Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα η συζήτηση με θέμα:«Ενεργειακή μετάβαση & τοπική αυτοδιοίκηση», που διοργανώνει το «Τhink Τank» των Γερμανών ΟΙΚΟσυμφεροντοΛΟΓΩΝ

 Εμπρός, εμπρός να γίνει πράξη ο «πράσινος» Ιμπεριαλισμός!
Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι οι Δήμοι έχουν έσοδα περίπου 9 δις ευρώ κάθε χρόνο από οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. 
Στην Ελλάδα η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο, προβλέπεται όμως να επισπευσθεί στα επόμενα χρόνια, χάρη στο πρόσφατο νομικό πλαίσιο που προβλέπει και ευνοεί τη δημιουργία «Ενεργειακών Κοινοτήτων» με τη συμμετοχή Δήμων και πολιτών 
                      ---------------------------------------------------
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζητούν και διαπραγματεύονται την ενεργειακή μετάβαση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, χιλιάδες Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους - προς όφελος και με τη συμμετοχή των πολιτών τους. 
Ασκούν πολιτικές και επενδύουν στους κρίσιμους τομείς όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους και την τοπική κοινωνία. 
Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστιθέμενη αξία που παραμένουν στην περιοχή, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να ασκήσουν μεταξύ άλλων πολιτικές για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την οποία υφίστανται πολίτες κυρίως από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και όχι μόνο.
Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι οι Δήμοι έχουν έσοδα περίπου 9 δις ευρώ κάθε χρόνο από οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.
Στην Ελλάδα η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο, προβλέπεται όμως να επισπευσθεί στα επόμενα χρόνια, χάρη στο πρόσφατο νομικό πλαίσιο που προβλέπει και ευνοεί τη δημιουργία «Ενεργειακών Κοινοτήτων» με τη συμμετοχή Δήμων και πολιτών. 
Για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών, από την Ελλάδα και την Γερμανία σε αυτό το πεδίο, διοργανώνουμε σχετική συζήτηση εργασίας
Συγκεκριμένα, στην συζήτηση εργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θα συζητηθούν εργαλεία, οργανωτικά μοντέλα και καλά παραδείγματα για την προώθηση της αποκεντρωμένης ενεργειακής μετάβασης από τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εισαγωγή
Όλγα Δροσου / Kυριακή Μεταξα, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας
Παρουσιάσεις: (έκαστη 8 λεπτά)
Ο δήμος ως εμπνευστής της ενεργειακής μετάβασης σε τοπικό επίπεδο
Frank Baur, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Τεχνικών και Οικονομίας Σααρλαντ /IZES (tbc)
Ενεργειακές Κοινότητες και Δήμοι
Βασίλης Kίλλιας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
Ενεργειακή αποδοτικότητα και αύξηση των ΑΠΕ - δυο πλευρές του νομίσματος
Jutta Kneißel, Πρόεδρος Ενεργειακού Συνεταιρισμού Schotten
Ενεργειακή φτώχεια: Aιτίες, προτάσεις αντιμετώπισης
Ελευθερία Τουλουπάκη, Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΙΝΖΕΒ)
Δήμοι και ηλιακή κοινωνική πολιτική
Τάκης Γρηγορίου, Greenpeace Ελλάδας                           
Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις παρευρισκόμενων εκπροσώπων Δήμων και συζήτηση.
Συντονισμός συζήτησης: Alice Κοροβέση, INZEB
__________________________________________
Πληροφορίες για τη συζήτηση εργασίας:
Κυριακή Μεταξά, kyriaki.metaxa [@] gr.boell.org, +30 2310 282829

                                                        €   ●► « » ▲▼◄  $
                 ΠΗΓΗ://gr.boell.org/el/2018/10/09/energeiaki-metavasi-kai-topiki-aytodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου