Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον «μακεδονικό» λαό, υποστηρίζει ο Ζάεφ!

       Προειδοποιεί & με αποπομπή τον Ιβάνοφ!!!
«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση. Είμαι πολιτικός που υπηρετεί τους πολίτες. Έκανα μια συμφωνία, που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Είχαν ήδη γίνει πολλές διαπραγματεύσεις πριν από μένα κι αν ήταν εύκολο θα είχε γίνει μια συμφωνία. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα οι πολίτες έχουν μια ευκαιρία και θα αποφανθούν οριστικά σε δημοψήφισμα», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες και ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή της χώρας.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5 TV εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ευρεία πλειοψηφία θα στηρίξει αυτές τις προοπτικές που είναι εφικτές για τη «Μακεδονία»».
«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος», είπε, «είναι η κορύφωση της δημοκρατίας αναφορικά με ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα κι οι πολίτες θα σκεφθούν και θα προσδιορίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στο παρελθόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στην διοργάνωσή του και ο Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει», δήλωσε.
Ο κ. Ζάεφ μάλιστα, αναφερόμενος στον Ιβάνοφ, δήλωσε ότι ενδέχεται να επιδιώξει να εκκινήσει διαδικασία για αποπομπή του από την προεδρία, σε περίπτωση που αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, αν αυτή περάσει από το δημοψήφισμα.
Για να καθαιρεθεί, πάντως, από το αξιώμά του ο Ιβάνοφ, θα πρέπει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 τόσο στη Βουλή, όσο και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι η πρώτη που αποδέχεται το erga omnes. 
Το 2012 και το 2013 ο Νίκολα Γκρούεφσκι αποδέχθηκε για συνολική χρήση το όνομα Ανω και Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχθηκε ενοχλημένη σφόδρα από τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ επωφελής για τη χώρα του. 
«Με τη συμφωνία», υπογράμμισε «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” λαό με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».
Σημείωσε επίσης «πιστεύω σ’ αυτή τη συμφωνία, γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, πονά και αγγίζει την ψυχή γιατί θα έχουμε συνταγματική αλλαγή του ονόματος και μου είναι ξεκάθαρο αυτό, αλλά σε τελική ανάλυση είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Την ίδια ώρα η Ελλάδα μας αναγνωρίζει ως λαό, αναγνωρίζει τη γλώσσα μας, έχουμε έναν “μακεδονικό” λαό, μια “μακεδονική” γλώσσα. Επιτέλους υλοποιείται η μακραίωνη φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε μια δική μας χώρα, αναγνωρισμένη από όλους».
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι πολίτες της χώρας του θα επιλέξουν σοφά και πως η μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξει τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό, που σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία πει ότι η συμφωνία πρέπει να ισχύσει τότε η συμφωνία θα ισχύσει αλλά αν η πλειοψηφία εκφραστεί διαφορετικά τότε η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
                                                                              kathimerini.gr
                                                                         € $  ●► « » ▲▼◄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου