Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πολιτική συρρίκνωσης των Παιδικών Σταθμών

Η κατάργηση των κοινωνικών παροχών του Δήμου
   ξεκινάει από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Μαΐου μετά από την εισήγηση του προέδρου του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών, Νίκου Κάββαλου, η πλειοψηφία και η μείζων μειοψηφία (η παράταξη του κυρίου Γιαννακάκου, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.), ενέκριναν τον προϋπολογισμό για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Με το πρόσχημα της ανάγκης ψήφισης του προϋπολογισμού, για την προμήθεια τροφών για τα παιδιά, ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός, ο οποίος προγράφει μια πολιτική συρρίκνωσης των παιδικών σταθμών, τόσο σε προσωπικό και κτιριακές υποδομές, όσο και σε οικονομικά κονδύλια.
Πιο συγκεκριμένα έχουμε να παρατηρήσουμε :
Α. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2010 έως 31 Δεκεμβρίου ήταν:
Έσοδα 3.441.000 €
Έξοδα 2.115.000 €.
Ταμειακό υπόλοιπο πλεόνασμα 1.326.000 €.
Το ίδιο έτος θυμίζουμε, πως έμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών περίπου 300 – 400 παιδιά της πόλης μας, με την δικαιολογία πως δεν υπήρχαν αντίστοιχα λεφτά για να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς.
Β. Σήμερα απασχολούνται 183 εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς. Από αυτούς, τον προσεχή Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα μείνουν περίπου 130 εργαζόμενοι, εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων. Με αυτόν τον αριθμό εργαζομένων οπωσδήποτε θα προκύψει ένα σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα και θα είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση του σημερινού αριθμού των βρεφών και των νηπίων που φιλοξενούνται.
• Η πρώτη σκέψη της διοίκησης είναι να μειωθούν τα βρεφικά τμήματα, επειδή απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού (τρεις εργαζόμενοι ανά 15 βρέφη) σε σχέση με τα νηπιακά (δύο εργαζόμενοι ανά 29 νήπια).
• Η δεύτερη σκέψη της διοίκησης είναι η αύξηση των τροφείων αρχικά για οικογενειακά ετήσια εισοδήματα άνω των 45.000 €.
• Επίσης πρόθεση της διοίκησης είναι το κλείσιμο ενός τουλάχιστον παιδικού σταθμού (της Κοκκινιάς – Χλόης και Μαραθωνοδρόμου).
Στις παραπάνω προθέσεις της διοίκησης, που αποτυπώθηκαν με κάποιο τρόπο στον προϋπολογισμό που ψήφισε και η μείζονα μειοψηφία, η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», αντιτίθεται και αντιπροτείνει :
Α. Στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση των βρεφονηπιακών σταθμών ως κοινωνική παροχή προς όλους τους δημότες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει :
• Η λεπτομερής καταγραφή των αναγκών της πόλης (πόσα βρέφη και νήπια, πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται, πόσοι παιδικοί σταθμοί) κρίνεται κατεπείγουσα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί και παρουσιασθεί από την Διοίκηση έως το τέλος του Ιουνίου.
• Αναλυτική δημόσια συζήτηση, με όλους τους ενδιαφερόμενους, γονείς, εργαζόμενους, παρατάξεις, ώστε να αποφασιστούν μέτρα πίεσης προς την κεντρική διοίκηση για την αλλαγή της πολιτικής απασχόλησης που προβλέπει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Χρειάζεται το προσωπικό να έχει μόνιμη απασχόληση, κατάλληλη εκπαίδευση, με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
Επίσης προτείνεται να εξετασθεί η δυνατότητα επιδότησης των βρεφών και νηπίων που θα οδηγηθούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει σημαντική ενίσχυση των οικογενειών που αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Β. Είναι απαραίτητη η αλλαγή των οικονομικών κριτηρίων με στόχο
• να απαλλαγούν περισσότερες οικογένειες από τα τροφεία (σήμερα απαλλάσσονται όσες έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω από 7.500 €).
Κατά την άποψή μας το όριο πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στα 15.000 €.
• η αύξηση στα τροφεία που σκέφτεται η διοίκηση, να αφορά σε ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 €.
Η κατεύθυνση πάντως οφείλει να είναι, η κοινωνική παροχή της εκπαίδευσης των βρεφών και των νηπίων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να γίνει δωρεάν ως υποχρέωση της κοινωνίας.
Ακόμα είναι φανερό πως φέτος, δεν πρέπει ο διαχωρισμός να γίνει με κριτήριο τα εισοδήματα του 2010, επειδή η οικονομική κατάσταση και τα ανάλγητα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, οδηγούν πολύ περισσότερους συμπολίτες μας στην ανεργία. Τα εισοδήματα του 2010 λοιπόν σε τίποτα δεν θα μοιάζουν με του 2011. Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους άνεργους και τους «αυτοαπασχολούμενους» με δελτία παροχής υπηρεσιών, που έχασαν τις δουλειές τους.
Επισημαίνουμε την υποχρέωση της διοίκησης να εξασφαλίσει διαφανή και πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
Φαινόμενα πελατειακών σχέσεων με «αντίτιμο» την ψήφο στις περασμένες εκλογές, ή τις προσωπικές φιλίες δεν πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.
Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως κομβικό σημείο για τη διατήρηση των παιδικών σταθμών και την αύξηση των παιδιών που φιλοξενούνται, είναι το ζήτημα του αριθμού των εργαζόμενων.
Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Κάββαλου, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και όσο κυριαρχεί η αδιαφάνεια στις επιλογές της διοίκησης, σε ότι αφορά στους εργαζόμενους και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και οι «τυχαίες» συγγένειες με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας), θα παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μεθοδεύσεις τις διοίκησης.
Απευθύνουμε αυτή την ανακοίνωση προς όλους τους γονείς , ζητάμε από το Δήμο να την διανείμει σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και αναμένουμε εκ μέρους της Διοίκησης τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου