Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ:Του έδωσε ραντεβού το Φλεβάρη του 12 !!!

"Φίλος αρχιτέκτονας επισκέφθηκε την πολεοδομία στο Μαρούσι για να διεκπεραιώσει μια τυπική υπόθεση, ο υπάλληλος έλειπε ... και εκείνος που τον αντικαθιστούσε του έδωσε ραντεβού για το Φεβρουάριο του 2012! Οπως το ακούσατε! Αν είναι καλά και οι δύο θα συναντηθούν τότε", σημειώνει το "pelekis.blogspot.com" σε άρθρο που φέρει τον τίτλο :
 Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει, "προσπαθεί απεγνωσμένα" να στείλει ένα "ηχηρό μήνυμα" στις αγορές, προκειμένου να … σπάσει τη βεβαιότητα των κερδοκόπων ότι η χρεωκοπία βρίσκεται επί θύραις (χα, χα, χα, του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ!).
Αυτή η βεβαιότητα, που επανεισάγεται και έχει καθηλώσει τους πολίτες, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί στο εσωτερικό  μόνο με μια, αλλά πολύ ισχυρή κίνηση. Μια ωραία πρωία ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την κατάργηση όλων των εφοριών και των πολεοδομιών.
 Πώς είπατε; Πέρα από το σοκ που θα πάθουν οι εργαζόμενοι στις εφορίες και τις πολεοδομίες, ένας αναστεναγμός ανακούφισης θα ακουσθεί από τα βάθη της χώρας.
 «Όποιος δεν έχει χτίσει σπίτι δεν ξέρει τι θα πει βάσανο», λέει η παροιμία, και στη σύγχρονη Ελλάδα συμπληρώνεται με το «όποιος δεν έχει αγοράσει ή ανακαινίσει σπίτι ή δεν έχει περάσει από την εφορία για υπόθεσή του». Δεν θέλω να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για δύο βεβαιωμένες εστίες διαφθοράς που μαστίζουν τους πολίτες. Το θεωρώ αυτονόητο. Ούτε θέλω να θυμίσω πόσα προγράμματα εξυγίανσης και εκσυχρονισμού των εφοριών και των πολεοδομιών έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις, την τελευταία εικοσαετία.
Θέλω, όμως, να αναφέρω δύο παραδείγματα:
 Φίλος αρχιτέκτονας επισκέφθηκε την πολεοδομία στο Μαρούσι για να διεκπεραιώσει μια τυπική υπόθεση. Ο υπάλληλος έλειπε και εκείνος που τον αντικαθιστούσε του έδωσε ραντεβού για το Φεβρουάριο του 2012! Οπως το ακούσατε! Αν είναι καλά και οι δύο θα συναντηθούν τότε.
Φίλη δημοσιογράφος επισκέφθηκε την εφορία στο Βύρωνα. Ο υπάλληλος αρνείτο να αναζητήσει την εγκύκλιο που διέπει τις συμβάσεις έργου του κλάδου μας και η κοπέλα, που τώρα ξεκινά τη δουλειά, έφυγε χωρίς να εκδώσει το πολυπόθητο δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί. Τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν κάθε μέρα χιλιάδες και επιβεβαιώνουν την άποψη ότι εάν κλείσουν εφορίες και πολεοδομίες μπορεί και να κάνουμε μια άλλη αρχή.
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και η εκκαθάρισή τους από μια και μόνη εξειδικευμένη υπηρεσία. Επίσης, η συλλογή των εσόδων του κράτους μπορεί να γίνει μέσω τραπεζών, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές περιπτώσεις. Ακόμη και οι διακανονισμοί μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου από το να συναντά ο επαγγελματίας τον εφοριακό και να συνδιαλέγεται μαζί του. Φυσικά, θα παραμείνουν ενεργά τα σώματα ελέγχου και η ευθύνη για την εγκυρότητα των στοιχείων μπορεί να επιμερισθεί στους λογιστές.
Παράλληλα, όμως, θα φανεί ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να υπάρχουν χιλιάδες εφοριακοί με τα μολύβια κατεβασμένα, επειδή το Μνημόνιο τους έκοψε το επίδομα.
Ανάλογα μπορούν να καταργηθούν και οι πολεοδομίες. Σε πολλές χώρες του πολιτισμένου κόσμου οι μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για τα μικρά και τα μεγάλα έργα για την καλύβα του μπαρμπα-Θωμά ως τον πύργο του Άιφελ. Γιατί να υπάρχουν οι πολεοδομίες με τους δεκάδες υπαλλήλους, που σπάνια διενεργούν ελέγχους και, ακόμη σπανιότερα, βεβαιώνουν πρόστιμα; Τους ελέγχους μπορεί να διενεργεί, επίσης, ένα σώμα ειδικών μηχανικών και οι υπάλληλοι των πολεοδομιών να πάνε να κάνουν άλλη δουλειά.
Θα μου πείτε είναι τόσο απλό; Όχι, αλλά είναι μια δυναμική αρχή. Μια συμβολική σύγκουση με τη διαφθορά και την ταλαιπωρία του πολίτη. Μια κίνηση που θα δείξει ότι μπορούμε να ξεχάσουμε την Ελλάδα του χρηματισμού και της ατελέσφορης γραφειοκρατίας και να περάσουμε στη νέα εποχή.
Και οι εργαζόμενοι στις εφορίες και τις πολεοδομίες τι θα απογίνουν; Θα μεταταχθούν αν είναι αλλού χρήσιμοι ή θα φύγουν από το Δημόσιο και θα αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι δηλαδή κάνουμε πολλοί από εμάς που έχουμε κάθε μέρα πάνω από το κεφάλι μας το σπαθί της απόλυσης και βλέπουμε τους συναδέλφους μας να περνάνε από το ταμείο ανεργίας στην αναζήτηση ενός άλλου επαγγέλματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου