Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σε ετοιμότητα το επιχειρησιακό κέντρο του Σ.Π.Α.Π

Σύσκεψη για τα μέτρα σε περιοχές υψηλού κινδύνου
Επί τάπητος το κατεπείγον της αντιπυρικής προστασίας σε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, και του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη.
Στη σύσκεψη των αρμοδίων φορέων με θέμα «την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιπυρική προστασία περιοχών υψηλού κινδύνου στην Αττική» που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
Στην ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ), την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.Ε.Κ.Α), τα Δασαρχεία Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, το Σ.Π.Α.Π, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (Α.Σ.Δ.Α) και το φορέα της Πάρνηθας, έθεσαν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο προετοιμασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και συντονισμού σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας.
Ανάμεσα στα ζητήματα που ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π κ. Πατούλης, έθεσε υπόψη των συμμετεχόντων, ήταν η μεγάλη χρονοτριβή που έχει υπάρξει από μέρους της Πολιτείας όσον αφορά στη χρηματοδότηση ΣΑΤΑ προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους για την πυροπροστασία,
 επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα έπρεπε να είχε διατεθεί από το Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πρόσληψης πυροφυλάκων αλλά και του προσωπικού για την κοπή των ξερών χόρτων. Σε απάντηση οι εκπρόσωποι της κεντρικής Διοίκησης δεσμεύτηκαν ότι το θέμα της χρηματοδότησης όσον αφορά στους Συνδέσμους θα έχει διευθετηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π ενημέρωσε, επίσης, ότι τα αρμόδια Δασαρχεία θα πρέπει να προχωρήσουν στη διάνοιξη των χωμάτινων δρόμων προς όλες τις δασικές προσβάσεις, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων παρουσιάζουν σημαντικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην κοπή των κλαδιών των δέντρων που ακουμπούν στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Αναφερόμενος στην κατάσταση των πυροφυλακίων στην περιοχή ευθύνης του Σ.Π.Α.Π, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη, και θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης. Επίσης, ζήτησε να εγκατασταθούν έξι νέα πυροφυλάκια καθώς ο «Καλλικράτης» διεύρυνε τη ζώνη ευθύνης του Συνδέσμου.
Υπόψη των αρμοδίων έθεσε και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» εθελοντών του Σ.Π.Α.Π, εκπαιδευμένων, πιστοποιημένων και ασφαλισμένων, που σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής θα μπορούν να αναλαμβάνουν δράση συντονισμένα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Στο επίπεδο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ενημέρωσε ότι το κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν ήδη υπάρξει πολλά περιστατικά κατάσβεσης στα οποία έχει συνδράμει και επέμβει με επιτυχία. Με ικανοποίηση πληροφορήθηκε το Αρχηγείο του Π.Σ από τον κ. Πατούλη, ότι οι υδατοδεξαμενές του Σ.Π.Α.Π έχουν ήδη πληρωθεί με νερό και είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε όποια περίπτωση ανάγκης προκύψει, καθώς νωρίτερα ο Αρχηγός του Π.Σ Στέλιος Στυλιανίδης, είχε καταγγείλει στη σύσκεψη ότι το 2009, όταν χρειάστηκε να τις χρησιμοποιήσουν ήταν κενές.
«Το επιχειρησιακό κέντρο του Σ.Π.Α.Π βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρά το αρνητικό ταμείο που μας παρέδωσε ο προηγούμενος πρόεδρος, όλα τα οχήματά μας είναι σε πλήρη λειτουργία. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, και βάσει των συνθηκών, όποια έκτακτη ανάγκη, γνωρίζοντας ότι την ευθύνη για την καταστολή έχει το Πυροσβεστικό Σώμα υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έχει την ευθύνη της πρόληψης» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Στο ζήτημα του καθαρισμού των ρεμάτων, ο κ. Πατούλης, έλαβε τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ότι ως αρμόδια υπηρεσία η Περιφέρεια θα το αναλάβει άμεσα.
ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου