο Ψαλίδι,
 ο Δήμος Αμαρουσίου θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εργαζόμενη μητέρα.    
Θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των συμπολιτών για ένα Καθαρό Μαρούσι, αξιοποιώντας και το εργαλείο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προκειμένου να ενισχυθεί με περισσότερο προσωπικό η συγκεκριμένη υπηρεσία.  
Θα εξακολουθήσει να παρέχεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης το δίκτυο της Δημοτικής Συγκοινωνίας. Το 2014 είναι η χρονιά που θα ανανεωθεί μέρος του στόλου της Δημοτικής Συγκοινωνίας μέσα από δωρεές, χωρίς να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ οι συμπολίτες.
Σε περισσότερους από 9.000 πολίτες που συμμετέχουν στα προγράμματα Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρέχονται πρότυπες υπηρεσίες σε πολύ χαμηλό κόστος.

                        Τεχνικό πρόγραμμα 2014
            Εργα σε όλη την πόλη, σε κάθε γειτονιά
Το νέο τεχνικό πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές μέσα από νέες παρεμβάσεις και έργα   που απλώνονται σε όλη την πόλη σε κάθε γειτονιά. Αλλά και μέσα από έργα που ξεκίνησαν το 2013 και συνεχίζονται και τη χρονιά που έρχεται.
Το ύψος τους ανέρχεται στα 11,5 εκατομμύρια 
Όμως το μεγαλύτερο μέρος των έργων χρηματοδοτείται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που διεκδίκησε η Διοίκηση του Δήμου. 
Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014 μεταξύ άλλων έχουν προβλεφθεί τα εξής έργα:
Η βιοκλιματική ανάπλαση των γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου, μέσω της δημιουργίας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων. Ένα έργο προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ που θα απλωθεί στις Π.Ε. Αγίου Θωμά, Πολυδρόσου και Παραδείσου.
Η ανάπλαση του Κ.Χ. 9760 και της γύρω περιοχής, ο χώρος του πρώην αμαξοστασίου επί της Αγίου Αθανασίου και Κονίτσης, στο οποίο προγραμματίζεται να δημιουργηθεί  μια νέα πλατεία, με πεζοδρομήσεις, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και του δημοτικού φωτισμού. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΕΤΑ.
Η κατασκευή πράσινων δωματίων στο 7Ο Γυμνάσιο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. 
Η κατασκευή του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 589 στο Ψαλίδι, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.
Η κατασκευή του 8ου -9ου Γυμνασίου και Λυκείου Αγίας Φιλοθέης, μέσω ΕΣΠΑ.
Η κατασκευή δύο πεζογεφυρών στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου με την Κηφισίας και η άλλη στη βόρεια είσοδο της πόλης που θα ενώνει το Κτήμα Συγγρού με την πλατεία Ηρώων για τις οποίες η Δημοτική Αρχή διεκδικεί τη χρηματοδότηση τους.
Διεκδικεί επίσης την εξεύρεση χρηματοδότησης για την κατασκευή δικτύου ομβρίων σε περιοχές της πόλης. Ήδη έχουν υλοποιηθεί οι μελέτες για τις περιοχές Ψαλίδι, Νέα Λέσβος, Ανάβρυτα, Άγιος Θωμάς, Στούντιο Άλφα, Νέο Μαρούσι. Ακολουθεί η εκπόνηση των μελετών για τις περιοχές Παραδείσου, Αγίου Νικολάου, Νέου Τέρματος και Κέντρου.
Θα συνεχισθεί η εκτέλεση έργων όπως οι διαμορφώσεις πεζοδρομίων για ασφαλή προσβασιμότητα στα σχολεία, η ανακατασκευή τριών παιδικών χαρών σε Νέα Λέσβο, Ανάβρυτα και Νέο Μαρούσι, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων.
Θα εκτελεστούν έργα οδοποιίας σε όλη την πόλη, ενώ θα δημιουργηθούν και νέα πεζοδρόμια.   
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κος Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν θετικά την προσπάθεια και το έργο  της Δημοτικής Αρχής και θα παρέχουν για μια ακόμη φορά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη τετραετία που θα παρουσιασθεί τους επόμενους μήνες.
«Στις εκλογές του 2014 θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Από τη μια θα είναι οι δυνάμεις της δημιουργίας, του έργου, της ομαλότητας και της σταθερότητας. 
Από την άλλη, θα αντιπαρατεθούν οι εκφραστές της αδράνειας, της απραξίας, της απουσίας σχεδίου και οράματος, του μηδενισμού και της ανασφάλειας. 
Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες του Αμαρουσίου θα κάνουν τη σωστή επιλογή. Δεν θα επιτρέψουν να πάει η πόλη πίσω. Δεν θα επιλέξουν να χαθούν όσα με κόπο δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.»


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου