Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σουβλατζής, κερατάς & συζυγοκτόνος για τις ανάγκες της τέχνης, ο Αθανάσιος Διάκος!

Η παράσταση επιχορηγήθηκε & βιντεοσκοπήθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους !!!
Έντονες και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο η παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή», η οποία ανέβηκε στο θέατρο της οδού Πειραιώς στα μέσα Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Το ποίημα αφιερωμένο στην επιχορηγηθείσα σκηνοθέτη Λ. Κιτσοπούλου
Στην εν λόγω παράσταση, ο ήρωας του 1821 παρουσιάζεται ως σύγχρονος Έλληνας, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, ο οποίος βρίζει, ξυλοφορτώνει και τελικά σφαγιάζει την έγκυο σύζυγό του Κρουστάλλω, που με τη σειρά της διατηρεί παράνομο δεσμό με έναν Κούρδο εργαζόμενο στο σουβλατζίδικο...
Πάντως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, κυρίως από το χώρο της τέχνης, που υπερασπίζονται τόσο την παράσταση, όσο και τη σκηνοθέτιδα για την επιλογή της. Μιλώντας στο FTHIS.GR, η πρωταγωνίστρια της παράστασης, Έμιλυ Κολιανδρή, έδωσε τη δική της εκδοχή σημειώνοντας:
 «Το έργο είναι καθαρά συμβολικό. Στη συγκεκριμένη παράσταση ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο Αθανάσιος Διάκος δεν έχει καμία συνέπεια στην ιστορική μορφή. Αυτό που θέλει να δείξει η δημιουργός είναι η κατάντια του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι απόγονος του Αθανάσιου Διάκου και τον συναντάμε ως σουβλατζή, φαλλοκράτη, άνθρωπο της αρπαχτής. Η παράσταση μιλάει συμβολικά για την κατάντια των Ελλήνων».
Σημασία πάντως έχει ότι το εν λόγω έργο επιχορηγήθηκε από την εταιρεία Φεστιβάλ Αθηνών Α.Ε. και παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος εκδηλώσεών του στο Θέατρο Πειραιώς 260 στην Αθήνα, με δύο παραστάσεις.

 Τον περασμένο Ιούνιο, με απόφαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η επίμαχη παράσταση συμπεριελήφθη στις εννέα συνολικά θεατρικές παραστάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ (δημοσία δαπάνη). Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται: «Οι παραστάσεις βιντεοσκοπούνται για εκπαιδευτικούς λόγους», ενώ τόσο στην αφίσα όσο και στο πρόγραμμα αναφέρεται κατηγορηματικά ότι «η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου