Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οδεύουν προς την Αλβανία 10 χιλιάδες πρόσφυγες;

Για την  άφιξη πολλών Σύριων μεταναστών από τα σύνορα με την Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000 πρόσφυγες προετοίμασε από τις 26 Φεβρουαρίου το λαό της Αλβανίας, η Υπουργός Ένταξης της γείτονος χώρας Klaida Gjosha 
Βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανική Βουλή έκαναν λόγο για κρυφή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας &Αλβανίας για το θέμα χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτή την υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Ακολούθησε η επίσκεψη της Federica Mogherini  (Υψηλός Αντιπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στις 3 και 4 Μαρτίου στα Τίρανα, η οποία έκανε δηλώσεις για το θέμα των προσφύγων χωρίς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα της για τους πρόσφυγες.
Στην κοινή συνέντευξη με την Mogherini ο πρωθυπουργός Ράμα έκανε μια αινιγματική δήλωση σχετικά με το θέμα των προσφύγων: "Η Aλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα αλλά δεν θα χτίσει τοίχους στα σύνορα"!!!
Στις 7 Μαρτίου επισκέφθηκε την Αλβανία ο γραμματέας για Ευρωπαϊκά θέματα της Ιταλικής πρωθυπουργίας Sanrdo Gozi, με κρυφή ατζέντα που σκεπάστηκε με δηλώσεις περί ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον Αλβανικό τύπο σύμφωνα με τα οποία στα Αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα τοποθετηθούν Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης συνόρων.
 Στις 9 Μαρτίου επισκέφτηκαν την Αλβανία ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και εκπρόσωποι της ηγεσίας της Ιταλικής Guardia di Financa οι οποίοι συναντήθηκαν αντίστοιχα με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας και τον Αρχηγό της Αλβανικής Aστυνομίας.
Επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις υποψίες για ενδεχόμενη άφιξη προσφύγων στην Αλβανία από την Ελλάδα.
Το περιοδικό "The Economist" με άρθρο στις 8 Μαρτίου, προειδοποιησε ότι οι πρόσφυγες μπορεί να περάσουν προς την Αλβανία και γι' αυτό το λόγω 
η Αλβανική μαφία έχει αρχίσει να αγοράζει φουσκωτά σκάφη για την λαθραία μεταφορά τους προς την Ιταλία.του Καραμπουρούν προκαλώντας το θάνατο 29 λαθρομεταναστών.
============================================================
Αποτέλεσμα των προαναφερομένων να εκπλαγεί δυσάρεστα η ελληνική κοινή γνώμη, με την είδηση ότι στα ελληνοαλβανικά σύνορα κατέφθασαν Ιταλοί καραμπινιέροι που θα συνδράμουν την Αλβανία λόγω του κυριαρχούντος  φόβου ότι οι πρόσφυγες θα περάσουν στη γείτονα και μετά από εκεί στα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα.
 Η συμφωνία για μεικτές περιπολίες επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στη Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι, και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου.
 Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες ξεκίνησαν από το Σάββατο 12 Μαρτίου.
 Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών, για να εξειδικεύσουν τη συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.
                                                               Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου