Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Με δόλο εκδίωξαν τυφλούς από τη «Λασκαρίδειο Στέγη»!!!

Το αιφνίδιο κλείσιμο του ιδρύματος «Λασκαρίδειος Στέγη», το οποίο φιλοξενούσε άπορες γυναίκες με προβλήματα όρασης, καταγγέλλει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και το σωματείο - μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.).
Το Ίδρυμα  από το 1938 έως και το καλοκαίρι του 2013 παρείχε ανελλιπώς, φιλοξενία σε άπορες ενήλικες τυφλές γυναίκες, και τα τελευταία 10 χρόνια φιλοξενούσε οχτώ γυναίκες με σοβαρά προβλήματα όρασης που λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης δεν είχαν σπίτι...
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Νίκος Γιαλλούρης μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ισχυρίστηκε πως «χωρίς καμία προειδοποίηση, οι πόρτες της Στέγης έκλεισαν για πάντα, εξαναγκάζοντας αυτές τις γυναίκες να μείνουν στο δρόμο»
Η Κωστούλα Μπαλάσκα, της οποίας η αδελφή φιλοξενούνταν στη Στέγη, είπε από την πλευρά της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι «η διοίκηση του ιδρύματος έδιωξε τους φιλοξενούμενους με δόλο»
Η διοίκηση έκλεισε το ίδρυμα στις 30 Ιουλίου με την «υπόσχεση» ότι θα άνοιγε εκ νέου τον Σεπτέμβριο. «Είχαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους για 15 μέρες και μετά ζήτησαν από τους φιλοξενούμενους να δώσουν χρήματα» σημείωσε η κ. Μπαλάσκα στην «Εφ.Συν.».
«Τώρα που έκλεισαν τη Στέγη, θα πρέπει να φροντίσω εγώ την αδελφή μου, μια τυφλή γυναίκα. Θα πρέπει να φροντίζω πλέον και τις δυο μας. Ασε που στο οικοτροφείο είχε και παρέα. Τώρα στο σπίτι τι θα κάνει; Θα μαραζώσει…».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης με τη διοίκηση του ιδρύματος από πλευράς Ομοσπονδίας έπεσε στο κενό, καθώς δεν απαντήθηκε κανένα αίτημα, ενώ στη  συγκέντρωση που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες, δεν παρευρέθη κανένας εκπρόσωπος του ιδρύματος ούτε καν για να επιτραπεί η είσοδος στους συγκεντρωμένους.
Στη συνέντευξη Τύπου δε που παραχώρησαν έξω από το Ιδρυμα, η Ομοσπονδία  ζητησε εξηγήσεις για τις οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε λουκέτο στο εν λόγω οίκημα αλλά και να ξανανοίξουν οι πόρτες του στις γυναίκες που έχουν άμεση ανάγκη για φιλοξενία ενώ απέστειλε & «ανοικτή επιστολή Προς τον Πρωθυπουργό τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κο Β. Κεγκέρογου, τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας του ίδιου Υπουργείου κα Ε. Μπέκου, την Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την ΕθνικήΣυνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), το Διοικητικό Συμβούλιο της «Λασκαριδείου Στέγης», το οποίο αρνείται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους φορείς των τυφλών, και τα Μ.Μ.Ε. καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο πρώην τρόφιμο, ευαισθητοποιημένο πολίτη, συγγενή ή κηδεμόνα,  προκειμένου:
να διευκρινιστούν οι οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε λουκέτο στο ίδρυμα, αν  μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του κάτω  από Δημόσιο έλεγχο να συναποφασιστεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη με σκοπό το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου για τη διάλυση και θέση σε εκκαθάριση του Ιδρύματος και να περιέλθουν τελικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος στο Κ.Ε.Α.Τ., ως μόνο αρμόδιο να συνεχίσει τη λειτουργία του, με άξονα τους σκοπούς των δωρητών προς όφελος των τυφλών της Χώρας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου