Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

«Ανοιξε πόλεμο» με τους skaters ο Δήμος Αμαρουσίου!

   Εκπέμπει S.O.S. η  Πλατεία Ηρώων !!!
Και αυτό γιατί στα σχέδια του Δήμου είναι η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων σε Πάρκο Αναψυχής, ένα πάρκο που δεν θα είναι όμως φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι φιλικό προς τους φίλους της σανίδας και του bmx...
Τα παιδιά και οι skaters του Αμαρουσίου όμως αντέδρασαν άμεσα & οργανώθηκαν για να μην γκρεμίσουν την πλατεία τους...που φιλοξενεί εδώ και 25 περίπου χρόνια μια μεγάλη μερίδα σκειτάδων και bmxάδων της πόλης. 
Δημιούργησαν δε με κέφι & μεράκι,μία καλαίσθητη σελίδα στο Facebook «www.facebook.com/plateia.iroon» 
 «Πλατεία Ηρώων Βοήθεια»...  
Μάλιστα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο επρόκειτο να λάβει(& έλαβε τελικά κατά πλειοψηφία), την απόφαση για το μέλλον της πλατείας. 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου(που ήταν αποτέλεσμα πολύωρης έντονης & οξύτατης συζήτησης)οι skaters & οι  φίλοι της σανίδας και του bmx θα φιλοξενηθούν πλέον στη νέα πλατεία που θα κατασκευαστεί πίσω από το χώρο του ΟΑΚΑ...



Η πρόταση του Δημάρχου Γ. Πατούλη να παραμείνουν οι νέοι που ασκούνται στο σκέϊτ μπορντ και ΒΜΧ ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατείας δίπλα από το ΟΑΚΑ, ψηφίστηκε με πλειοψηφία από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους πλήν των κ.κ. Λ.  Μαγιάκη, Π. Κούκουζα, Δ. Κλαπάκη, Δ. Πολυχρονιάδη, Γ. Ιατρίδη και της κ Κ. Ψάλτη που ψήφισαν «παρών» .
Μόλις τελείωσε η Συνεδρίαση του Δ.Σ της ο Πρόεδρος του Σώματος  Νώντας Γαρδέλης, εξέφρασε (ανεπίσημα) την εξής σκέψη: Να δοθεί προσωρινά στους νέους που ασκούνται στο σκέϊτ μπορντ και ΒΜΧ, ένα τμήμα του χώρου(του ΙΓΕ)  που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ... 
Βλέποντας την άσχημη τροπή που πήρε η υπόθεση της πλατείας Ηρώων, ο κ. Πατούλης(για να μην τρωθεί η επικοινωνιακή του εικόνα), επιδίωξε & πέτυχε την πραγματοποίηση συνάντησης την επόμενη μέρα, μεταξύ στελεχών της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων των επαγγελματιών & αθλητών από το χώρο του skateboard και του ΒΜΧ race.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Δήμου ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Πέππας, και Δημήτρης Σμυρνής, και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρλαύτης, και υπηρεσιακοί παράγοντες. 
Εκεί δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο αθλητικός χώρος θα δημιουργηθεί στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου που βρίσκεται δίπλα στο Ο.Α.Κ.Α. επί της Αμαρουσίας Αρτέμιδος».
Οι  Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους το σχέδιο διαμόρφωσης του εν λόγω οικοπέδου σε πλατεία, χώρο παιδικής χαράς και πρασίνου. 
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «σε τμήμα του συγκεκριμένου ακινήτου θα διαμορφωθεί ένας κατάλληλος χώρος, σύμφωνα με τις τεχνικές υποδείξεις των αθλητών και επαγγελματιών, που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. 
Ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου θα κατασκευαστεί η πλατεία και η παιδική χαρά που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Με την παρέμβαση αυτή, που θα χρηματοδοτηθεί 100% από ιδιώτη χορηγό, για πρώτη φορά στο Δήμο Αμαρουσίου θα υπάρξει ένας κατάλληλος και λειτουργικός χώρος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που επιθυμούν οι χρήστες και αθλητές του skateboard αλλά και των BMX ποδηλάτων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τεχνικής υπηρεσίας, η κατασκευή της νέας πλατείας και του αθλητικού χώρου επί της Αμαρυσίας Αρτέμιδος θα έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2014. Μέχρι να γίνει αυτό, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η προσωρινή λύση διαμόρφωσης ενός χώρου για skateboard και BMX στο οικόπεδο που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Ηρώων και χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης».

              Να πως παρουσιάστηκε στο Διαδίκτυο, το θέμα
         που προκλήθηκε με την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων
Το «www.athensvoice.gr» με σχέδια Κώστα Παντούλα, έγραψε:

...Η ιστορία επαναλαμβάνεται και η κοινότητα του skateboarding έρχεται αντιμέτωπη με ακόμα έναν Δήμο που δεν έχει αντιληφθεί εδώ και 20 χρόνια το πόσο σημαντική είναι η πλατεία Ηρώων για αρκετούς νέους. Η προεκλογική περίοδος άρχισε και μαζί της οι αστείες ενέργειες τον τοπικών αρχόντων, το κλασικό κολπάκι να δείξουν ότι παράγουν έργο τελευταία στιγμή.
Κάποιος θυμήθηκε να σβήσει τα graffiti που ζωντανεύουν την πόλη, άλλοι κάνουν τα στραβά μάτια σε γιγάντια αυθαίρετα. Έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια αλλά δυστυχώς μυαλό δεν βάζουμε αφού όλοι μας έχουμε μία κοινή δύναμη, η οποια είναι η «ψήφος».
Η συγκεκριμένη πλατεία έχει μεγαλώσει αρκετές γενιές από το 1989 μέχρι & σήμερα. 
Ο σχεδιασμός της βοήθησε άπειρα παιδιά που ασχολούνται με το skate και το bmx να εξελιχτούν. 
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης έχει στα σχέδια την καταστροφή του χώρου για να γίνει παιδική χαρά χωρίς να υπολογίζει όλα αυτά τα παιδιά τι θα απογίνουν, σε ποιο σημείο θα επικοινωνούν και που θα εξελίσσουν ακόμα περισσότερο αυτό που κάνουν.
Χρόνια τώρα ο συγκεκριμένος Δήμος έχει υποσχεθεί την δημιουργία ενός skate park. 
Απειρα σχέδια έχουν φτάσει στα χέρια του χωρίς ποτέ κάτι να γίνει πραγματικότητα.  Ελπίζουμε τα σχέδια του δημάρχου Αμαρουσίου για την ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων να βρουν εμπόδια και οι μπουλντόζες να μην εμφανιστούν γιατί θα υπάρχει πρόβλημα.
Το ευχάριστο είναι ότι skaters και BMX riders από κάθε σημείο έχουν προβεί σε πολύ δυναμικές και ειρηνικές παραστάσεις διαμαρτυρίας ενημερώνοντας τους συμπολίτες τι ακριβώς συμβαίνει... 
Πραγματικά δεν περιμένουμε τίποτα για τον απλό λόγο ότι εσείς μας κάνατε να νιώθουμε έτσι, να μην έχουμε όνειρα και ελπίδα για το μέλλον μας. Οι υπογραφές έχουν ήδη μαζευτεί από τους πολίτες που είναι κατά, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, η προσπάθεια μετράει. Εξάλλου δεν αφήσατε τίποτα όρθιο σε αυτή την χώρα αλλά μην ξεχνάτε ότι ο τροχός γυρίζει και ο χαμένος τα παίρνει όλα!

 Το «www.lifo.gr» από την πλευρά του ανήρτησε τα εξής:«Πλατεία Ηρώων Βοήθεια» 
 Το «Πλατεία Ηρώων Βοήθεια» είναι μία σελίδα στο Facebook φτιαγμένη από τα παιδιά και τους skaters του Αμαρουσίου, που οργανώνονται σε μία προσπάθεια να μην γκρεμιστεί η ιστορική Πλατεία Ηρώων, που φιλοξενεί εδώ και 25 περίπου χρόνια μια μεγάλη μερίδα σκειτάδων και bmxάδων της πόλης.  
Στα σχέδια του Δήμου είναι η ανάπλαση της Πλατείας σε Πάρκο Αναψυχής, ένα πάρκο που δεν θα είναι όμως φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι φιλικό προς τους φίλους της σανίδας και του bmx... 
Το «www.thespot.gr» τέλος, τόνισε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Με λύπη μας μάθαμε ότι γκρεμίζουν την ιστορική πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι για να την κάνουν παρκάκι αναψυχής.
Η συγκεκριμένη πλατεία βρίσκεται χρόνια εκεί και έχει μεγαλώσει 3 γενιές αθλητών skate και bmx.
O συγκεκριμενος δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης πριν απο 3-4 χρόνια είχε αποφασίσει να αναδιαμορφώσει την πλατεία κάνοντας την πιο ωραία για skate και πόλο έλξης πολλών skater απο όλη την Αθήνα. Πού να ήξερε τι έκανε όταν την έφτιαχνε. Να ναι καλά πάντως για τότε.
Κάποια στιγμή αποφάσισε να βάλει τσόχα στο δάπεδο σε μια προσπάθεια να αναπτύξει το ενδιαφέρον των νέων στο επιδαπέδιο μπιλιάρδο και να σταματήσει τα σανίδια απο το να τσουλάνε.
Δεν τα κατάφερε όμως για πολύ αφού η πλατεία ξαναδιεκδικήθηκε απο τους local βγάζοντας τον τάπητα για να κάνουν skate.
Δέν είναι και λίγες οι φορές που υπάλληλοι του δήμου είχαν μαζέψει διάφορα rails απο την πλατεία όταν κανείς δεν ήταν εκει.
Επι του θέματος όμως αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο η πλατεία Ηρώων έχει μπει σε πρόγραμμα για να διαλυθεί.
Ήδη τα φώτα δεν ανάβουν πια το βράδυ και απ΄ότι μάθαμε δεν θα αργήσουν να έρθουν και οι μπουλντόζες.
Πραγματικά σε μια χώρα που οι αποφάσεις παίρνοντε χωρίς κυριολεκτικά να υπολογίζουν τον πολίτη δεν είμαστε σίγουροι αν η καλύτερη δράση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σώσουμε την πλατεία είναι να κάτσουμε στη μέση της πλατείας πεισματικά μην αφήνοντας τις μπουλντόζες να κάνουν τη δουλειά τους ή να έρθουμε σε διάλογο με έναν κουφό δήμαρχο ο οποίος τόσο καιρό ούτε ένα skatepark δεν έχει φιλοτιμηθεί να κάνει και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ανοίξει πολεμική με ολους αυτούς που αγαπάνε το skate και το bmx και περνάνε πολλές ώρες στην πλατεία.
Τέλος θα θέλαμε να πούμε ας κάνει ο καθένας ότι νομίζει οτι είναι καλύτερο και πιο αποτελεσματικό απο την μεριά του και ας ελπίσουμε η πλατεία Ηρώων να συνεχίζει να μαζεύει αθλητές της σανίδας και του ποδηλάτου και όχι μόνο γέρους και γρίες με εγγονάκια..
Ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου