Κυριακή 8 Μαΐου 2011

«Θηλιά» το πρόγραμμα «εξυγίανσης» για τους Δήμους

Την περικοπή κάθε πόρου και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια σειρά δήμους που είναι χρεωμένοι, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν τα χρέη, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπεται από το νόμο του «Καλλικράτη» και στο οποίο θα ενταχθούν αυτοί οι δήμοι. Στους 24 Δήμους που μπαίνουν στη μέγκενη της επιτήρησης είναι και ο Δήμος μας, όπως εδώ και μέρες είχε προαναγγείλει η Δημοτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τυχαίο? δε νομίζουμε!
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα:
Εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων, πάγωμα προσλήψεων.
Υποβάθμιση, αναστολή ή ακόμα και κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών - έστω και αυτών που ήταν υποτυπώδεις ή αποσπασματικές - που εξυπηρετούσαν ένα μικρό κομμάτι εργατικών λαϊκών οικογενειών.
Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας για μια σειρά έργα και αύξηση της πληρωμής για όσες υπηρεσίες θα παρέχονται.
Τα ποσά που αναλογούν σε αυτούς τους δήμους από τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. χρήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που προέρχονται από τη φορολογία, το ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) θα δεσμεύονται άμεσα και δε θα αποδίδονται στους δήμους. Θα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στις τράπεζες από τις οποίες οι δήμοι έχουν πάρει δάνειο για να λειτουργούν.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Μαρούσι, που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/5/2011 λέγαμε ότι βρισκόμαστε στο και πέντε, η μεθόδευση είναι πασιφανής, κόβουν τα χρήματα από ΚΑΠ , αναγκάζουν να δανειστούμε και μετά μας εξυγιαίνουν .Σημειώσαμε ακόμα ότι για τα χρέη των δήμων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν. Καθώς και των εκπροσώπων αυτών των κομμάτων στη ΚΕΔΚΕ.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο «εξυγίανσης», περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν όταν συνταχθούν τα ειδικά προγράμματα ανά δήμο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν στην αύξηση των πόρων των δήμων με ίδια μέσα, που δεν μπορεί να προκύψει από αλλού παρά μόνο από την αύξηση της δημοτικής φορολογίας,( τέλη πολιτικού γάμου,πληρωμή των στολών για τη γιορτή του χορευτικού του πολιτιστικού κέντρου κ.ά) την εκποίηση δημοτικής περιουσίας (αξιοποίηση τη λέει η κυβέρνηση) και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα σταματήσει να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση στο τέλος του χρόνου, ενώ ήδη πολλοί παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν ή κλείνουν επειδή απολύονται εργαζόμενοι. Πάγωμα των έργων , υποσυντήρηση των σχολείων, παιδικών σταθμών, δρόμων κ.λ.π.
Ο χρόνος εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Αυτό όμως είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης. Τα προγράμματα αυτά θα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και η εκάστοτε νέα δημοτική αρχή που θα προκύπτει από τις τοπικές εκλογές θα τα επικαιροποιεί. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μικρογραφία και αντιγραφή της μεθοδολογίας του μνημονίου και των εκάστοτε επικαιροποιήσεών του.
Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη Πόλη μας πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και στις δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο «Καλλικράτη» και αποθέωναν τη διοικητική μεταρρύθμιση ( ΠΑΣΟΚ-επιστροφή? στο μέλλον, ΠΑΣΟΚ-ΠΑΣΟΚ -Κλαπάκης), σε όσους συνέχισαν να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική και να υποτάσσονται στις εντολές της κυβέρνησης, παρά τις αντικυβερνητικές και αντιμνημονιακές κραυγές τους ( Ν.Δ- Ανθρώπινη? πόλη). Είναι υπόλογοι και επικίνδυνοι , η πολιτική που προσκυνάνε είναι αδιέξοδη για τα συμφέροντα του Λαού και θα φέρει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Τα παραπάνω γεγονότα έρχονται να επαληθεύσουν όσους λέγαμε ότι τα χρέη είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία του προβλήματος, ότι δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης, αλλά πρόβλημα πολιτικής και ταξικής επιλογής
Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα Σωματεία, τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες, τους μαζικούς φορείς της πόλης μας , όλους και όλες που πλήττονται από αυτά τα βάρβαρα μέτρα, κυρίως τους νέους και τις νέες να αντισταθούν , να μην σκύψουν το κεφάλι, να συμπαραταχθούν, να ενωθούν , να διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας σήμερα.,
Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις,
Κατάργηση όλων των νόμων που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων,
Μείωση του Φ.Π.Α στα είδη μαζικής κατανάλωσης ,
Στο πάγωμα των δανείων στις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και στους Δήμους, για να μην χρεοκοπήσουν,
Έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό,
Επιστροφή των κλεμμένων, παρακρατημένων από τις κυβερνήσεις, έντοκα από τότε που μας τα χρωστάνε .
Απαιτούμε διεξαγωγή ανοικτού Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την αγωνιστική απάντηση στη νέα πρόκληση.
Αλλά πάνω απ' όλα
-Προσανατολισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας στη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με λαϊκό έλεγχο και κοινωνικό προσανατολισμό.
-Αποδέσμευση από το Δ.Ν.Τ την Ε.Ε και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όχι για να απομονωθούμε αλλά για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ΟΛΑ όσα παράγουμε και ΟΛΑ όσα έχουμε ανάγκη.
Αυτοί που μας κλέβουν το ψωμί απ'το τραπέζι κηρύττουν τη λιτότητα, χρέος μας όμως είναι, όσο βαθύς κι αν είναι ο λάκος που μας φτιάχνουν, με τα χέρια μας να σηκωθούμε.

ΜΑΡΟΥΣΙ 6/5/2011

ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου