Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

«Ανησυχούν» για την πόλωση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι Ευρωβουλευτές

Το ΕΚ υιοθέτησε τέσσερα ψηφίσματα αξιολογώντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλαν μέσα στο 2014 η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ. 
Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τα επίμονα προβλήματα στην περιοχή αναφορικά με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά, τις διακρίσεις, τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τα φαινόμενα πόλωσης στον πολιτικό χώρο ενώ χαιρέτισαν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
                                                                     ΠΓΔΜ
Το ΕΚ ζητά για ένατη φορά από το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ υπογραμμίζει στο ψήφισμα που υιοθέτησε ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να υπονομευθεί η αξιοπιστία της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ για τη διεύρυνση
Η Ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ χρειάζεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο ζήτημα του ονόματος και να διευκολύνει το διάλογο για τον τερματισμό του πολιτικού κλίματος πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος. 
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επιτάχυνση εφαρμογής της ευρωπαϊκής ατζέντας και να εξασφαλίσουν μία εποικοδομητική πολιτική συνεργασία.

                                                               Σερβία

Στο ψήφισμά του για τη Σερβία, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη δέσμευση της νέας σερβικής κυβέρνησης στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και την εποικοδομητική προσέγγισή της στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. 
Η διαδικασία ένταξης θα πρέπει, ωστόσο, να είναι πιο διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος. 
Η Σερβία χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος, την αύξηση της διαφάνειας στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης και την ευθυγράμμιση της εξωτερικής της πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της με αυτήν της ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.
                                                              Κόσοβο
Το τέλος του εξάμηνου πολιτικού αδιεξόδου στο Κόσοβο σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα που υιοθέτησαν για το Κόσοβο
Το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει τα τεθούν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, σημειώνει το ΕΚ, ζητώντας από το Συμβούλιο να εγκρίνει, στις αρχές του 2015, την απόφαση υπογραφής της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με το Κόσοβο, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
                                                                 Μαυροβούνιο
Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει το Μαυροβούνιο και τονίζουν ότι είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που προχωρά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανοίγοντας και κλείνοντας προσωρινά κεφάλαια διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται. 
Χαιρετίζουν την πλήρη ευθυγράμμιση του Μαυροβουνίου με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, επισημαίνουν όμως ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς, της διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Όλα τα μη νομοθετικά ψηφίσματα υιοθετήθηκαν με ανάταση χειρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου