Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Όλιβερ Στόουν:«Δεν είμαστε υπό απειλή... Εμείς είμαστε η απειλή»!

Ο Όλιβερ Στόουν μιλάει σε συνέντευξη Τύπου για την προώθηση του νέου βιβλίου του για την Αμερικανική ιστορία 
Καθώς εγκαινιάζει τη νέα τηλεοπτική σειρά του προσφέροντας μια κριτική θεώρηση της εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό, ο σκηνοθέτης λέει στο MEE ότι δεν το έβλεπε πάντα με αυτόν τον τρόπο.
Οι Αμερικανικές διαμάχες είναι το φόρτε του Όλιβερ Στόουν.
Ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ έχει στρέψει τις κάμερές του στη δολοφονία του Τζον Κένεντι, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αλλά, ερευνώντας την τηλεοπτική σειρά του, «Η ανείπωτη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», ήταν η Αμερικανική εκμετάλλευση στη Μέση Ανατολή που τον άφησε με την πιο μόνιμη εντύπωση, είπε στο Middle East Eye την Τετάρτη.
«Όταν μελέτησα την ανείπωτη ιστορία, ένα πράγμα που πραγματικά με χτύπησε σκληρά ήταν η ιστορία της συμμετοχής μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Στόουν.
«Ήταν μια φαύλη συμμετοχή».
Ο Στόουν εντοπίζει το χέρι της Ουάσινγκτον στην περιοχή πίσω στη δεκαετία του 1930, αλλά ο ίδιος λέει ότι κορυφώθηκε όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέστειλε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Κουβέιτ μετά την Ιρακινή εισβολή του 1990.
Η Σοβιετική Ένωση είχε πρόσφατα καταρρεύσει και η περιοχή ήταν ορθάνοιχτη σε μια μοναχική υπερδύναμη, είπε.
Ποτέ δεν φύγαμε από εκεί. Μόλις είμασταν μέσα, είμασταν μέσα για πάντα”, είπε ο Στόουν.
Έχουμε αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, δημιουργήσαμε χάος. Και μετά κατηγορούμε την ISIS για το χάος που δημιουργήσαμε”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (IS) ...

Ο Στόουν ερεύνησε και έγραψε τη σειρά και το βιβλίο με τον Πήτερ Κούζνικ, υπότροφο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, που ειδικεύεται στις πυρηνικές επιθέσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία που έληξαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Είναι όλα για το πετρέλαιο. Θυμάστε το αυτοκόλλητο: Τι κάνει το πετρέλαιο μας κάτω από την άμμο τους;» είπε ο Κούζνικ στο ΜΕΕ.
Η πείνα της Ουάσιγκτον για πετρέλαιο θεμελιώνει τη συμμαχία της με τη Σαουδική Αραβία, το πραξικόπημα της CIA κατά του Ιρανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ το 1953 και την υποστήριξή της για αντισοβιετικούς θρησκευτικούς μαχητές στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, είπε.
«Δημιουργούμε αυτά τα χάλια, μετά έχουμε ένα μεγάλο στρατιωτικό σχέδιο για την επίλυσή τους. Και οι στρατιωτικές λύσεις απλά δεν λειτουργούν», είπε.
Οι απόψεις του Στόουν και του Κούζνικ δεν είναι πιθανό να σηκώσουν τα φρύδια στους δρόμους του Καΐρου, τη Μόσχα ή το Παρίσι.
Αλλά στις ΗΠΑ δεν είναι mainstream.
Με τον τρόπο που τα λέει ο Στόουν, οι Αμερικανοί ζουν σε μια φούσκα και τρέφονται με το κουτάλι με πληροφορίες από ένα σχολικό σύστημα, πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης που απεικονίζουν τις ΗΠΑ ως φάρο σταθερότητας και μια δύναμη για το καλό στον κόσμο.
Σε ένα διάσημο παράδειγμα, ο πρώην Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποκάλεσε τις ΗΠΑ μια “λαμπρή πόλη πάνω σε ένα λόφο”.
«Είναι πολύ παρήγορο να είσαι Αμερικανός», είπε ο Στόουν.
“Έχεις την αίσθηση ότι είσαι ασφαλής και έχεις την ευημερία των υλικών αγαθών, και ότι έχεις εχθρούς παντού - Ρωσία, Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
“Μπαίνεις σε αυτό το κουκούλι όπου έχεις μια μεγάλη χώρα, δύο ωκεανούς, αλλά ότι είσαι πάντα υπό απειλή”.
Ο Στόουν λέει ότι το καταλαβαίνει αυτό γιατί το έζησε κι ο ίδιος.
Ανατράφηκε στη Νέα Υόρκη, ο γιος ενός Ρεπουμπλικανού χρηματιστή, του Λούις Στόουν. Ήταν πάντα δημιουργικός - συχνά έγραφε μικρά έργα για να διασκεδάσει την οικογένειά του - αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησε το πώς οι δάσκαλοι της ιστορίας του φούσκωναν τις ΗΠΑ, είπε.
Είχα πάρει μόνο ένα μέρος της ιστορίας, το οποίο τόνισε την Αμερικανική εξαίρεση, την Αμερική ως μια ανιδιοτελή και ευεργετική χώρα στον κόσμο”, είπε.
Το 1967, ο Στόουν πήγε εθελοντής να πολεμήσει στον Αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στο Βιετνάμ. Πληγώθηκε δύο φορές και τιμήθηκε με το Χάλκινο Αστέρα για τον ηρωισμό του και την Πορφυρή Καρδιά για τις υπηρεσίες του.
“Ήρθα πίσω από το Βιετνάμ σε αμηχανία, εντελώς μπερδεμένος σχετικά με το τι συνέβαινε εκεί”, είπε. “Αλλά πήρα μια βαριά δόση της διγλωσσίας, του στρατιωτικού τρόπου ομιλίας”.
Ξεκίνησε τις ερωτήσεις και την ανάγνωση επάνω στην «προοδευτική ιστορία» την ίδια στιγμή που σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υπό τον Μάρτιν Σκορτσέζε και άλλους δασκάλους, είπε.
Αυτές οι ιδέες έθρεψαν τον πολιτικά προσανατολισμένο κινηματογράφο του στη δεκαετία του 1980.
Το Salvador (1986) ήταν για έναν πόλεμο της δεκαετίας του 1980 στην Κεντρική Αμερική. 
Το Platoon (1986), το σκηνοθετικό επίτευγμα του Στόουν, δραματοποίησε τη θητεία ενός νεαρού στρατιώτη στο Βιετνάμ, με πρωταγωνιστή τον Τσάρλυ Σην.
Συνέχισε διερευνώντας αυτόν τον πόλεμο στο Born on the 4th of July (1989), με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. 
Το JFK (1991) έδειξε τις θεωρίες συνωμοσίας του σχετικά με τη δολοφονία του πρώην προέδρου. 
Ταινίες όπως το Νίξον (1995) και το W (2008) αντιμετώπισαν μετέπειτα διοικητές.
Η κυκλοφορία της ταινίας του για τον πληροφοριοδότη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν έχει καθυστερήσει μέχρι το 2016, είπε.
Έχει επίσης πάρει συνέντευξη από ξένους πολιτικούς που αψηφούν την Ουάσινγκτον – από τον Κουβανό επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο στον διωγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Στόουν λέει ότι θέλει να αντιμετωπίσει το “εκπαιδευτικό έγκλημα” της παραπλάνησης των Αμερικανών μαθητών.
«Η Αμερικανική εξαίρεση θα πρέπει να βγει έξω από τα προγράμματα σπουδών μας», είπε.
«Δεν είμαστε υπό απειλή. Εμείς είμαστε η απειλή».
                             
                                                                  Πηγή:www.offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου