Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Οι νέες χρήσεις στο «Golden Hall», η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων & το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Ο χαρακτηρισμένος ως χώρος Πρασίνου που το 2004 έγινε Διεθνές Κέντρο Τύπου (IBC) & μετεξελίχθηκε σε προκάτ Χρυσωρυχείο της Lamda Development του ομίλου Λάτση
Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αττικής Γιώργου Καραμέρου 
Να ζητηθεί & η άποψη του Δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου για το ζήτημα της Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νέων χρήσεων στο Golden Hall (Ολυμπιακό μουσείο, ενυδρείο, νέα καταστήματα, παιδότοποι κλπ)αποφάσισε μετά την θετική εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, η διοικούσα παράταξη της Περιφέρειας Αττικής
Οπως είναι ευνόητο μετά από την συζήτηση που διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαρτίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα απεσύρθη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κ. Γιώργος Καραμέρος(παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οπτικό υλικό από την περιοχή), ανέφερε τα εξής:
Παρακολούθησα προσεκτικά την θετική εισήγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις νέες χρήσεις στο εμπορικό κέντρο Golden Hall από τον κ. Αναγνωστόπουλο.
Θα χρειαζόμουν ένα ολόκληρο Περιφερειακό συμβούλιο για το ιστορικό αυτής της εγκατάστασης αλλά απόψε συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα και όχι σε βάθος δεκαπέντε ετών και όσα έχουν προηγηθεί.
Επί του προκειμένου λοιπόν.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνίστανται κυρίως στον κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου λόγω της πολύ πιθανής αύξησης της επισκεψιμότητας του κέντρου...

Και θέλω να σας δείξω πού είναι ακριβώς το πρόβλημα, τις ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου & πώς μπορεί δυνητικά να λυθεί αφού το θέμα παραπεμφθεί και στο Δήμο χωρίς αμφιβολία.
(Δείχνοντας τις φωτογραφίες) 
Αυτές είναι οι δύο είσοδοι του εμπορικού από την κάθοδο της Λεωφόρου Κηφισίας και την οδό Πιτταρά που είναι σαν εσωτερικός δρόμος του ΟΑΚΑ. Η προσβασιμότητα είναι καλή.
Την Κηφισίας όμως με την Πιτταρά την συνδέει η οδός Αρτέμιδος που πάντα έχει σημαντική επιβάρυνση καθώς οδηγεί στον ΟΑΚΑ, στον σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη και στο άλλο εμπορικό κέντρο, το Mall. 
Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου λοιπόν εδώ ενήργησε με τεράστια ανευθυνότητα.
Στο πλαίσιο μιας ανάπλασης προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ περιόρισε το πλάτος της Αρτέμιδος με ποδηλατόδρομο και κυπαρίσσια που κρύβουν την ορατότητα,  με αποτέλεσμα να επικρατεί κυκλοφοριακό χάος και επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια συνθήκες.
Νησίδες έτσι χωρίς σχέδιο που ακύρωσαν μοιραία πριν λίγους μήνες και την προγραμματισμένη τοποθέτηση φαναριού που εξυπηρετούσε το 5ο Δημοτικό σχολείο που βρίσκεται επί της Αρτέμιδος.
Έργο, χωρίς να προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη καθώς ο κ. Πατούλης έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο. 
Πρώτα συρρίκνωσε την Αρτέμιδος και μετά θα κάνει την κυκλοφοριακή μελέτη.
Ως αποτέλεσμα και δεδομένου ότι έχουν συμβεί ήδη μέχρι και τροχαία ατυχήματα, το θέμα έχει φτάσει μετά από καταγγελίες των κατοίκων του Παραδείσου και του Πολυδρόσου Αμαρουσίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέχρι και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας διοίκησης όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Πατούλης.
Επί της ουσίας τώρα προτείνω στον εισηγητή στην θετική γνωμοδότηση να συμπεριλάβει ως όρους την κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου που θα πρέπει λογικά να προβλέπει μονοδρόμηση τμήματος της οδού Αρτέμιδος,  προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και την απόδοση αντισταθμιστικών οφελών της ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου στους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου μέσω του Δήμου.
Αλλά τα αντισταθμιστικά να είναι δεσμευτικά  ότι θα καταλήξουν στους κατοίκους της περιοχής και όχι για άλλες ανάγκες. 
Να το ξαναδούμε το θέμα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ: 213 2100531-4
Fax: 213 2100507
E-mail: perifereiakarameros@gmail.com
Αγ. Παρασκευή, 18/03/2016
____________________________________________________________________
                                                      Η υπόθεση του Golden Hall
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 20/07/2015
Το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου αφορά και η ποινική δίωξη κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση του Golden Hall.
Με εντολή της κυρίας Ράϊκου, οι επίκουροι εισαγγελείς κυρία Αγγελική Τριανταφύλλου και κ. Ιωάννης Σέβης διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία για τη σύσταση υπέρ της εταιρείας «Lamda Development» δικαιώματος επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ IBC» το κυρίως τμήμα του οποίου, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων είχε μετασκευαστεί σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο, Golden Hall, και είχε εκμισθωθεί για 40 χρόνια.
Δεδομένου ότι το τίμημα από την αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που περιήλθε στον λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε στα 81 εκατομμύρια ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ κατηγορείται ότι δεν απέδωσε στο ελληνικό Δημόσιο τους συνολικούς τόκους από την αξιοποίηση του τιμήματος αυτού, ήτοι δεν απέδωσε στο Δημόσιο τους τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του και ανήλθαν στο ποσό των 361.000 ευρώ. 
Αντιθέτως, τους παρακράτησε χωρίς να έχει σχετικό δικαίωμα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξηγήσεις μετά τις απορίες & τα σχόλια που προκάλεσε το τίμημα
Μετά τις απορίες και τα σχόλια που προκάλεσε η σύγκριση του τιμήματος 81 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του IBC όπου στεγάζεται το Golden Hall για 90 χρόνια, με το ενοίκιο των 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που θα εισέπραττε το ελληνικό δημόσιο για τα προσεχή 30 χρόνια (240 εκατ. ευρώ), το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση.
«Σε σχέση με την παραχώρηση για 90 έτη, του Διεθνούς Κέντρου Τύπου (IBC) στην εταιρεία Lamda Δομή του Ομίλου Λάτση, το ΤΑΙΠΕΔ αντιλαμβάνεται την ενδεχόμενη αδυναμία κάποιων να αντιληφθούν τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα και τον τρόπο αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, και σημειώνει τα εξής:
Η αξιοποίηση του IBC υπήρξε το αποτέλεσμα μιας διαφανούς, διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, με εκτεταμένη δημοσιότητα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο και την προσέγγιση δεκάδων ξένων και ελλήνων επενδυτών, μέσω του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση στην αγορά ακινήτων την τελευταία τριετία και την πρώτη αποκρατικοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Το οικονομικό αντάλλαγμα που επιτεύχθηκε, και συγκεκριμένα τα 81 εκατ. Ευρώ με επιπλέον έσοδα έως και 32,4 εκατ. ευρώ, αποτελεί ένα εύλογο και δίκαιο τίμημα για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, σύμφωνα τόσο με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και με την ανεξάρτητη αποτίμηση που διενεργήθηκε από διεθνή και υψηλού κύρους εταιρία, που επιλέχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, και η οποία αποτίμηση ήταν μικρότερη του ανταλλάγματος.
Η όποια σύγκριση του τιμήματος που θα εισπράξει με βεβαιότητα το Δημόσιο σήμερα με ποσά που ενδεχομένως θα εισέπραττε κατά τη διάρκεια των 90 χρόνων, είναι απλοϊκή και παραπλανητική. 
Απλοϊκή διότι φαίνεται να αγνοείται το γεγονός ότι μετά από μια πενταετία έντονης οικονομικής ύφεσης, το λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και η αγορά των εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε έντονη πτώση, με εκατοντάδες κενά εμπορικά καταστήματα στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και μειώσεις μισθωμάτων που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 50%. 
Παραπλανητική διότι φαίνεται να αγνοούνται βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, όπως η αξία του χρήματος στο παρόν και το μέλλον. 
Είναι ενδεικτικό ότι η μελλοντική αξία των σημερινών 81 εκ. ευρώ μετά από 90 χρόνια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με μια μέση απόδοση μικρότερη του 50% της σημερινής απόδοσης των Ελληνικών Ομολόγων.
Τέλος, επισημαίνεται η δέσμευση του προτιμητέου Επενδυτή να αναλάβει και τον πρόσθετο επιχειρηματικό κίνδυνο, πέραν του τιμήματος έως και 112,4 εκ. ευρώ, να επενδύσει επιπλέον 20 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση του χώρου, εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο τις υφιστάμενες εκατοντάδες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, και τις πολύ περισσότερες των προμηθευτών του, αλλά και δημιουργώντας τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου