Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Αύριο στις 2:30 μ.μ. στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου η ταφή του Ανδρέα Κιντή


Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κιντής.
Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την είδηση του θανάτου του πρώην Πρύτανη και Ομότιμου Καθηγητή του Ιδρύματος και επίλεκτου μέλους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προέβη στην έκδοση ψηφίσματος.
Σύμφωνα με αυτό, η Σύγκλητος αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους και τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος αποφάσισε:
• Να αναρτηθεί μεσίστια η Σημαία του Πανεπιστημίου μέχρι την ημέρα της κηδείας
• Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του μεταστάντος
• Να σταλεί συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένειά του
• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο
• Να διακοπεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου κατά την ώρα της εξοδίου ακολουθίας
• Να αναρτηθεί το πορτρέτο του εκλιπόντος στην Αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
ΚΙΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ(στοιχεία Βιογραφούμενου)
Τόπος Καταγωγής: ΑΡΚΑΔΙΑ
Τόπος Γεννήσεως:
ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ημερομηνία γεννήσεως:
1935
Κατηγορία: Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
ΚΙΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ. Μετεκπαιδεύτηκε σε Πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και της Αγγλίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων Μάστερ των Επιστημών και Διδακτορικού. Υπήρξε Πρύτανης και Αντιπρύτανης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι Καθηγητής της Οικονομετρίας.
1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΠΟΥΔΕΣ - ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ:
Ο Ανδρέας Κιντής γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας το 1935. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στο οποίο υπήρξε Πρύτανης επί μία δεκαετία, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιώτερο Πρύτανη. 
Ακόμη, υπήρξε Αντιπρύτανης επί μία τριετία. Σπούδασε Οικονομικές επιστήμες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (πτυχίο: Ιούνιος 1961) και μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία σε ορισμένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Αγγλίας. 
Είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών διπλωμάτων Μάστερ των Επιστημών (M.Sc., Πανεπιστήμιο του WINSCONSIN, USA) και Διδακτορικού (Ph.D., Πανεπιστήμιο του MANCHESTER, Αγγλία). Ακόμη, παρακολούθησε το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του BERKELEY (1964-65) και το πρόγραμμα μεταδιδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του CHICAGO (1969-70). Υπήρξε υπότροφος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-63), του Πανεπιστημίου του WINSCONSIN (1963-64), του Πανεπιστημίου του BERKELEY (1964-65), του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδος (1966-67), του Ινστιντούτου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του HARVARD (1967-8) και της Διεθνούς Τραπέζης (1969-70). 

Διετέλεσε κριτής επιστημονικών άρθρων και μονογραφιών προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανάμεσά τους το Ιnternational Economic Review, το European Economic Review, το Energy Economics, το Greek Economic Review κ.ά. Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπρόσωπος των Ελλήνων Πρυτάνεων στο Σύνδεσμο των Πρυτάνεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Επιτροπή JEAN MONNET της Ε.Ε. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ), μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Ακόμη, υπήρξε μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
Στην προσωπική του ζωή, ο κ. Κιντής έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Ιωάννα, Διδάκτορ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Αλέξη, Μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Πρόκειται για ένα άτομο, που εκπλήσσει με την απλότητά του και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του για τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και τις τέχνες.
2. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Εργάστηκε στο τμήμα Οικονομικών Μελετών του Οργανισμού Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΟΒΑ, 1961-62), στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ,1962-63) και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ, 1965-66 και 1969-77). 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ΟΒΑ ασχολήθηκε με το θέμα της δασμολογικής προστασίας της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ, στο ΚΟΕ ασχολήθηκε με όλα τα στάδια της ποσοτικά προσανατολισμένης οικονομικής έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι γίνεται μνεία της συμμετοχής του κατά τα διάφορα στάδια έρευνας τεσσάρων μονογραφιών του ΚΟΕ. 
Στο ΚΕΠΕ, όπου αρχικά εργάστηκε ως επιστημονικός Συνεργάτης, ασχολήθηκε με την επεξεργασία του πενταετούς Προγράμματος Οικονομικής Αναπτύξεως (1965-70 και 1976-80), με ειδικότερη συμβολή στην ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας, καθώς και με θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης (σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο). 
Κατά την περίοδο 1969-77, ως ερευνητής του ΚΕΠΕ, είχε την ευθύνη σε αρκετούς τομείς μεταξύ των οποίων η μακροοικονομική επεξεργασία των βασικών μεγεθών της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (όπως του εθνικού προϊόντος, της απασχολήσεως και της παραγωγικότητας, των συνολικών πόρων και της συνολικής δαπάνης της οικονομίας), η ελληνική βιομηχανία εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, κ.ά. 
Στη διάρκεια της απασχόλησής του στο ΚΕΠΕ απέκτησε αξιόλογη εμπειρία σε θέματα οικονομικής πολιτικής, οικονομικού προγραμματισμού, περιφερειακού προγραμματισμού και βιομηχανικής ανάπτυξης. 
Η εμπειρία αυτή εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από το ερευνητικό του έργο. 
Μετά το 1977 συνέχισε την ερευνητική του δραστηριότητα στο Κέντρο έρευνας της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και στη συνέχεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο επαγγελματικό του έργο περιλαμβάνεται και η διδακτική του εμπειρία σε πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ελλάδας. 
Ειδικότερα, δίδαξε ως instructor και με πλήρη ευθύνη των μαθημάτων που είχε αναλάβει στα Πανεπιστήμια του MANCHESTER (1967-69) και SALFORD (1968-69). 
Στο πρώτο, δίδαξε μαθηματικά για οικονομολόγους (προπτυχιακό μάθημα) και εφαρμοσμένη οικονομετρία (μεταπτυχιακό μάθημα). 
Στο δεύτερο, δίδαξε μαθηματικά για οικονομολόγους και στατιστική στο πρόγραμμα MASTER. Το 1973 εκλέχτηκε έκτακτος καθηγητής στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στην πρώτη τακτική έδρα Οικονομετρίας στη χώρα μας και το 1976 τακτικός καθηγητής στην ίδια έδρα. Στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και στη συνέχεια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίδαξε πολλά μαθήματα, τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. 
Τα μαθήματα που έχει διδάξει ανήκουν στους γνωστικούς χώρους της Μικροοικονομικής Θεωρίας (προπτυχιακό επίπεδο), των Μαθηματικών για Οικονομολόγους (προπτυχιακό επίπεδο), της Οικονομετρίας (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και της εφαρμοσμένης Οικονομετρίας (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο). 

Ακόμη, έχει μετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό και είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων της International Economic Association, της Econometric Society, της European Economic Society κ.ά.
3. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η σχέση του με την ανώτατη εκπαίδευση σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών σε ορισμένα από τα Πανεπιστήμια πρώτης γραμμής της Αμερικής και της Αγγλίας όπως προαναφέρθηκε. Έκτοτε, όλη του η επαγγελματική σταδιοδρομία αναπτύχθηκε γύρω από το Πανεπιστήμιο. Η πρώτη του σημαντική παρέμβαση στα πανεπιστημιακά πράγματα της χώρας έγινε το 1980 με την κυκλοφορία του βιβλίου "Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ" (Εκδόσεις Γκούντεμπεργκ). Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο της έκδοσης, το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να βοηθήσει στην κατανόηση των προβλημάτων του πανεπιστημιακού χώρου και να συμβάλλει στον προσδιορισμό των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες. 
Προκειμένου να πάρει το πανεπιστημιακό σύστημα ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις ανάλογες με αυτές των πανεπιστημιακών συστημάτων των αναπτυγμένων χωρών. 
Ο συγγραφέας του βιβλίου πιστεύει ακράδαντα ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις εκείνες εξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρες. 

Αν μάλιστα είχαν ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ (Ν. 1268/82), θα είχαν αποφευχθεί πολλές ακρότητες και παραλείψεις του νόμου αυτού. Βέβαια ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αθανάσιος Ταλιαδούρος και ο καθηγητής κ. Γ. Λιάνης (Υφυπουργός Ανωτάτης Εκπαίδευσης) ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του βιβλίου, με αποτέλεσμα κάποιες προτάσεις να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του προαναφερθέντος νόμου. 

Δεν δόθηκε όμως η πρέπουσα σημασία σε πολλές από τις προτάσεις που θα περιόριζαν τη δημιουργία διαλυτικών καταστάσεων στα Πανεπιστήμια και θα έδιναν διαφορετικό βηματισμό στην πορεία του συστήματος.
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση του κ. Α. Κιντή έγινε με το βιβλίο του "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ" Εκδόσεις Gutemberg 2001. Κυρίαρχη θέση του συγγραφέα είναι ότι η πορεία του Ελληνικού Πανεπιστημίου θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της χώρας να παράγει πλούτο σε συνθήκες ανοιχτού περιβάλλοντος και να προσαρμοστεί δημιουργικά στα νέα διεθνή και Ευρωπαϊκά δεδομένα. 
Γι' αυτό θεωρεί ότι είναι ανάγκη εθνική το Πανεπιστημιακό μας σύστημα να κινηθεί προς το μέλλον με υψηλούς ρυθμούς. Ένα μέλλον που διαμορφώνεται από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αγοράς και της διανοητογενούς τεχνολογίας. 
Όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή, το βιβλίο γράφτηκε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του βηματισμού του ελληνικού Πανεπιστημίου προς το μέλλον και στη δημιουργική προσαρμογή του στα δεδομένα του εικοστού πρώτου αιώνα. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πανεπιστήμιο. 

Όμως, ο κύριος προσανατολισμός της ανάλυσης είναι στρατηγικού χαρακτήρα, με την έννοια ότι αναφέρεται σε πολιτικές και στρατηγικές, οι οποίες εφόσον εφαρμοστούν από την πολιτεία και τα Πανεπιστήμια, θα μετασχηματίσουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο σε ένα δυναμικό εκπαιδευτικό σύστημα με ταυτότητα και προοπτική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. 
Ένα Πανεπιστήμιο που θα συγκρίνεται με τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και θα έχει τη δική του συμβολή στην παραγωγή νέας γνώσης και στον εφοδιασμό της οικονομίας με υψηλής στάθμης στελεχιακό δυναμικό.
Όσον αφορά την εμπειρία του κ. Κιντή σε θέματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης, αξίζει να αναφερθεί ότι, πέρα από την πλούσια εμπειρία του σε θέματα διοίκησης πανεπιστημιακών μονάδων από τη θέση του Πρύτανη, του Αντιπρύτανη, του Προέδρου του Τμήματος και του Μέλους της Συγκλήτου, έχει μετάσχει ενεργά σε περισσότερα από 15 Συνέδρια, που διοργάνωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων πάνω σε σύγχρονα και κρίσιμα θέματα ανώτατης παιδείας, όπως η διοίκηση των Πανεπιστημίων στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, το Πανεπιστήμιο και η Κοινωνία, η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η δια βίου εκπαίδευση, το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία της Πληροφορίας κ.ά. Ακόμη, έχει συγγράψει 4 μονογραφίες και πλείστα όσα άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο πάνω σε θέματα ανωτάτης εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια των Πρυτανικών θητειών του πραγματοποιήθηκε ο μετασχηματισμός της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. στο σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προπτυχιακών Τμημάτων του Ιδρύματος (από 3 σε 8), πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων από (2 σε 18), αναπτύχθηκε η υπολογιστική υποδομή και άλλαξε ριζικά ο χαρακτήρας του Ιδρύματος με την εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών των νέων τεχνολογιών, των διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, των επιστημών αποφάσεων και του σύγχρονου management.
Eνδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις δημοσιεύσεις του στο χώρο της ανώτατης παιδείας:
- Η Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα: Ανατομία και Σκέψεις για την Αναδόμησή της, εκδ. Γκούντεμπεργκ, Αθήνα 1980, σσ. 240.
- Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις στη Διάρθρωση και στο Περιεχόμενο των Πανεπιστημιακών Σπουδών, Ανάτυπο από την Επετηρίδα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ιανουάριος 1981.
- Ο Εκσυγχρονισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Προϋπόθεση για την Μακροχρόνια Επιβίωση και Ανάπτυξη της Χώρας, Ανάτυπο από την Επετηρίδα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε., Ιανουάριος 1982.
- Η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Διαμόρφωση του Χάρτη της Α.Ε., Διοίκηση και Οργάνωση των ΑΕΙ, Εκπαιδευτική Φιλοσοφία και Εκπαιδευτική Πολιτική) στην Ελλάδα: Ιστορία και Πολιτισμός (Β' Μέρος), Εκδόσεις: Παγκόσμια Σύγχρονη Παιδεία-Μαλλιάρης, 1983.
- Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ιστορική αναφορά στο θεσμό των Πανεπιστημίων διεθνώς και ειδικότερα στα ελληνικά ΑΕΙ), άρθρο στην Παιδαγωγική και Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνικά Γράμματα, Τόμος Α', 1989.
- Ακαδημαϊκή Ελευθερία: Η Ελληνική Εμπειρία, άρθρο στην Παιδαγωγική και Ψυχολογική Εγκυκλοπαίδεια, Ελληνικά Γράμματα, Τόμος Α', 1989
- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ιστορική Ανασκόπηση και Προοπτικές, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1990.
- Η κρίση στην Παιδεία: 6 Προτάσεις για την αντιμετώπισή της (Ελευθεροτυπία, 11/1/1991).
- Από την πασίγνωστη "Ανωτάτη Εμπορική" στο σημερινό "Οικονομικό Πανεπιστήμιο", στο Περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1991.
- Ο χαρακτήρας και το Αύριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 5/12/1991.
- Θέματα Ανώτατης Παιδείας, Αθήνα 1997, σσ. 112.
- Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Προοπτική του 21ου αιώνα, εκδ. Gutemberg 2001,σσ 252.
4. ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Α. ΚΙΝΤΗ
Α. Σπουδές-Επιστημονική Ειδίκευση
Η απόφασή του να ειδικευθεί στην οικονομετρία προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τόσο τα μαθήματα που επέλεξε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, όσο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Ως γνωστό, η ανάπτυξη της οικονομετρίας, ως χωριστού κλάδου της οικονομικής επιστήμης, υπήρξε το αποτέλεσμα της ανάγκης συνδυασμένης χρησιμοποιήσεως της οικονομικής θεωρίας, των μαθηματικών και της στατιστικής για την θεωρητικο-ποσοτική και την εμπειρικο-ποσοτική διερεύνηση των φαινομένων της σύγχρονης οικονομικής ζωής. Το αντικείμενο της οικονομετρίας ως κλάδου της οικονομικής επιστήμης προσδιορίζεται κατά τρόπο περιεκτικό στο καταστατικό της Οικονομετρικής Εταιρείας, όπου αναφέρεται ότι σκοπός της Εταιρείας είναι "η προώθηση μελετών, οι οποίες αποσκοπούν στην ενοποίηση της θεωρητικο-ποσοτικής και της εμπειρικο-ποσοτικής προσέγγισης των οικονομικών φαινομένων, που αναλύονται με αυστηρή και συνθετική σκέψη ανάλογη με εκείνη που εφαρμόζεται στις φυσικές επιστήμες". Έτσι ο ίδιος, στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του προσπάθησε να αποκτήσει γνώσεις και στους τρεις παραπάνω κλάδους της επιστήμης. Η αρχή έγινε στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ, 1962-63), όπου παρακολούθησε ως υπότροφος μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου στην Οικονομική θεωρία (Μικροοικονομική και Μακροοικονομική Ανάλυση), στα Μαθηματικά (Διαφορικός Λογισμός και Γραμμική Άλγεβρα), στη Στατιστική και την Οικονομετρία. Στην ίδια γραμμή συνέχισε τις σπουδές του, για μια περίπου πενταετία σε Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας. Η τρισδιάστατη επιστημονική του κατάρτιση εκφράζεται τόσο στη διδασκαλία, όσο και στο ερευνητικό του έργο. Πράγματι, στη διάρκεια της πανεπιστημιακής του σταδιοδρομίας έχει διδάξει πολλά μαθήματα οικονομικής θεωρίας, οικονομετρίας, μαθηματικών και στατιστικής. Στον καθαρά ερευνητικό τομέα έχει πραγματοποιήσει έργο στα οικονομικά και την οικονομετρία, γεγονός που προκύπτει από σχετικά άρθρα και μονογραφίες, που αναφέρονται πιο κάτω. Στα μαθηματικά και στη στατιστική, η συγγραφική του δραστηριότητα περιορίζεται σε συγγράμματα για διδακτικούς σκοπούς. Αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των βιβλίων που έχει συγγράψει ο Καθηγητής κ. Κιντής είναι:
I. η σωστή επιλογή της ύλης, ώστε να επιτυγχάνονται οι σκοποί του βιβλίου, η πληρότητα που χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων, καθώς και η αυστηρότητα με την οποία γίνεται η ανάλυση,
II. η προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να παρουσιαστούν και τα πλέον δύσκολα αντικείμενα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος της αυστηρότητας της ανάλυσης,
III. η επιμονή στη χρησιμοποίηση παραδειγμάτων από την πραγματική οικονομική και κοινωνική ζωή, ώστε να διευκολύνεται η κατανόηση της συμβολής των μαθηματικών, της στατιστικής και της οικονομετρίας στην επιστημονική διερεύνηση πολύπλοκων φαινομένων και στη λήψη αποφάσεων.
Ο ίδιος ο Καθηγητής, αν χαρακτήριζε τον εαυτό του ως επιστήμονα, θα έλεγε ότι είναι οικονομολόγος με ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο (οικονομετρία, στατιστική, μαθηματικά), το οποίο του επιτρέπει να προσεγγίζει την ανάλυση των οικονομικών φαινομένων με αυστηρή και συνθετική σκέψη. Το υπόβαθρο αυτό ενισχύει την ικανότητά του για σφαιρική θεώρηση τόσο των οικονομικών όσο και άλλων φαινομένων της πραγματικής ζωής.
Β. Δημοσιευμένο Έργο.
Το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του Καθηγητή είναι εκτενές και σχηματικά θα μπορούσε να διακριθεί σε 6 κατηγορίες: άρθρα σε επαγγελματικά επιστημονικά περιοδικά 25, άρθρα σε γενικότερου ενδιαφέροντος περιοδικά 18, άρθρα σε συλλογικούς τόμους 17, επιστημονικές μονογραφίες 12, διδακτικά συγγράμματα 10 και λοιπό έργο. Στη συνέχεια αναφέρονται επιλεκτικά ορισμένα από τα έργα αυτά:
*Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών:
-Kintis, A.A., (1973). "Wages and Productivity: The Case of Greek Manufacturing" (Conference of the European Centers of Productivity, Rome), PRODUCTIVITY MEASUREMENT, pp. 89-110.
-Κιντής, Α.Α., (1976). "Συνθήκαι Ανταγωνισμού και Αμοιβαί των Συντελεστών Παραγωγής εις την Ελληνικήν Βιομηχανίαν: Οικονομετρική Διερεύνησης", ΣΠΟΥΔΑΙ, τόμος ΚΖ, τεύχος 1, Αθήνα.
-Kintis, A.A., (1976). "Specification of the Elasticity of Substitution within a Cost-Minimization CES Production Function Framework", ECONOMIC APPLIQUE, pp.30-49.
-Kintis, A.A., (1977). "Capital-Labor Substitution in a Developing Country: The Case of Greece", EUROPEAN ECONOMIC REVIEW, Vol. 9, pp. 379-384.
-Kintis, A.A., (1977). "Algebraic Specification of the Elasticity of Substitution Manufacturing", QUARTERLY REVIEW OF ECONOMICW AND BUSINESS, Vol. 18. No 2, pp. 27-37.
-Kintis, A.A., (1978). "Biased Efficiency Growth and Capital-Labor Substitution Manufacturing", QUARTERLY REVIEW OF ECONOMICS AND BUSINESS, Vol.18, No 2, pp. 27-37.
-Kintis, A.A., (1980). "Industrialization of Greece after membership with EEC", ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, pp. 44-64.
-Kintis, A.A., and Panas, E.E., (1989). "The Capital-Energy Controversy: Further Results", ENERGY ECONOMICS, Vol. 1, pp. 201-212.
-Kintis, A.A., (1985). "Patterns and Sources of Growth in Greek Manufacturing", GREEK ECONOMIC REVIEW, Vol. 7, pp. 144-160.
-Kintis A.A., (1992)[with T. Georgakopoulos and I. Loizides]. "Public Sector Growth: Modelling Intertemporal Governement Behaviour", CYPRUS JOURNAL OF ECONOMICS, Vol. 5, No 2, pp. 96-109.
*Άρθρα σε συλλογικούς τόμους:
-Κιντής, Α.Α., (1979). "Περιφερειακή Βιομηχανική Ανάπτυξη της Ελλάδος και Επιπτώσεις από την Ένταξη στην ΕΟΚ". ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 16-19 Νοεμβρίου 1979, Έκδοση ΕΒΕΘ.
-Κιντής, Α.Α., (1980). "Οι Προοπτικές της Ελληνικής Βιομηχανίας μετά την πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ", ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ (Οικονομικό Συνέδριο 6-9 Μαρτίου 1979), Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση.
-Kintis, A.A., (1984). "The Dynamics of Project Evaluation: Optimum Timing of Projects under Uncertainty" ASOEE, Scientific Annals, pp. 2-20.
-Kintis, A.A., (1984). "Market Imperfections and Factor Productivity in Manufacturing Industry", ASOEE, SCIENTIFIC ANNALS, pp. 315-330.
-Kintis, A.A., (1986). "Investment Formation and Industrial Growth: An Econometric Analysis of Cross-Country Data", ASOEE, Scientific Annals, pp. 315-330.
-Kintis, A.A., (1987). "Alternative Specifications for the Wage-Price Guidepost Theory", ESSAYS IN MEMORY OF PINDAROS CHRISTODOULOPOULOS, PAPAZISIS PRESS, Athens, pp. 186-203.
-Kintis, A.A., (1988). "Patterns of Consumption Expenditures in Greece", ASOEE, SCIENTIFIC ANNALS, Athens, pp. 197-217.
-Κιντής, Α.Α., (1995). "Μεταποιητική Βιομηχανία: Επιδόσεις, Κρίση, Προοπτικές(;)", 2004, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ, Αθήνα, σελ. 527-588.
-Κιντής, Α.Α., (1997). "Το πρόβλημα Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας", στο ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Αθήνα.
*Μονογραφίες:
-Κιντής, Α.Α., (1966). Η Περιφερειακή Βιομηχανική Ανάπτυξις εις τα Πλαίσια του 5ετούς Προγράμματος Αναπτύξεως της Ελλάδος, 1966-1970, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, Αθήναι, σελ. 145.
-Kintis, A.A., (1968), An Econometric Analysis of the Growth Process of Greek Manufacturing (Ph.D. Thesis, UNIVERSITY OF MANCHESTER, pp. 270).
-Κιντής, Α.Α., (1971). Η θεωρία Συμπεριφοράς του Καταναλωτού και της Ζητήσεως, Αθήναι, σελ. 140.
-Κιντής, Α.Α.,(1972). Μορφαί και Ισορροπία της Αγοράς, Αθήνα, σελ. 132.
-Kintis, A.A., (1973). The Demand for Labor in Greek Manufacturing: An Econometric Analysis, CENTER OF PLANNING AND ECONOMIC RESEARCH, Athens, pp. 180.
-Κιντής, Α.Α., (1980). Η Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα: Ανατομία και σκέψεις για την αναδόμησή της, Αθήνα, Γκούντεμπεργκ, σελ. 240.
-Κιντής, Α.Α., (1982). Ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας: Επιτεύξεις, Προβλήματα, Προοπτικές, Αθήνα, Γκούντεμπεργκ, σελ. 180.
-Κιντής, Α.Α., (1993). [Με Α.Σκούρα, Σ.Λιούκα και Π. Μηλιώτη]. Παραγωγή ή Εισαγωγή Προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας; Η Περίπτωση του Τηλεπικοινωνιακού Υλικού, Αθήνα, Παπαζήσης, σελ.175.
-Kintis, A.A. and Vernadakis, N. (1994). Ex Ante Appraisal of the Greek Regional Development Plan, COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES, Directorate-General for Regional Policies (DG XVI), Brussels, pp. 64.
-Kintis, A.A. and Refenes, A. Applied Financial Econometrics, KLUWER ACADEMIC (forthcoming).
-Κιντής, Α.Α.(2001). Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Πορεία του προς τον 21ο αιώνα, υπό έκδοση, σελ. 200.
*Διδακτικά συγγράματα:
-Κιντής Α.Α.,(1974). Οικονομετρική Θεωρία, τόμος Α, Αθήνα, σελ. 350.
-Κιντής, Α.Α., (1980). Εφαρμογές Οικονομετρίας, Οικονομικό, Αθήνα, σελ. 250.
-Κιντής, Α.Α.,(1982). Οικονομετρία, τόμος Α, ΑΘΗΝΑ, Γκούντεμπεργκ, σελ. 320.
-Κιντής, Α.Α. και Πουρναράκης Ε., (1987). Αρχές Οικονομικές Ανάλυσης, Οικονομκό, Αθήνα, σελ. 510.
-Κιντής, Α.Α. και Yamane, T., (1989). Μαθηματικά για οικονομολόγους, Αθήνα, Γκούντεμπεργκ, σελ. 524.
-Κιντής , Α.Α. και Yamane T, (1993). Τα Μαθηματικά της Βελτιστοποίησης. Γκούντεμπεργκ, Αθήνα, σελ. 262.
-Κιντής, Α.Α. (1993). Μέθοδοι Προβλέψεων (για Οικονομικές Επιχειρηματικές Αποφάσεις).Πρόκειται για μετάφραση του βιβλίου Business Forecasting Methods του Καθηγητή J. Jarrett, Γκούντεμπεργκ, Αθήνα, σελ. 450.
-Κιντής, Α.Α., (1994). Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, Γκούντεμπεργκ, Αθήνα, σελ. 262.
-Κιντής, Α.Α., (1994). Οικονομετρικές και Στατιστικές Μέθοδοι, Γκούντεμπεργκ, Αθήνα, σελ. 602.
-Κιντής, Α.Α., (1995). Σύγχρονη Στατιστική Ανάλυση, τόμος Α, Γκούντεμπεργκ, Αθήνα, σελ. 365.
-Κιντής, Α.Α. και Πουρναράκης Ε., (1995). Εισαγωγή στην Οικονομική¨τόμος ΙΙ, Μικροοικονομία, Αθήνα, σελ. 406.
*Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Έκδοσης Συλλογικών τόμων:
-2004, Η Ελληνική Οικονομία στο Κατώφλι του 21ου Αιώνα (1995).
Σχεδιασμός, Επιμέλεια, Εκτενής Εισαγωγή, Ανδρέας Κιντής. Πρόκειται για συλλογικό έργο, 800 σελ., έκδοση της Ιονικής Τράπεζας της Ελλάδας.
-Το Παρόν και το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας (1997). Σχεδιασμός, Επιμέλεια, Εκτενής Εισαγωγή, Ανδρέας Α. Κιντής. Πρόκειται για συλλογικό έργο τριών τόμων, 1350 σελ., προϊόν σχετικού Συνεδρίου, εκδότης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
-Οικονομικές Προτεραιότητες στο Κατώφλι του 21ου αιώνα (2000). Σχεδιασμός, Επιμέλεια, Εισαγωγή, Α. Κιντής και Α. Σκούρας. Πρόκειται για συλλογικό έργο, 400 σελ., προϊόν του Συνεδρίου: Συνάντηση των Αθηνών 1999.
-GLOBAL FINANCIAL MARKETS AND ECONOMIC DEVELOPMENT (2000). Edited by Kintis, A.A., Paraskevopoulos, C.C. and Georgakopoulos T. Πρόκειται για συλλογικό έργο, 254 σελ. προϊόν Συνεδρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου York του Καναδά, εκδότης APF Press.
                             ΔΙΑΒΑΣΤΕ://sinenteukseis.blogspot.com/2013/05/blog-post.html
                                    €€   ●► « » ◄ ▼▲  $  €€  $  ●►  ▲▼◄ « » ●► €€
                                    ΠΗΓΗ://www.ellinismos.gr/content/κιντησ-ανδρεασ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου