Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Ο ρυπαίνων πληρώνει»

     Αυστηρότερος ο Νέος Κανονισμός Καθαριότητας
Η Δημοτική Αρχή τoυ Δήμου Αμαρουσίου δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της καθαριότητας, σε κάθε γειτονιά της πόλης.
 Όμως πέρα από προτεραιότητα, η καθαριότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η ορθολογική διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του προαστίου μας αποτελούν στοιχεία μιας νέας αντίληψης, που θέλουμε να διακρίνει όχι μόνον το Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Για να ζούμε σε μια πόλη καθαρή και ανθρώπινη, είναι απαραίτητη η συνεργασία και ευαισθητοποίηση όλων μας. Η Καθαριότητα είναι «ομαδικό παιχνίδι», είναι υπόθεση όλων μας.
Καθαριότητα: υπόθεση και ευθύνη του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό,:
Ενισχύθηκε τα προηγούμενα χρόνια ο εξοπλισμός του Δήμου με την απόκτηση 8 νέων απορριμματοφόρων, που χρησιμοποιούνται για την αποκομιδή τόσο των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, όσο και για την αποκομιδή των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.
Επιδιορθώθηκε και εκσυγχρονίστηκε ο υπόλοιπος εξοπλισμός της υπηρεσίας.
Ενισχύθηκε το προσωπικό της υπηρεσίας Καθαριότητας με 40 νέους εποχικούς υπαλλήλους με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τις προηγούμενες και απασχολούνται στον τομέα της οδοσάρωσης.
Γίνεται καθημερινή αποκομιδή των οικιακών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Ψηφίστηκε τον Ιούλιο από το Δημοτικό Συμβούλιο ένας Νέος Κανονισμός Καθαριότητας και Διαχείρισης των Κοινόχρηστων Χώρων της πόλης, με τον οποίο καθορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τόσο του Δήμου, όσο και των κατοίκων, όσον αφορά την υπόθεση Καθαριότητα. Ενώ θεσπίζονται και πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν την πόλη, τα οποία θα επιβάλλονται από τη Δημοτική Αστυνομία μετά την περίοδο ενημέρωσης και διαβούλευσης των κατοίκων γύρω από το νέο Κανονισμό. Ο Κανονισμός αυτός στηρίζεται στους της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας , της αποδοτικότητας και της αρχής « ο ρυπαίνων πληρώνει».
 
Εφαρμόζεται εδώ και 4 χρόνια μια πολιτική χαμηλών ανταποδοτικών τελών, που προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη των οικιών της πόλης, καθώς και απαλλαγή από την καταβολή τελών ή εκπτώσεις ως και 50% για μια σειρά από κοινωνικές ομάδες ( πολύτεκνοι , άτομα με αναπηρία, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, κάτοικοι μικρών κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, νέοι επαγγελματίες, κλπ). Η σημερινή Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες των οικογενειών να τα βγάλουν πέρα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης , κι εφαρμόζει μια πολιτική ανταποδοτικών τελών προσαρμοσμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.
Λειτουργεί η ΓΡΑΜΜΗ ΔΗΜΟΤΗ, η τηλεφωνική γραμμή που απαντά στο γνωστό νούμερο 15321, μέσω της οποίας οι κάτοικοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο για ζητήματα που αφορούν τόσο την καθαριότητα, όσο και οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αρμοδιότητας του Δήμου.
2. Καθαριότητα: υπόθεση των κατοίκων και επαγγελματιών
Μας συμφέρει όλους να είναι η πόλη που ζούμε καθαρή, όμορφη, περιποιημένη. Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό, χρειάζεται η συμμετοχή και ευαισθητοποίηση όλων μας. Η συμμετοχή κάθε κατοίκου και επαγγελματία στην προσπάθεια για ένα Καθαρό Μαρούσι, είναι απαραίτητη.
Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση στους κανόνες που επιβάλλει ο Νέος Κανονισμός Καθαριότητας. Στο επόμενο διάστημα επίσης, κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης:
θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο του νέου Κανονισμού, ο οποίος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.
θα υπάρξει επιπλέον ενημέρωση για το πρόγραμμα οδοσάρωσης ( για να γνωρίζουν πότε περνά οδοκαθαριστής από τη γειτονιά τους)
θα ενημερωθούν για τα νέα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων (για να γνωρίζουν ποια ώρα περνά το απορριμματοφόρο από την γειτονιά τους, ώστε να βγάζουν λίγο πριν τα απορρίμματα στον κάδο).
θα γνωρίζουν ποια μέρα θα μπορούν να βγάζουν σε κάθε γειτονιά ογκώδη αντικείμενα και φυτικά απορρίμματα, καθώς τη συγκεκριμένη εκείνη μέρα θα περνούν τα φορτηγά του Δήμου για να τα μαζέψουν. Για το νέο τρόπο αποκομιδής ογκωδών και φυτικών απορριμμάτων θα υπάρξει επιπλέον ειδική ενημέρωση όλων των διαχειριστών πολυκατοικιών, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία στην εφαρμογή του.
3. Ο «ρυπαίνων» πληρώνει
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενημέρωσης για τα νέα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και για το Νέο Κανονισμό , ο Δήμος Αμαρουσίου θα εφαρμόσει την αρχή « ο ρυπαίνων πληρώνει».
Θα επιβάλλει δηλαδή, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, τα πρόστιμα που προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας σε όσους ρυπαίνουν την πόλη και υποβαθμίζουν με τον τρόπο αυτό την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Όλοι, Δήμος και πολίτες, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.
Για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια πόλη καθαρή, όμορφη, λειτουργική ανθρώπινη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου