Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Υπέρ μιας μεγάλης συμμαχίας Πράσινων, Αριστεράς & Κεντρώων τάσσεται, ο Γιώργος Καραμέρος

O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι μπορεί να συμμετάσχει
σε μια συμμαχία με Πράσινους & Κέντρο
Υπέρ μιας μεγάλης συμμαχίας Πράσινων, Αριστεράς & Κεντρώων τάσσεται ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Καραμέρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο ΣΤΕΡΓΙΟ ΖΙΑΜΠΑΚΑ για την «ΕΦημερίδα των ΣΥΝτακτών»
«Η αυτόνομη πορεία των Οικολόγων Πράσινων στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να οριοθετήσει ορθά τη μεταξύ μας συνεργασία και αφετέρου να πείσει ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη συμμαχία Πράσινων Αριστεράς και Κεντρώων στην Ελλάδα.
Και στους Κεντρώους συνυπολογίζω και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων» αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες ώρες πριν από το τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
1Πώς αποτιμάτε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της στήριξης των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) στην κυβερνητική πλειοψηφία;
Mέλη του κόμματος θεωρούν ότι οι ΟΠ έγιναν θεατές μιας σχεδόν ουσιαστικής συνέχειας των παρωχημένων πολιτικών του παρελθόντος, που μεταξύ άλλων υποθήκευσαν περιβαλλοντικά αγαθά.
Η άποψή σας;

Οι πολίτες επιβράβευσαν στην κάλπη την προγραμματική μας σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τον απεγκλωβισμό από τα δεσμά της διαπλοκής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η συνεργασία προέκυψε μετά από κοινή συμφωνία σε 22 πάγιες οικολογικές θέσεις.
https://www.efsyn.gr/arthro/o-syriza-prepei-na-peisei-oti-mporei-na-symmetashei-se-mia-symmahia-me-prasinoys-kai-kentroΕίναι δεδομένο ότι η στήριξη των ΟΠ στην κυβερνητική πλειοψηφία δε έχει αποδώσει μέχρι σήμερα στη βάση των συμφωνηθέντων.
Πτυχές αυτής της συμφωνίας που αναφέρονται στα κοινωνικά δικαιώματα, τα δάση, τα απορρίμματα, την κοινωνική οικονομία κ.ά., έχουν ήδη δρομολογηθεί ή και υλοποιηθεί, αλλά μόνο αποσπασματικά.
Κάθε εκλογική συμμαχία πάντως για να έχει μέλλον οφείλει να διαπνέεται από κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ηγεμονικά τους Οικολόγους και εδώ θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και οι εκπρόσωποί μας στην κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας.
2Στο επικείμενο συνέδριο των ΟΠ αναμένεται να συζητηθεί πρόταση για αυτόνομη κάθοδο του κόμματος σε ενδεχόμενες έκτακτες εθνικές εκλογές. Μοιάζει από μόνο του κάτι τέτοιο να ηχεί σαν «συναγερμός» για την συνεργασία ΟΠ-ΣΥΡΙΖΑ... Τι λέτε;
Είμαστε διαφορετικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε συνιστώσα του. Ούτε κανενός άλλου.
Οι Οικολόγοι – Πράσινοι είναι αυτόνομος πολιτικός χώρος, όπως και σε όλη την Ευρώπη, με διακριτή πολιτική θεώρηση και πρακτική όχι μόνο για την κατανομή του πλούτου αλλά και τον τρόπο παραγωγής του.
Η συμπόρευση δεν είναι ποτέ δεδομένη, αλλά αντικείμενο διαρκούς πολιτικής διαβούλευσης, όπως συμβαίνει και στο επίπεδο του ευρωκοινοβουλίου με Πράσινους, Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες.
Η αυτόνομη πορεία των Οικολόγων Πράσινων στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα  είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ αφενός να οριοθετήσει ορθά τη μεταξύ μας συνεργασία και αφετέρου να πείσει ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη συμμαχία Πράσινων, Αριστεράς και Κεντρώων στην Ελλάδα. Και στους Κεντρώους συνυπολογίζω και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων.
3Υπό τους υφιστάμενους μνημονιακούς περιορισμούς, υπάρχει περιθώριο για πράσινες πολιτικές και για ένα νέο περιβαλλοντικό και παραγωγικό πρότυπο;
Ασϕαλώς και υπάρχει περιθώριο.
Τα οικολογικά και κοινωνικά κινήματα δεν κάμπτονται και δεν αποδέχονται τις κυρίαρχες αξίες ως παγιωμένες και αμετάβλητες.
Οφείλουν να διεκδικούν και να προτείνουν άλλους τρόπους ζωής και πολιτικής, δίνοντας και κερδίζοντας μάχες στο πεδίο των πολιτισμικών αντιλήψεων.
Για να το καταφέρουμε όμως αυτό απαιτείται να βρισκόμαστε καθημερινά στον πολιτικό στίβο, αναπροσαρμόζοντας τα μέσα και τις επιδιώξεις μας, παραμένοντας, πιστοί στις αρχές και τα πιστεύω μας.
Η κυβέρνηση, όμως, έχει πιο επείγουσες αδυναμίες πέρα από τα οικολογικά ζητήματα. Καθυστερεί σε καίρια θέματα, χάνει το παιχνίδι της επικοινωνίας με τυφλές συγκρούσεις και άτσαλες έως αμφισβητήσιμες επιλογές.
4Ας περάσουμε σε ένα αυτοδιοικητικό θέμα. Το νέο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δέχεται έντονη κριτική. Υπάρχει ολιγωρία από πλευράς δήμων στην κατάρτιση σχεδίων. Δεν υπάρχει όμως ευθύνη και στην περιφερειακή αρχή που το σχέδιο παραμένει ατελές 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη καθηκόντων;
Παρόλα αυτά το ϕλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα υπόδειγμα καλής πρακτικής της συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής.
Αντικαταστήσαμε ένα αποτυχημένο μοντέλο και έναν πολυδάπανο σχεδιασμό με ένα πρότυπο οικολογικό και αποκεντρωμένο δημόσιο μοντέλο.
Πρόκειται για επιλογή που προστατεύει τη δημόσια υγεία, εξορθολογεί το κόστος διαχείρισης προς όφελος των πολιτών και προωθεί οικονομικά βιώσιμες και περιβαλλοντικά αποδεκτές επενδύσεις. 
Έχουμε, πλέον, εγκεκριμένο και υπό χρηματοδότηση Περιφερειακό σχεδιασμό, συμβατό  με τον εθνικό σχεδιασμό και τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία με θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές αγκυλώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις στάθηκαν τροχοπέδη στους ρυθμούς που θα θέλαμε, και επιθυμούν οι πολίτες από εμάς, να λειτουργήσουμε.
ΠΗΓΗ:www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου