Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στα Σκόπια το πρώτο Ινστιτούτο της περιοχής για την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο

Ειδικοί αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ δύναται να βοηθήσει σημαντικά την περιοχή για να καταπιαστεί με τις προσπάθειες των εξτρεμιστών για διάδοση των μηνυμάτων τους μέσω διαδικτύου. 
Κέντρο για τη μελέτη της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο και της ψηφιακής εγκληματολογίας θα λειτουργήσει σύντομα στα Σκόπια. [AFP]
Νέο περιφερειακό ινστιτούτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο που θα εδρεύει στα Σκόπια είναι η τελευταία απόκριση των Βαλκανίων στην αυξανόμενη απειλή που θέτει το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Με ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), στρατολογώντας και προωθώντας την ιδεολογία τους σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό μέσω του διαδικτύου, χώρες της περιοχής έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να μελετήσουν και να σταματήσουν την τάση. 
Το Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Ψηφιακή Εγκληματολογία πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών θα κάνουν χρήση του περιφερειακού κέντρου στα Σκόπια ώστε να ενισχύσουν το επίπεδο γνώσης και εκπαίδευσης σχετικά με προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. 
Σπουδαστές από το σύνολο της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ψηφιακής εγκληματολογίας.
Ο Μετόντι Χαντζί Γιάνεφ, επικεφαλής του κέντρου και καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή στα Σκόπια, δήλωσε στους SETimes πως η περιοχή χρειάζεται ένα τέτοιο ίδρυμα.
"Το κέντρο θα έχει δύο κύριες διαστάσεις και δημιουργεί αύξηση της ευαισθητοποίησης και των ικανοτήτων", δήλωσε ο Χαντζί Γιάνεφ. 
"Η ιδέα είναι να διαθέτει περιφερειακή βάση και πλέον θα λειτουργεί υπό τη Στρατιωτική Ακαδημία στα Σκόπια. Είναι προγραμματισμένο να προσφέρει μαθήματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Το ινστιτούτο θα εφαρμόσει προηγμένα προγράμματα σπουδών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή εγκληματολογία, ενώ οι σπουδαστές από το σύνολο της περιοχής θα έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν σε αυτό. Ήδη, έχει υπάρξει ενδιαφέρον από σπουδαστές από Μαυροβούνιο, Βοσνία και Σερβία".
 Τα πτυχία από το ινστιτούτο θα αναγνωρίζονται στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. 
Μέχρι σήμερα, το μοναδικό κέντρο για την τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο είχε έδρα στο Ταλίν της Εσθονίας.
 Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο αποτελεί κύρια προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ, ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη σπουδαιότητα στο ζήτημα κατά τη σύνοδό του το 2012 στο Σικάγο, όταν αναφέρθηκε στην τελική δήλωση δέσμευση σε ό,τι αφορά στις άμυνες στον κυβερνοχώρο.
Το Κέντρο Περιφερειακού Ελέγχου Όπλων και Εφαρμογής Βοήθειας (RACVIAC) που εδρεύει στο Ζάγκρεμπ, σχεδιάζει να προσφέρει υποστήριξη στο νέο ινστιτούτο στα Σκόπια.
"Θα παρέχουμε πλήρη στήριξη στο κέντρο το οποίο θα καταπιάνεται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και συνεπώς θα έχουμε άλλους εταίρους", δήλωσε ο διευθυντής του RACVIAC Μπράνιμιρ Μάντιτς. "Καθήκον μας είναι να συνδέσουμε όλους τους σημαντικούς παράγοντες στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για να επιτύχει ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία στον κυβερνοχώρο, θεωρούμε ότι ήμασταν σε θέση να θεσπίσουμε δίκτυο ανθρώπων που σχετίζονται με το πρόβλημα αυτό στα κράτη, καθώς επίσης να ορίζουμε τι πρέπει να γίνει στο μέλλον".
Η Στρατιωτική Ακαδημία στα Σκόπια έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Μοντερέι, Καλιφόρνια. 
Η συνεργασία αυτή θα διευκολύνει την ανταλλαγή καθηγητών και θα διενεργεί μαθήματα και εργαστήρια που σχετίζονται με το θέμα αυτό.
Ο Χατζί Γιάνεφ ανέφερε πως η χρήση του διαδικτύου από τρομοκράτες αποτελεί σοβαρή απειλή και ότι μέσω της έρευνάς του ανακάλυψε τέσσερις διαδικτυακές πύλες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι οποίες προπαγανδίζουν ριζοσπαστισμό και τρομοκρατία.
"Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι ανταλλάσσουν μηνύματα που οδηγούν στην κινητοποίηση των ριζοσπαστικών δομών", ανέφερε. 
"Υπάρχουν ανοιχτά φόρουμ στο Facebook τα οποία συζητούν τρόπους για κατάρτιση και εκτέλεση του προπαγανδισμού για εντοπισμό νέων ατόμων στην περιοχή που μπορούν να ενσωματώσουν τις ιδέες. Υπάρχουν εδραιωμένοι κατάλληλοι φορείς σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλη στρατηγική η οποία θα έχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των απειλών".
Ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτείται μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία για βελτίωση του αγώνα της περιοχής εναντίον εξτρεμιστών και των προσπαθειών τους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αυξήσουν τον αριθμό τους.
"Ο κόσμος θα πολεμήσει από κοινού εναντίον της κατάχρησης του κυβερνοχώρου από τρομοκράτες, αναζητώντας τεχνικές για διάτρηση και παρακολούθηση ιστότοπων και φόρουμ που χρησιμοποιούνται από τζιχαντιστές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν τρόποι για την αντιμετώπιση και την από κοινού απόκριση σε αυτές τις προκλήσεις. Πρέπει να ξεπεραστούν οι αδυναμίες στη διεθνή συνεργασία", δήλωσε ο Στιούαρτ ΜακΝτόναλντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ντιάνα Γκούπτα, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόσταρ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου της Β-Ε, ανέφερε ότι η περιοχή διαθέτει νέα γενιά η οποία είναι συνεχώς ενεργή στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δραστηριοποιούνται επίσης τρομοκρατικές οργανώσεις. Ορισμένοι νέοι άνθρωποι είναι περίεργοι να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με θέματα που γνωρίζουν πως είναι απαγορευμένα, δήλωσε η Γκούπτα.
"Πέρυσι, ένας φοιτητής ήρθε σε διάλεξη και ρώτησε έναν άλλο φοιτητή να του πει πως λέγεται το 'είμαι τρομοκράτης' στα Αραβικά. Τότε τον ρώτησα γιατί το ρωτάει αυτό και μου είπε ότι πλέον είναι στη μόδα παγκοσμίως να είναι κανείς τρομοκράτης. 
Συνεπώς, όταν κάτι φαίνεται νέο, η νεολαία δεν προσέχει τι είναι, απλά θέλει να είναι μέρος αυτής της ιστορίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι η τρομοκρατία είναι κάτι που οδηγεί σε παύση του κόσμου και στο πώς να αναγνωρίζουν ριζοσπαστικές ομάδες και τέτοιου είδους ιστοσελίδες", δήλωσε η Γκούπτα στους SETimes.
Χωρίς διεθνή συνεργασία και βοήθεια από το ΝΑΤΟ, η περιοχή θα παραμείνει απομονωμένο νησί στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού, τόνισε η Γκούπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου