Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αθρόα η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών σε 50 δήμους μέλη του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ

Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών για άπορες και ευπαθείς κοινωνικά γυναίκες των δήμων μελών του, πραγματοποιεί από το 2012 το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι». 
Μέχρι σήμερα 3.000 γυναίκες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα που τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης. 
Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μαστού δράση βιντεοσκόπησης με σκοπό να προβληθεί στο κοινό η προσπάθεια.
Με την ευκαιρία της ενέργειας, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: 
«Μέσα σε 3 χρόνια, 3.000 γυναίκες από 50 δήμους της χώρας, ανασφάλιστες και από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πραγματοποίησαν ψηφιακή μαστογραφία χάρη στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων». Ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα και με την πιστοποίηση του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), συνεχίζουμε το πρόγραμμα, συνεχίζουμε να σώζουμε ζωές».


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου οι «Άγιοι Ανάργυροι» κα Μ. Γρηγοροπούλου σημείωσε ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ και ευχαρίστησε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο και το Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» για την καλή συνεργασία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Δίκτυο και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων-μελών για την παραπομπή των γυναικών που είναι άπορες και ανασφάλιστες.
Επίσης, επεσήμανε ότι στο Κέντρο Μαστού γίνονται εντοπιστικές μαστογραφίες, και περαιτέρω υπερηχογραφήματα στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο. 
Ο κ. Παπασπυρόπουλος σημείωσε ότι οι συνεργάτες ιατροί του Κέντρου Μαστού είναι Ακτινολόγοι-Ογκολόγοι του Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Τέλος, ανέφερε ότι η προοπτική είναι να αναβαθμιστεί το Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών με τη διάθεση ακόμη μιας ημέρας και συνεπώς από δύο ημέρες που διαθέτει το Κέντρο Μαστού για τους Δήμους μέλη του Δικτύου μέχρι σήμερα να γίνουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, και ότι επιπρόσθετα το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σκοπεύει να διαθέσει έναν επιπλέον ακτινολόγο ιατρό.
Παρών ήταν και ο Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Β. Μπούνταλης.
Οι μαστογραφίες διεξάγονται στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού» στην οδό Τιρύνθος 2 στα Άνω Πατήσια σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. 
Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια του, επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
 Η εξέταση γίνεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 π.μ., ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία. 
Τονίζεται ότι δεν αφορά σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου