Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η αναγκαιότητα της σύγκρουσης

Όπως πολύ σωστά δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, εάν η Ελλάδα δεν ρισκάρει τη ρήξη, δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της – με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «αέναη» αποικία των δανειστών της, ενώ οι Έλληνες σε σκλάβους χρέους
====================================================================   
 «Αναγνώστης: Σας διαβάζω συχνά και βλέπω αλλαγές στις απόψεις σας. Κάποιες φορές γράφετε πως η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι ήπια και κάποιες άλλες σκληρή. 
Ορισμένες φορές αναφέρετε πως το χρέος δεν μπορεί να διαγραφεί πραξικοπηματικά από την Ελλάδα, ενώ άλλες πως πρέπει να το απαιτήσουμε άμεσα. 
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, πως η αλλαγή του κράτους είναι μια τεράστια και χρονοβόρα διαδικασία, καθώς επίσης ότι, δεν μπορεί να ζητήσει τα πάντα «μονοκονδυλιά» - το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα.
Έχει μηδενική φερεγγυότητα διεθνώς, πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει την κυβερνητική πολιτική της, πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν πρακτικά (ενώ σήμερα είναι μόνο στα λόγια), ότι πρέπει να ισχυροποιηθούν τα «ρεύματα υποστήριξης» από τις άλλες χώρες, καθώς επίσης πως η χώρα μας πρέπει να αλλάξει τις «δομές» της, για να μπορέσει να διαπραγματευτεί το χρέος της δυναμικά και επί της ουσίας.
Β. Βιλιάρδος
Αυτά  είχα διακρίνει ως θέσεις σας, ενώ τονίζετε πάντα πως και για την Ευρώπη το πλήγμα θα είναι μεγάλο, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει εκούσια το ευρώ. 
Εν τούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι δυνατότητες ανάκαμψης όλων των υπολοίπων είναι πολύ μεγαλύτερες, σχετικά με τις δικές μας.
Απάντηση: Ελπίζουμε να μην θεωρείτε πως πρέπει να κρατάει κανείς σταθερά και στην ίδια κατεύθυνση το τιμόνι του πλοίου, όταν η θάλασσα αγριεύει και τα κύματα μεγαλώνουν. 
Αλλαγές στις βασικές θέσεις δεν υπάρχουν, όμως σε ορισμένα σημεία, οι στρατηγικές προτάσεις έχουν μετεξελιχθεί, ώστε να συμβαδίζουν με τυχόν αλλαγές στις επικρατούσες συνθήκες. 
Θα πρέπει να κατανοήσουμε, πως οικονομική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνικο-πολιτική ιδεολογία, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό «αμετάλλακτη».
Σε ορισμένα σημεία πάντως έχετε δίκιο, αλλά το χρέος έχει ξεπεράσει πλέον το 180% ξανά, οι αγορές έχουν κλείσει οριστικά μετά τα λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων στις αρχές Οκτωβρίου, οι Έλληνες έχουν εξαθλιωθεί και χρειάζονται προοπτικές – χωρίς τις οποίες δεν θα συναινέσουν σε πραγματικές αλλαγές.
Η μείωση του χρέους θα δημιουργούσε την απαιτούμενη αισιοδοξία – εάν υποθέσουμε βέβαια πως η σημερινή κυβέρνηση έχει την πρόθεση, καθώς επίσης την ικανότητα να εφαρμόσει πιστά αυτά που έχει εξαγγείλει. Διαφορετικά, η απογοήτευση θα είναι πολύ μεγάλη και το χάος καιροφυλακτεί.
Αναγνώστης: Η μείωση του χρέους, η διαγραφή μεγάλου μέρους του δηλαδή, ξέρετε καλά πως αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει αποδεκτή. Επομένως, εάν επιμένουμε σε κάτι τέτοιο τώρα, θα καταστραφούμε μόνοι μας.  Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο υπουργός οικονομικών αύριο είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Αυτό θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει – καθώς επίσης να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, με τα τεράστια ποσά της  φοροδιαφυγής. Εάν ολοκληρώσει δε τη δικαστική έρευνα, όσον αφορά την υπεξαίρεση τεραστίων ποσών, κατάσχοντας τα χρήματα που έχουν κλαπεί από το ελληνικό δημόσιο, διαφεύγοντας στο εξωτερικό, θα έχει επαρκείς πόρους για να προβεί σε μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο, έχοντας αποκτήσει ξανά φερεγγυότητα και σταθερότητα, μπορεί να συζητήσει ρεαλιστικά για τη διαγραφή μέρους του χρέους. Όταν ολοκληρώσει το λογιστικό έλεγχο του χρέους, θα μπορεί να μιλήσει και με αριθμούς – κάτι που σήμερα είναι αδύνατον.
Είναι η πρώτη φορά που ανοίγονται οι «φάκελοι της διαπλοκής και της διαφθοράς», από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πτωχεύσει και το συγκεκριμένο έργο πρέπει να ολοκληρωθεί.
Απάντηση: Η διαγραφή χρέους ήταν η βασικότερη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, ο κύριος λόγος που κέρδισε τις εκλογές, το επίκεντρο των κατηγοριών που σωστά εξαπέλυε εναντίον του τότε πρωθυπουργού (επειδή αυτός επέμενε πως το χρέος είναι βιώσιμο), καθώς επίσης η αφορμή για τις πρόωρες εκλογές – οι οποίες εύχομαι να αποδειχθεί πως δεν ήταν μοιραίες. 
Τυχόν αλλαγή στάσης, θα ήταν αρκετή για να χάσει η παρούσα κυβέρνηση την εκλογική της ισχύ, επομένως να μην είναι σε θέση να επιβάλλει τις όποιες θέσεις – απαιτήσεις της στους ξένους εταίρους μας. 

Η εκλογική πλειοψηφία που κέρδισε το νέο κόμμα, είναι σημαντικά χαμηλότερη (41%, με συνεργασία κομμάτων, έναντι 48% των προηγούμενων κυβερνήσεων) και επομένως οι πολίτες διατηρούν επιφυλακτική στάση. 
Μια απότομη μεταστροφή στις βασικές θέσεις του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την εκλογή του, θα διακινδύνευε την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Τα υπόλοιπα ελπίζουμε όλοι, αλλά και θα βοηθήσουμε, να επαληθευτούν στην πράξη – επειδή δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε.
Αναγνώστης: Χωρίς λογιστικό έλεγχο του χρέους, οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχτούν διαγραφή. Η διαδικασία όμως αυτή απαιτεί χρόνο, ενώ πρώτη προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της χώρας – χωρίς την οποία είναι αδύνατον να διενεργηθούν υγιείς επενδύσεις.
Χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, όσο χρήματα και αν δοθούν στην Ελλάδα, θα καταλήξουν στις γνωστές «μαύρες τρύπες». 
Επειδή τώρα αναφερθήκατε στις εκλογές, θα σας θυμίσω πως η κυβέρνηση τις κέρδισε, όταν αναφέρθηκε σε λύση εντός του ευρώ – κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε
Απάντηση: Η Ελλάδα είναι εντός του ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση εκεί αναζητούσε τις λύσεις, απαιτώντας τα ίδια – την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια. Εάν δεν μεσολαβούσαν δε οι πρόωρες εκλογές, θα το είχε πιθανότατα πετύχει – ενδεχομένως μαζί με την έξοδο στις αγορές, κάτι που σήμερα αποτελεί πλέον παρελθόν«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου