Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Μαζί με τη ΓΙΟΒΑΝΝΑ αύριο στις 9:00 μ.μ. στο «ΙΔΙΟΜΕΛΟ»


Μια βραδιά μαγική προβλέπεται τη Δευτέρα το βράδυ, στις 23 Ιανουαρίου 2017. 
 Η Γιοβάννα έρχεται στο Ιδιόμελο με μουσική και ποίηση, για να μοιραστεί τραγούδια της αγαπημένα, τραγουδισμένα με το μοναδικό της τρόπο, και ποιήματα  από το πλούσιο ποιητικό της έργο. 
Στο πιάνο την συντροφεύει ο Χρήστος Κουμούσης, ενώ ποιήματά της θα διαβάσει η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου.
Έναρξη: 21.00
Είσοδος: 10 ευρώ (με κρασί)
Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, 
Ελευθερίου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι, κοντά στον ΗΣΑΠ.
=======================================================
            Κι ένα μικρό βιογραφικό για την πολυδιάστατη καλλιτεχνική της προσωπικότητα:
                                                              ΓΙΟΒΑΝΝΑ
Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα) γεννήθηκε στην Αμαλιάδα της Πελοποννήσου και κατάγεται απο το Σοποτό Καλαβρύτων. Πατέρας της ο διακεκριμένος ζωγράφος Κώστας Φάσσος. Από μικρό παιδί τραγουδούσε. Στα τα οχτώ της χρόνια μπήκε στη σπουδή της μουσικής. ( Παιδικές χορωδίες, πιάνο, μπαλέτο κ.λ.π. ) Στα δεκατέσσερά της άρχισε σπουδές όπερας, στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με άριστα και βραβείο. Παράλληλα, απο χόμπυ, άρχισε και εκπομπές ελαφρού τραγουδιού στο τότε ΕΙΡ. Τελικά την κέρδισε οριστικά στο έντεχνο ελαφρό τραγούδι. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους γνωστούς έλληνες συνθέτες της τότε ελαφράς μουσικής. Τον Μίκη Θεοδωράκη σε συναυλίες και την πρώτη εκτέλεση σε δίσκο του : «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» και της «Μυρτιάς» σε ενοσχήστρωση του Μάνου Χατζηδάκι, όπως και με τον Σταύρο Ξαρχάκο στην πρώτη εκτέλεση σε δίσκο του τραγουδιού του: «Χόρεψαν τ’ άσπρα πουλιά» καθώς και σε πολλά τραγούδια του Σπήλιου Μεντή. Έλαβε μέρος σε όλα τα ελληνικά φεστιβάλ αποσπώντας κάθε φορά βραβείο, δίσκους και εμφανίσεις, ενώ ο δρόμος για μια διεθνή καριέρα, είχε κιόλας ανοίξει. Μετά το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ της Πολωνίας με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα σε στίχους Κώστα Κινδύνη: «Τι κρίμα», προσκλήθηκε τρεις φορές στη Σοβιετική ένωση, όπου και έδωσε με τεράστια επιτυχία πάνω από εκατόν πενήντα συναυλίες συνοδεία μιας από τις συμφωνικές ορχήστρες ελαφράς μουσικής της Μόσχας.
Στις χώρες της Σοβιετίας, έγινε είδωλο: Χιλιάδες θεατές κάθε βράδυ στα κοντσέρτα της, απευθείας μετάδοση τους από τα τηλεοπτικά δίκτυα, δίσκοι που κυκλοφόρησαν κατά εκατομμύρια, εκδηλώσεις προς τιμήν της ενώ στη Γεωργία [ Δώδεκα χιλιάδες άτομα σε κάθε συναυλία της], πολλοί νέοι γονείς, βάφτιζαν τα κορίτσια τους με το όνομά της.
Για δυο χρόνια συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό σταθμό Γενεύης, τον οποίο και εκπροσωπούσε σε συναυλίες στην Ευρώπη με τον τίτλο Musique aux Ghamps Elysees. Τότε ήταν που της δόθηκε η ευκαιρία, κατόπιν διαγωνισμού, και εκπροσώπησε [1965] την Ελβετία στο Grand Prix της Eurovision. Εκανε πολλούς δίσκους στη Γερμανία [ένας δίσκος της ξεπέρασε τις 500.000 όπου και υπήρξε και fun club δικό της], όπως και σε Γαλλία, Ιταλία και εκτός από την Ευρώπη, ταξίδεψε για εμφανίσεις από Ισραήλ, μέχρι και Βραζιλία.
Και κάποτε ο δρόμος της ζωής της άλλαξε. Μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, [σύζυγος πια του δικηγόρου Δημήτρη Καλπαξή] ξεκίνησε τη πρώτη απόπειρά της στο χώρο του Λόγου, με την ποιητική συλλογή "Να προλάβω". (1976). Ακουλούθησαν οι συλλογές: " Θα σου μιλήσω" (1980) και "Ψηλαφίζοντας" (1982), όλες με θαυμάσιες κριτικές.
[Πριν χρόνια ασχολήθηκε και με το στίχο. Ενας δίσκος « Ο δικός μου κόσμος» με δώδεκα δικά της τραγούδια -στίχοι μουσική- είδε το φως το 1981.
Το 2008 εκδόθηκε από τον Κέδρο η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Κατάσαρκα» η οποία κοσμείται με έργα του Ζωγράφου και Ακαδημαϊκού Δημήτρη Μυταρά.
Στις έξι Οκτωβρίου 2011, ταξίδεψε στη Γεωργία του Καυκάσου προσκεκλημένη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και του Δημάρχου της Τιφλίδας, προκειμένου να τραγουδήσει στο μεγάλο γκαλά για την τριήμερη γιορτή της Πρωτεύουσας, και να αναγορευθεί σε επίσημη τελετή από το Δήμαρχο ως Επίτιμη Πολίτιδα της Τιφλίδας, παραδίδοντάς της το κλειδί της Πρωτεύουσας. Εκείνες τι μέρες ο Πατριάρχης Ηλίας ο Β΄ την κάλεσε στο Πατριαρχείο και της φόρεσε δαχτυλίδι στο χέρι.
Στις 17 Οκτωβρίου 2011, κυκλοφόρησε το δέκατο όγδοο βιβλίο της και δέκατο μυθιστόρημα της: «Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας» από τις εκδόσεις Κέδρος. Μυθιστόρημα που ξετυλίγεται κοινωνικά και ιστορικά, από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα μέχρι και την βραδιά της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές του Δεκεμβρίου 1014 κυκλοφόρησε το ενδέκατο μυθιστόρημά της και δέκατο ένατο βιβλίο της «Ο κόμπος.», εκδόσεις Άγκυρα. Και παράλληλα, αυστηρά επιλεκτικά, ξαναγύρισε στο τραγούδι με ρεσιτάλ συνοδεία πιάνου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. [4 – 12 – 2014], στο Aγγέλων Βήμα κ.α. Παρουσίαση του βιβλίου της «ο Κόμπος», και ρεσιτάλ ταυτόχρονα θα δώσει στο Atheneum, στις 18 Μαρτίου 2015.
Παράλληλα την ίδια saison, ανεβάστηκε στο θέατρο «Παραμυθία», ο μονόλογός της «Γενέθλια» ερμηνευμένος από την ηθοποιό Άντα Χρηστίδου.

Εικοστός τίτλος της η ποιητική συλλογή «Άχρονος καιρός», εκδόσεις Κέδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου