Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πλήρης εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής από τη διοίκηση Πατούλη

       ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 2012
Με καθυστέρηση έξι μηνών ήλθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου, ο ισολογισμός του 2012 δείγμα και αυτό της «χρηστής» διαχείρισης των οικονομικών από τη  διοίκηση Πατούλη.
Ο ισολογισμός χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική εμφανίζει τα ίδια κεφάλαια του δήμου Αμαρουσίου σε 35 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών που έλεγξαν τον ισολογισμό αυτά θα πρέπει να μειωθούν κατά 34 εκ. ευρώ.
Δηλαδή σύμφωνα με τους ορκωτούς τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 1 μόλις εκατομμύριο ευρώ, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι πρακτικά χρεωκοπημένος.
Στην ειδική έκθεση τακτικού ελέγχου που αποτελείται από 67 σελίδες, γίνονται παρατηρήσεις που ακυρώνουν το δήθεν νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου Αμαρουσίου από τη διοίκηση Πατούλη.
Πρόκειται για παρατηρήσεις που πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια χωρίς να διορθώνεται τίποτε στην κυριολεξία.
Ενδεικτικά στην έκθεση των ορκωτών λογιστών αναφέρεται :
Η απογραφή της περιουσίας του δήμου Αμαρουσίου έχει να γίνει από το 2000.
Ο δήμος αγνοεί τις μεταβολές που έγιναν τα τελευταία 13 χρόνια.

Η εισπραξιμότητα των οφειλών προς το δήμο Αμαρουσίου μειώθηκε από 8 στο 6% παρόλο που το 76% των απαιτήσεων (συνολικά 35εκ€) προέρχεται μόλις από 63 οφειλέτες.
Τα έσοδα από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) έχουν να εισπραχθούν από το 2008 παρά το γεγονός ότι ο δήμος Αμαρουσίου απασχολεί 24 άτομα, πληρώνει καύσιμα, διόδια για τη μεταφορά τους στα εργοστάσια ανακύκλωσης.
Η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών προς το δήμο Αμαρουσίου που είναι σε ρύθμιση ή σε δικαστική εκκρεμότητα παρακολουθείται εξωλογιστικά με όλους τους «κινδύνους» που αυτό συνεπάγεται.
Επισημαίνεται η κακοδιαχείριση που αφορά τις οφειλές του δήμου Αμαρουσίου προς Δ.Ε.Η. και Ε.ΥΔ.Α.Π.
Ο κατάλογος δεν εξαντλείται εδώ και οφείλουμε να πούμε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης της διοίκησης Πατούλη για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και όχι αμέλεια των υπηρεσιών.
Ο κ. Δήμαρχος πρόβαλλε στο δημοτικό συμβούλιο το δικό του success story ισχυριζόμενος ότι μείωσε το έλλειμμα της χρήσης του 2012 κατά 4,7 εκ. σε σχέση με το 2011.
Ας δούμε όμως τα μνημονιακής έμπνευσης μέτρα που ελήφθησαν για την «επιτυχία» αυτή, έτσι όπως επιβλήθηκαν από τα εποπτικά όργανα του «Καλλικράτη»
Μειώθηκε η μισθολογική δαπάνη κατά 17% ή 3εκ. ευρώ περίπου
Εκτελέστηκε ελάχιστο έργο. Μόλις 3,2 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους του δήμου.
Η επένδυση σε πάγια και μεταφορικά μέσα ήταν μηδενική. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια για το «δήμαρχο των έργων» με στοιχεία από τους ορκωτούς λογιστές και όχι από τις ιλλουστρασιόν φωτογραφίες που πλασάρει το «σύστημα Πατούλη».
Λεηλατήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη κατά 7,7 εκ. ευρώ,  και οδηγήθηκαν στη μαύρη τρύπα των χρεών αντί να επιστρέψουν στους δημότες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό
Αντίθετα βρέθηκαν 4,3 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Α.Ε που προωθεί την ιδιωτικοποίηση στο δήμο Αμαρουσίου και λειτουργεί με μονοπαραταξιακό διοικητικό συμβούλιο σε αδιαφανείς συνθήκες.
Ο Ισολογισμός του 2012 δείχνει καθαρά την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου αποτέλεσμα των πολιτικών των μέχρι σήμερα διοικήσεων& των μνημονιακών περικοπών.
Βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος 127εκ. ευρώ που φορτώνεται στις μελλοντικές γενιές.
Συσσωρευμένες ζημιές 78,6 εκ. ευρώ
Έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης 43,1εκ. ευρώ
Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» δεν μένει στις διαπιστώσεις.
Προτείνει και διεκδικεί λύσεις.
Η αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων του δήμου Αμαρουσίου και τα άλλα διαχειριστικά ζητήματα μπορούν να υλοποιηθούν, αν υπάρξει η πολιτική βούληση που  λείπει από τη σημερινή διοίκηση
Τα υπόλοιπα όπως:
Η αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις και τον ίδιο τον “Καλλικράτη”
Η ανάληψη από το κράτος του επαχθούς - απεχθούς χρέους για το σύνολο των δήμων της χώρας με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί οι δήμοι που επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο να οδηγούνται στη χρεοκοπία ή την υπερφορολόγηση των πολιτών
Η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών στη θέση των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία
Μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδικητικού αγώνα μαζί με την τοπική κοινωνία,  τους εργαζόμενους του δήμου, τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης από μια άλλη διοίκηση που θα έχει σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό στην πράξη και όχι στα λόγια όπως ακριβώς πράττει η σημερινή.

                                                      Μαρούσι 27.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου