Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Γ. Πατούλης:«Δεν χρειαζόμαστε κανέναν κηδεμόνα για να κάνουμε τη δουλειά μας»...

«Δεν χρειαζόμαστε κανέναν κηδεμόνα για να κάνουμε τη δουλειά μας», λέει, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούληςσε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ για το περιοδικό «Επίκαιρα», με αφορμή το Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη το διήμερο 15 και 16 Ιανουαρίου από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με θέμα: 

«Τα μοντέλα διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων», απαντώντας παράλληλα στις περιφέρειες, που έχουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι μέσα από το συνέδριο αυτό να δοθεί τεχνογνωσία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορέσουν να δρομολογήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αναφερόμενος δε στην εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, εκφράζει την ελπίδα του να καταφέρει να κάνει πράξη το όραμά του.
Για ποιο λόγο αποφασίσατε ως ΚΕΔΕ να διοργανώσετε αυτό το συνέδριο;

Για τους δήμους το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που επηρεάζει την καθημερινότητα των κατοίκων και την εικόνα των πόλεών μας. Επηρεάζει τη ζωή μας. Μέχρι σήμερα το ζήτημα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί από την κεντρική εξουσία με τη δέουσα σοβαρότητα. 
Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε ως αυτοδιοίκηση να αναλάβουμε πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Θεωρούμε ότι οι δήμοι και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο τα γενικόλογα σχέδια διαχείρισης και τις απλές μεταφράσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Αυτά δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και απέτυχαν. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε μέσα από το συνέδριο αυτό τεχνογνωσία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να δρομολογήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου και της κάθε περιοχής.

Υπάρχει όμως μια αντίφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εσείς μιλάτε για λύσεις που θα δοθούν σε επίπεδο δήμων, ενώ ο σχεδιασμός γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας...
Εμείς, ως αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, θεωρούμε ότι το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης είναι αυτό που προκρίνει τις συμπράξεις δήμων. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν κηδεμόνα για να κάνουμε τη δουλειά μας. 
Μπορούμε να συνεργαστούμε ως δήμοι μεταξύ μας και να δημιουργήσουμε λειτουργικές συμπράξεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε τον στόχο να μειώσουμε τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα πηγαίνουν προς ταφή από το 90%, που είναι σήμερα, στο 20%. Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε ευέλικτα προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων, η συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας. Αλλά και να εφαρμόσουμε τα μοντέλα διαχείρισης απορριμμάτων που θα ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου. Θα διασφαλίζουν ότι δεν θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κάθε νοικοκυριό. Θα ικανοποιούν τους περιβαλλοντικούς στόχους για τους οποίους θα δεσμευτούμε. Και, όπου είναι εφικτό, θα διασφαλίζουν και κέρδη στους δήμους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, τα οποία και θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των τοπικών τους κοινωνιών ή να τα επανεπενδύουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου