Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Γιατί δεν πρέπει να κτιστεί Αστυνομικό τμήμα στην οδό Σουρή

Η διοίκηση Πατούλη μέσω της ΑΘΜΟΝΟΝ Α.Ε., προωθεί με τη μέθοδο των Σ.Δ.Ι.Τ. (με ιδιωτικά κεφάλαια επένδυσης και εκμετάλλευσης δηλαδή), την κατασκευή κτιρίου, στο οποίο να στεγάσει, ένα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα στο Μαρούσι, στην συμβολή των οδών ΣΟΥΡΗ & ΠΛΑΣΤΗΡΑ, στο κέντρο της πόλης, πίσω από το «Κέντρο τέχνης και πολιτισμού».
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», έχει από την αρχή αντιτεθεί στην κατασκευή αυτή για τους παρακάτω λόγους :
1. Λόγοι ποιότητας ζωής των κατοίκων : Η οδός Σουρή είναι μια πολύ μικρή οδός η οποία δεν μπορεί να δεχτεί το βάρος της κίνησης που θα επιφέρει η μεταφορά του αστυνομικού τμήματος σε αυτό το σημείο. Η οδός Πλαστήρα είναι ακόμα μικρότερη και επιπλέον πεζόδρομος. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε την σχετικά ήσυχη και ήρεμη γειτονιά σε τι είδους γειτονιά θα μετατραπεί.
2. Λόγοι οικονομικοί : Το οικόπεδο του Δήμου που παραχωρείται, προκειμένου κάποια τεχνική εταιρία, να κατασκευάσει ένα κτίριο πάνω από 800 τετραγωνικά μέτρα, με σκοπό να το ενοικιάσει στο ελληνικό δημόσιο, για πολλά χρόνια, είναι σαφές πως ευνοεί την εταιρία και μόνο.
Το ελληνικό δημόσιο, μπορεί να ενοικιάσει κάποιο από τα πολλά ανοίκιαστα κτίρια της πόλης μας που να μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αστυνομικού τμήματος και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή, λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου είναι και χρήματα των Μαρουσιωτών.
3. Λόγοι ασφάλειας : Πολύ κοντά στο οικόπεδο αυτό βρίσκονται το 2ο νηπιαγωγείο, το 1ο δημοτικό σχολείο και το 1ο γυμνάσιο και λύκειο Αμαρουσίου. Στους προαναφερόμενους δρόμους κυκλοφορούν καθημερινά πολλά μικρά παιδιά. Οι γονείς όλων των σχολείων, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των παιδιών τους και τις αντιρρήσεις τους εξαιτίας της λειτουργία του αστυνομικού τμήματος
4. Λόγοι νομικοί : Η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε, είναι γνωστό πως έχει αρκετά γκρίζα σημεία που αφορούν τόσο στις χρήσεις γης του συγκεκριμένου οικοπέδου, όσο και στο διαθέσιμο συντελεστή δόμησης του κτιρίου που πρόκειται να κατασκευαστεί.
Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το αστυνομικό τμήμα είναι εντελώς ακατάλληλο.

Είναι σε απομακρυσμένη περιοχή της πόλης, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια, αλλά και στην ταλαιπωρία των πολιτών που προσέρχονται, για τις υποθέσεις τους.
Οι εγκαταστάσεις (γραφεία, κρατητήρια, χώροι κοινού κ.λ.π.) είναι υποβαθμισμένες με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, η εξυπηρέτηση των πολιτών και οι συνθήκες κράτησης των προσαγόμενων να είναι τριτοκοσμικού χαρακτήρα.
Αυτό από την άλλη μεριά δε σημαίνει ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα παραπάνω προβλήματα πρέπει να υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά η πόλη.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που δυστυχώς δεν έχουν διερευνηθεί αρκετά. Είναι σαφές πως έχει προκριθεί μια λύση που αντικειμενικά μόνο τον εργολάβο θα ωφελήσει και κανένα άλλο από τους πολίτες ή τους αστυνομικούς.
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», είναι αντίθετη στην οικοδόμηση του αδόμητου δημοτικού χώρου στη συμβολή των οδών Σουρή και Πλαστήρα.
Μια διοίκηση του Δήμου, που θα είχε ιεραρχήσει στις προτεραιότητές της την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και όχι την «ανάπτυξη», μέσω των κατασκευαστικών εταιριών, όπως έχει δείξει η διοίκηση Πατούλη, στις περιπτώσεις του οικοπέδου «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ», στο parking της πλατείας «ΕΥΤΕΡΠΗΣ» στον Η.Σ.Α.Π., θα προχωρούσε στην αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της ψυχικής υγείας των πολιτών. Θα δημιουργούσε ένα πάρκο με μικρή καλαίσθητη παιδική, σημείο συνάντησης, των περιοίκων και όχι μόνο.
Η πόλη μας έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, κοινωνικής δραστηριότητας, δημιουργίας και συνεύρεσης. Δεν έχει ανάγκη από 860 τετραγωνικά μέτρα μπετόν επιπλέον στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της.
Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει ο διαγωνισμός και ο προσωρινός μειοδότης, εντελώς τυχαία είναι ο ίδιος που υπήρξε και στο έργο του parking στην πλατεία «Ευτέρπης», όμως οι διαδικασίες έχουν «παγώσει».
Η δημοτική κίνηση παρακολουθεί το ζήτημα από κοντά και εάν χρειαστεί θα παρέμβει με όλα τα μέσα που διαθέτει. Όπως και οι περίοικοι και οι γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων.

Υ.Γ. :Ο χώρος του παλαιού δημαρχείου στη συμβολή των οδών Ράλλη και Μαραθωνοδρόμου, είναι επίσης ακατάλληλος, για τη στέγαση του αστυνομικού τμήματος, καθώς βρίσκεται μέσα σε αμιγή κατοικία και πλησίον του 8ου και 12ου δημοτικού σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου