Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

De facto αναγνώριση του ψευδοκράτους;

Εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων θα έρθουν στην Ελλάδα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση σε μια διαδικασία που, κατά πάσα πιθανότητα, οδηγεί στην de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους! 
Την ίδια ώρα αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Αγκυρα για αντίστοιχες συνομιλίες, κάτι που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Η πρωτοφανής επίσκεψη των Τουρκοκύπριων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δέκα ημέρες!   
Μάλιστα, τέθηκε ως όρος από την Αγκυρα, για να δεχθεί να συζητηθεί το Κυπριακό με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, να υπάρξει αντίστοιχη διαπραγμάτευση των παράνομων Τουρκοκυπρίων με την ελληνική κυβέρνηση!
Στην Τουρκία θα ταξιδέψει ως εκπρόσωπος του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος εξελίσσεται σε νεκροθάφτη του κυπριακού Ελληνισμού, ο ειδικός απεσταλμένος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και το όνομα του εκπροσώπου του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.
Από τα παραπάνω προκύπτουν πολλά θέματα, για τα οποία το ΥΠΕΞ τηρεί σιγήν ιχθύος:
Ο Α. Μαυρογιάννης ταξιδεύει ως τι στην Αγκυρα; Ως εκπρόσωπος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας;
Αντίστοιχα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ως τι θα έλθει στην Αθήνα; Ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους ή της κοινότητας; 
Και αν είναι το δεύτερο, τι διαβατήριο θα θεωρήσουν στο αεροδρόμιο; Το διαβατήριο του ψευδοκράτους;
Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η συμφωνία για τις αμοιβαίες επισκέψεις κλείστηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και του Τούρκου ομολόγου του Α. Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο

                ΔΙΑΒΑΣΤΕ  πότε & που συμφωνήθηκαν, αυτά που τώρα διαδραματίζονται:

Τόσο το Κυπριακό όσο και το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ήταν τα θέματα που επικεντρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζών Κέρυ.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές ο έλληνας αξιωματούχος ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το Κυπριακό και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στα περιθώρια του διατλαντικού δείπνου εργασίας  των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

 Σε συνέντευξη τύπου στους έλληνες δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στην οποία θα τοποθετηθεί σε θέματα οικουμενικού ενδιαφέροντος αλλα και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.
 Η κεντρική αναφορά στην Γενική Συνέλευση θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, "χωρίς ονομαστική αναφορά στην Χρυσή Αυγή" όπως είπε χαρακτηριστικά αλλά, είναι προφανές ότι, οποιοδήποτε φασιστικό, ναζιστικό, ξενοφοβικό και απειλητικό πολιτικό φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται με βάση τη δημοκρατική νομιμότητα».
 Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ Βενιζέλος είπε πως  «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση - σε επίπεδο που θα καθοριστεί - με τον διαπραγματευτή τής τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση
Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου. Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε "τετραμερή" διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδας» τόνισε.  
Σημείωσε επίσης ότι «αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό είναι μια θεμελιώδης επιλογή μας για να προστατέψουμε τη μία και μόνη ενιαία, εθνική και νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 Στην συνάντηση τύπου με τους έλληνες δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα θέματα συζήτησης κατά την διάρκεια των συναντήσεών του με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ λέγοντας πως πολλοί από αυτούς τον ρωτούσαν για τη Χρυσή Αυγή για την οποία είπε πως «φαντασιώνεται καταστάσεις αποσταθεροποίησης γιατί αυτές επιθυμεί, αυτές επιδιώκει. Η αποκάλυψη όμως του πραγματικού τους προσώπου και η ενεργοποίηση του νόμου σε σχέση με τη δράση της δεν είναι στοιχείο αποσταθεροποίησης, αλλά στοιχείο σταθεροποίησης και ενίσχυσης της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».
                                Αθηνά Κρικέλη

                                                             27.09.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου